Prevencija umora nakon obroka

25.3.2021.

Vuče li vas krevet nakon ukusnog i izdašnog obroka? Problemi s umorom i koncentracijom nakon jela relativno su čest problem. Uzroci umora mogu biti razni, poput veličine porcije ili pak vrsta hrane koju unosite u organizam. Kako biste se riješili ovog problema koji može smanjiti kvalitetu života, u nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći spriječiti umor nakon jela.

1. Zamijenite jednostavne ugljikohidrate u prehrani složenima (mahunarke, povrće, kvinoja, heljda, zob).  Složeni ugljikohidrati izvor su dugotrajne energije i njihovom konzumacijom neće vas hvatati umor. Poznata je i izreka 'ono si što jedeš'. Stoga posvetite pažnju hrani koju unosite u organizam.

2. Konzumirajte hranu koja sadrži nezasićene masti (avokado, masline, losos, orašasti plodovi). Želudac je prvi organ uključen u probavljanje hrane. Prvo razrađuje ugljikohidrate, onda proteine, a zatim masti. Stoga ako unosite previše masti u organizam, probavljanje će potrajati duže što će vašem tijelu oduzeti više energije, a vi ćete se osjećati umorno.

3. Pripazite na porcije hrane – u tome će vam pomoći i tablice kalorija.

4. Jedite više manjih porcija, npr. 5 puta dnevno. To će uspostaviti pravilnu probavu i neće toliko opteretiti tijelo. Također, spriječit ćete 'prejedanje' nakon kojeg ćete se osjećati umorno. 

5. Pokušajte se više kretati tijekom dana, šetati ili vježbati, jer tjelesna aktivnost povećava razinu energije. 
6. Priuštite si dovoljno kvalitetnog sna noću.

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more