Savjeti: Kako ojačati imunitet prirodnim putem

6.4.2020.

Briga o zdravlju trenutno je najvažnija tema i mnogi se pitaju kako izbjeći infekcije i zaraze, kako se prirodno od istih zaštiti, što konzumirati, a što izbjegavati. No, kako bismo ispravno postupili, trebamo biti informirani i znati što nam savjetuju epidemiolozi.  Infekcije najčešće napadaju osobe s jednoličnom prehranom, osobe starije životne dobi i djecu.
 
Jedan od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam. Imunosni sustav sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunosnim reakcijama. Kako bi sustav pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta; ako organizam opskrbimo  potrebnim hranjivim tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak nastupi, možemo ubrzati oporavak. Neki od hranjivih tvari i namirnica koje pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada.
 
Vitamin C
 
Neizostavan i ključan u jačanju imuniteta, a ima i niz drugih prednosti: odgovoran je u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način pomaže u olakšavanju simptoma alergija. Ovaj se vitamin još uvijek istražuje i nastoje se otkriti sva njegova ljekovita svojstva.         
 
 
Vitamin D
 
Dobro je poznat kao 'sunčani vitamin' jer se sintetizira pod utjecajem sunca; riječ je o esencijalnom  mikronutrijentu koji pomaže u jačanju imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava. Vitamin D je u očuvanju zdravlja kostiju podjednako bitan kao i kalcij. Izvrstan izvor vitamina D su losos, sardine i mlijeko.  
 
Cink

Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima. Najveće koncentracije cinka nalaze se u mišićima i kostima. Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Cink utječe i na stvaranje i aktivaciju bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, a samim time i na imunitet.Najbogatiji izvori ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi. Međutim, ako potrebnu količinu cinka ne možemo dobiti iz prehrane, plazmolizirani biljni kvasac sadrži ovaj važan mineral za jačanje imuniteta. Iza ovog naizgled složenog imena stoji proizvod jednostavnog sastava – Strath. Potpuno prirodan nudi se u obliku sirupa i tableta, a cijelu ponudu  pronađite ovdje.          
 
Omega-3 masne kiseline
 
I masnoće doprinose imunitetu i općem zdravlju. Naravno,  potrebno je ograničiti unos zasićenih masti i trans masti koje uglavnom nalazimo u prerađevinama mesa te hidrogeniranih masti prisutnih u margarinu i keksima na primjer. No, uz navedena korisna svojstva, masti mogu također uzrokovati i upalna stanja i ugroziti zdravlje srca. Međutim, povećate li unos dobrih masti iz biljnih izvora (laneno i maslinovo ulje, orasi, bademi, bademovo mlijeko) u kombinaciji s plavom ribom (skuša, srdela, inćuni),  omogućit ćete tim tvarima da djeluju protuupalno na organizam što rezultira jačim imunitetom.         
 
Tamna čokolada
 
Jeste li znali da i tamna čokolada pomaže u jačanju imuniteta? Zaista, jer sadrži antioksidans teobromin koji pomaže u jačanju imunosnog sustava tako što štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo proizvodi kada razgrađuje hranu ili dođe u kontakt sa zagađivačima, koji mogu oštetiti stanice i tako pridonijeti bolesti. Valja imati na umu da je tamna čokolada visoko kalorična te je važno konzumirati je umjereno. Nutricionisti napominju da tamna čokolada mora sadržavati barem 70% kakaa kako bi imala povoljne učinke na zdravlje. Provjerite naš web shop za najbolje ekološke tamne čokolade. 
 
 
 
Što još možemo poduzeti kako bismo ojačali imunosni sustav?      
  • često prozračivati prostorije u kojima boravimo         
  • redovito vježbati i održavati tjelesnu kondiciju         
  • izbjegavati alkohol i cigarete        
  • spavati minimalno sedam sati dnevno          
  • izbjegavati zaraze (npr. čestim pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa)        
  • pokušati smanjiti stres koliko god je moguće. 
 
Ugrožene skupine
 
Održavanje zdravog imunosnog sustava važno je za sve nas, međutim, neke su skupine ipak ugroženije od ostalih. U prvom redu to su osobe starije životne dobi i djeca.Kako starimo, imunosna reakcija tijela slabi, što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom pojavom malignih oboljenja. Iako neki ljudi zdravo stare, zaključak mnogih studija je da, u usporedbi s mlađim ljudima, stariji imaju veću vjerojatnost obolijevanja od zaraznih bolesti, kao i veću vjerojatnost od smrtnog ishoda kao posljedica istih. Infekcije respiratornog sustava, gripa, a osobito upala pluća, vodeći su uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina.Djeca su često izbirljiva, što znači da obroci ne samo da moraju biti zdravi, već trebaju imati privlačan miris i okus. Hrana bi trebala pružiti zadovoljstvo te privlačiti različitim okusima, teksturama i bojama. Jednolična, nezdrava prehrana kod djece vrlo često rezultira oslabljenim imunitetom. Korisna nadopuna svakodnevnoj prehrani, osobito u vrijeme povećanih zahtjeva, primjerice tijekom faza rasta ili za vrijeme virusa i infekcija,  je plazmolizirani biljni kvasac pod jedinstvenim imenom - Strath. U više od 30 znanstvenih studija dokazana je njegova djelotvornost. Osim što uvelike podržava imunosni sustav, Strath održava i ravnotežu istog. 
 

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more