Kako preduhitriti i pobijediti jesenski umor

21.9.2022.

Možda većina nas ne obraća aktivno pažnju na promjenu navika koja se dogodi spontano prilikom promjene vremena, a imaju velikog utjecaja na našu energiju i raspoloženje. Naime, ljeti smo aktivniji jer nas sunce i toplina zovu van, a ujedno i više vremena provodimo vani zbog toga što dani dulje traju, te smo navikli dolaziti kući kasnije i buditi se poletniji i s više energije. 

Jesen donosi potpuno drugačiju rutinu. Dani počinju trajati kraće, sunca imamo sve manje uz sve čećše kišne i maglovite dane, a temperature padaju i uzrokuju u nama stanje umora i pojavu „jesenske depresije". Poznatija je zimska depresija, što ni ne čudi s obzirom na to kakvo nas vrijeme i navike čekaju zimi, ali i jesen ima svojih čari i za naše raspoloženje i imunološki sustav.
Imunološki sustav prva je linija obrane našeg organizma od štetnih vanjskih utjecaja, a on može biti narušen nedostatkom nutrijenata i fizičke aktivnosti. Naime, prvi na popisu nutrijenata čija razina može opasti dolaskom jeseni je vitamin D, kojega ljeti dobivamo dovoljno putem sunca. Uz sve češće kiše i oblačne dane, sunčevog zračenja imamo sve manje. Kako bi ovaj deficit izbjegli, potrebno je jesti namirnice bogate ovim nutrijentom (poput jaja, ribe...), ali i možda razmisliti o uvrštavanju dodataka prehrani u svakodnevicu, posebice zimi!

Nadalje, još jedan nutrijent koji nam jača imunološki sustav i pomaže podići raspoloženje je vitamin A, kojega naše tijelo sintetizira iz beta-karotena. Namirnice bogate beta-karotenom su one narančaste boje (mrkve, batat, buča), ali i zeleno lisnato povrće poput špinata. Ukoliko nam je imunitet jako narušen te osjećamo kroničan umor i manjak energije, također nije loša ideja pokušati s dodacima prehrani koji sadrže ovaj nutrijent u njegovom čistom i lako probavljivom obliku. Posebice će nam dobro doći oni koji sadrže beta-karoten sintetiziran iz ekološki uzgojenih biljaka, poput naših Terranova dodataka prehrani s beta-karotenom.

Prehrana – najvažniji čimbenik za jesenski umor
Obratite pažnju na uzorak namirnica i obroka koji ste imali ljeti i usporedite ga s prehranom i potrebama organizma koje ste počeli osjećati s promjenom vremena. Ljeti većinom naše tijelo traži salate i svježe voće i povrće, kao i osvježavajuća pića da bi se rashladilo od vrućina i dobilo potrebnu energiju uz malo unesenih kalorija. Jesensko doba, naime, naš organizam drugačije podnosi. Raste naša potreba za kaloričnijom hranom (zato što organizam želi stvarati zalihe za hladnije vrijeme, uz pomoć kojih će se moći brže ugrijati) i toplim, oblinijim obrocima i pićima. 
Tijelo uvijek treba slušati, zato što nam ono govori točno što mu treba kako bi pravilno funkcioniralo. Ipak, kalorična hrana ne moraju nužno biti pržena i masna jela, već mogu biti namirnice poput orašastih plodova, kaloričnije voće (npr. banane) i juhe koje se većinskim dijelom sastoje od mahunarki i zasitnog povrća bogatog vlaknima. Ukoliko želite istražiti potrebe svoga organizma i upoznati se sa zdravim namirnicama koje će nas zadovoljiti čak i u hladnije doba, možete pokušati s postupnom promjenom navika prehrane. Neke „dijete", poput makrobiotičke ili vegetarijanske, pružiti će nam sve potrebno, a bez negativnih posljedica na tijelo. Ukoliko vas zanima jedan od navedenih planova prehrane, o makrobiotici smo pisali u nedavnom blogu na Bakin'Mix stranici, dok smo sve detalje vegetarijanske prehrane obradili u blogu o vegetarijanstvu.

Nadalje, ono što nam još može narušiti energiju je broj obroka dnevno. Ukoliko se oslanjamo na samo 3 obilna obroka dnevno, oni će uzrokovati nagli skok i posljedično – nagli pad šećera u krvi, koji izaziva osjećaj umora i manjak energije. Kako bi izbjegli umor uzrokovan pretjerano oblinim i rijetkim obrocima, pokušajte kroz dan imati 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera) i 2 užine koje će biti nutritivno izbalansirane. Najbolji međuobrok u jesensko vrijeme čine svježe voće, voćne salate, orašasti plodovi, sjemenke i slično. Kvalitetan međuobrok mogu biti razne proteinske i sirove pločice obogaćene nutrijentima. Raw Bite sirova je pločica koja u svojoj bazi ima sušeno voće, uz dodatak organskog kakaa ili orašastih plodova. Organski kakao dobar je izvor magnezija, koji također pomaže smanjiti osjećaj umora, dok su orašasti plodovi dobar izvor omega-3 masnih kiselina i zasitni su te time omogućuju održati sitost bez težine u želucu.

Jutarnja energija
Najveću promjenu osjetiti ćemo u razini naše energije ujutro. Ukoliko se budite za posao ili školu, u vrijeme buđenja vani je još mrak, što ne pomaže u razbuđivanju. Većina će posegnuti za onom predusnom šalicom kave, bez koje dan ne može započeti. Kofein je svakako efikasan u pružanju potrebne energije, ali isto tako (poput rafiniranih šećera ili obilnih obroka) uz nagli skok u razini šećera u krvu uzrokuje jednako nagli pad šećera, te tada posežemo za novom šalicom kave – i tako u krug. 

Kako bi ujutro dobili val kvalitetne energije koja neće uzrokovati pospanost kasnije, pokušajte nakon buđenja popiti čašu hladnije vode ili prirodni voćno-povrtni sok. Još jedna dobra opcija mogu biti i naši Green Shotovi, koje mogu konzumirati baš svi, a zbog koncentracije kvalitetnih nutrijenata koje imaju u tako maloj količini biti će pravi pomoćnik u razbuđivanju. 

Izvori:
  • https://eljekarna24.hr/savjeti/jesenski-umor-depresija-101/
  • https://gymbeam.hr/blog/kako-prevladati-jesenski-umor-i-imati-vise-energije-tijekom-dana/
  • https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/jesenski-umor-sto-nam-precesto-zijevanje-zapravo-govori---453163.html
  • https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/jesenski-umor-kako-mu-doskociti-6232/
  • https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/umorni-ste-i-iscrpljeni-bez-razloga-mozda-je-i-vas-ulovio-jesenski-blues-429152
  • https://www.a-1.hr/hr/savjeti_za_laksi_povratak_u_rutinu/199/8


Zimska čarolija u prirodi

Zimska čarolija u prirodi

Zima je službeno počela! Temperature padaju, snijeg je neke dijelove svijeta već i posjetio, a većina nas vjerovatno samo želi biti ušuškano u toplini svog doma. U današnjem blogu pokušati ćemo vas uvjeriti kako hladno zimsko vrijeme može biti itekako zabavno!
Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Med je namirnica koja oduvijek slovi kao pravo čudo za imunitet, a za njegovu snagu smo najvjerovatnije čuli od svojih baka. Zašto se med smatra čudom za zdravlje te kako je uopće došlo do toga da on postane dio narodne medicine, donosimo u današnjem blogu.
Koje biljke pročišćuju zrak u kući?

Koje biljke pročišćuju zrak u kući?

Nedavno smo napisali blog o kaktusima i sukuentima, gdje smo saznali kako oni mogu biti korisni čistači zraka u kući. Danas smo za vas odlučili istražiti koje se još mogu u kući koristiti za tu svrhu i poboljšati kvalitetu zraka u prostoru u kojem obitavamo.

This page uses cookies to improve user experience. "I agree" to continue using the web site. Cookies settings can be configured in your web browser. For more information, see here. I agree