Postani i ti kokosov znalac!

5.4.2019.

Ne bi vjerovali koliko postoji zanimljivosti o kokosu za koje mnogi nisu čuli.  Većina ljudi samo pomisli na smeđi orah s mnoštvom dlakavih vlakana s čijom tvrdoćom samo otvaranje izgleda kao nemoguća misija. U nastavku donosimo brdo podataka na koje zasigurno nećete ostati ravnodušni.

 
1.     Kokosi vole sunce.  
 
Kad pomislimo na tropsku klimu, odmah pomislimo na kokosove palme, predivne pješčane plaže, plavo nebo i more, sunce i koktel u ruci ispod dugih listova kokosovih palmi. Postoji li razlog na pojavu svih tih misli? Zasigurno postoji. Kokosove palme rastu u cijelom svijetu, ali samo duž ekvatora u pojasu od  1000 km prema sjeveru i jugu.
 

2.      Boje kokosa? Zelena… Narančasta… Smeđa… 
 
Postoje dvije vrste kokosovih palmi u svijetu. Jedna je zelena, dok je druga narančasta. Najbolja kokosova voda je dobivena od mladih kokosa. U tom slučaju je potpuno nebitno koja vrsta kokosa je u pitanju - zelena ili narančasta. Jedino što je bitno je mladost samog kokosa. Smeđa boja, kokos svima poznat, je uobičajena za stare i zrele kokose koji jedva da i sadrže malo tekućine. U suprotnom, mora da je riječ o nekoj misteriji. Stoga ne zaboravite pitati koja vrsta kokosa je u pitanju…
 
3.      Obiteljske veze…
 
Kokosove palme su uvijek blisko povezane. Iako postoji više od 1300 vrsta kokosovih palmi u svijetu, zapravo postoje samo dvije obitelji - kokosova palma s područja Pacifika te kokosova palma s područja Indije. Dolazimo do zaključka da sve ostale vrste imaju vezu sa jednom ili sa drugom obitelji. A sami kokosi? Ponekad zeleni, ponekad žuti…Ono što je jedino bitno vezano je uz sam okus. I pogodite što? On ostaje isti.
 
4.      Savršena ideja…. kako je kokos dobio ime?
 
Postoji jedna lijepa priča na ovu temu. U 16. stoljeću, tri točkice na kokosu podsjećale su Portugalske mornare na nasmiješeno lice. Otuda i sam naziv. Riječ "coco” znači nasmiješeno lice na portugalskom jeziku. Uzevši u obzir samo podrijetlo riječi, lat. coccus označava zvjezdicu ili bobicu. Za nas je i dalje nasmiješeno lice.            
 
5.      Orah ili ne…nije sve što je tvrdo i ima ljusku također orah. 
 
Dok cijeli svijet priča o kokosu kao o tvrdom orahu, kokosove palme zapravo nam i ne daju orah. Od davnih dana to stajalište je bilo uvriježeno radi dvije karakteristike - tvrdoća i ljuska.Besmislica, možemo to tako nazvati. Prema provedenim znanstvenim istraživanjima, kokosove palme proizvode jednostranu sjemenu koštunicu. Slobodno se i dalje plod može nazivati kokosom. Puno bolje zvuči. Orah koji sadrži sok, to bi zaista bilo malo čudno…
 
6. 3000 godina…kokosove palme su zaista kulturno dobro. 
 
Kokosove palme obogaćuju ljudski život više od 3000 godina. Koriste se kao izvor hrane, kao građevinski materijal, kao gorivo… Svojim plodovima, lišćem, vlaknima i drvom, kokosove palme iskazuju svoju multitalentiranost... i dakako za održivost. Nezahtjevne, svestrane i u potpunosti u skladu sa konstantnim cikličkim procesima u prirodi. 
 
7.      35 palmi je dovoljno…kokosove palme su izvanredan izvor energije… 
 
Samo 35 kokosovih palmi na 0,2 hektara zemlje proizvodi dovoljno suhog lišća i teškog drva da opskrbi godišnju potrebu za gorivom peteročlane obitelji. Numerički gledano, oko 3 tone materijala.To je sasvim dobra stvar jer ljudi u tropima koriste doslovno sve što dolazi od  kokosovih palmi. Stoga palme s ponosom mogu nositi titulu člana obitelji.

8.      50 milijuna tona… kokosova palma je jedna od traženijih, ako ne i najtraženija biljka po broju usjeva.

Ljudi izvan tropa palme doživljavaju primarno kao dekorativnu značajku godišnjeg odmora. Kokosova palma spada među najveće usjeve u svijetu te je u konkurenciji s pšenicom, kukuruzom, prosom i rižom. Svake godine se uzgaja oko 50 tona kokosa. Naravno, od njega se dobije 15 milijuna tona kokosovog ulja i 5 miljuna tona kokosovog mesa. Uz to, mnoge količine vlakana, lišća i drveća… 

A tu postoji i Dr. Antonio Martins sa kokosovom vodom…

9.      200 kokosa…kokosove palme su izrazito zahtjevne što se tiče dobivanja ploda.
 
U slučaju da se stablo kokosove palme u potpunosti razvilo te se nalazi na pogodnoj lokaciji, sasvim je normalno od njega očekivati 200 kokosa godišnje. Njegovo razdoblje produkcije je između 15 i 60 godina, a maksimalno 80 godina, nakon čega produkcija samog kokosa prestaje. Umirovljene kokosove palme uživaju u narednim godinama u suncu i pijesku. Kako dugo žive, njihov period života može trajati i do 120 godina. Najveću produktivnost ostvare u razdoblju od 20 do 50 godine…
 
10.    Oduševljeni pustolovi…kokosi vole plivati i sasvim dobro im ide.
 
Kad kokos dosegne svoju zrelost, u jednom trenutku on padne s palme. Iz razloga što vole biti na plaži, ne pada im teško otkotrljati se do samog mora. Zasigurno je to naša Majka Priroda imala u planu. Dala je kokosima sve što je potrebno da krenu na putovanje, a uz to ih je nagradila bogatim nutrijentima sadržanim u kokosovoj vodi. Kokosovo putovanje završava kad ispliva na površinu, gdje se "ugnijezdi” i krene s novim životnim ciklusom.              
 
Kokosi mogu preživjeti više od 100 dana u slanoj vodi…

11.    Kraljica ljepote…
 
Nijedno drugo voće nije u tolikoj mjeri korišteno za proizvode ljepote Sirovi materijali dobiveni iz kokosa su prirodno bogati te mnogo važni nutrijenti; koliko za ljepotu, toliko i kao prehrambeni proizvod. Kokos je prvi izbor ako želimo izgledati dobro. Puno proizvoda za njegu kože sadrži upravo kokos, mnogo više nego bilo koji drugi plod. Prirodna ljepota dolazi iz naše unutrašnjosti i vanjštine - s kokosima…
 
12.  Otopine za transfuziju…kokosova voda može spasiti život.

     Tijekom Drugog svjetskog rata bilo je mnogo ranjenih ljudi koji su izgubili puno krvi te im se nije moglo pomoći radi nedostatka krvne plazme. Kokosova voda je spašavala živote jer ima mineralno svojstvo koje se može poistovjetiti sa sastavom naše krvi. Također je i sterilna jer je zaštićena u ljusci te isključivo svježa ukoliko dođe do potrebe za transfuzijom.

      Dobro je znati koliko dragocjena može biti kokosova voda…

13. Visoka ili niska…Veće stablo, slađi plod? 

      Kokosove palme su zaista gigantske - od 20 do 25 metara visine.  U mnogim tropskim zemljama s ponosom nose ime "nebesko drvo”. Sa stajališta uzgajivača je mnogo manje praktično. Veće stablo nosi sa sobom teže, opasnije i skuplje ubiranje kokosa. U mnogim zemljama majmuni su trenirani da ubiru kokose. Iz tog razloga, mnogo je lakše uzgajivačima posjedovati niske kokosove palme, i one postoje.  Visoke palme, niske palme. Nebitno. Kokosi su kvalitetom jednako dobri.

    14. Kokosovo mlijeko…Mnogi proizvodi obuhvaćaju nerazumljive nazive

      Kao na primjer kokosovo mlijeko. Mnogo ljudi smatra da dolazi od bijelog sloja kokosa, ali ne u ovom slučaju. Zapravo dolazi iz tvornica, te je ljudskim radom napravljeno. Kokosovo meso se pritišće te iz njega izlazi mlijeko zajedno s vodom. Nastali proizvod je aromatska, mliječna tekućina s udjelom masti od 20%. Tim postupkom dobiva se i kokosova krema, kokosovo mlijeko s puno više masti. Tekućina koju piješ izravno iz mladog oraha zove se kokosova voda…   

 


 

 




 


 


 

 


 

 

 



 

Zašto kokosova voda?

Zašto kokosova voda?

Što može biti bolje od prirodnog napitka s profinjenom aromom, karakterističnim okusom i nutritivnim vrijednostima čiste, svježe i nježne kokosove vode? Ne samo što je zdrava, već je i ukusna.
4 savjeta kako prehranom zaštiti kožu od sunca

4 savjeta kako prehranom zaštiti kožu od sunca

Sve smo bliže ljetu, a zaštita kože od sunca vrlo je bitna. Kako brinemo o našem tijelu i o onome što unosimo u organizam, tako moramo brinuti i o svojoj koži, svom najvećem organu. Nije bitno kožu zaštit
Hidracija organizma - zašto je važna

Hidracija organizma - zašto je važna

Dolaze velike vrućine, stoga je vrlo važno tijelo održavati hidratiziranim. Kako voda čini 60% ljudskog organizma ključno je unositi dovoljne količine vode, jer organizam treba održati u ra

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se