Slavimo održivo – Uskrs u zero waste duhu!

14.4.2022.

Uskršnji zec, čokoladna jaja i pisanice samo su neki od najpoznatijih simbola ovog blagdana, a kako da obiteljsko druženje bude u duhu zero-waste pokreta i neke zanimljivosti o Uskrsu pročitajte u današnjem blogu.
 
Uskrs je najveći kršćanski blagdan te simbolično predstavlja buđenje i početak novog života. Jednaku simboliku ima i samo proljeće, na čijem se početku Uskrs slavi. Od Uskršnjih simbola svakako su najpopularnija jaja, koja dolaze u obliku čokoladnih jaja i onih običnih, obojanih u šarene boje i ukrašenih raznim motivima (pisanice). Jaja su simbol za novi život, plodnost, rođenje i obilje te su običaj poklanjanja jaja imali još stari Egipćani i Perzijanci, koji su ovim običajem priželjkivati plodnu godinu punu izobilja. Nadalje, uskršnji zec koji djeci u košarici donosi obojana jaja je relativno nov simbol tj. produkt modernog doba. Ova životinja također predstavlja plodnost i nov život, stoga ga se prikazuje u kombinaciji s jajima koja imaju slično značenje. Cvijeće koje se povezuje uz Uskrs su najčešće bijeli ljiljani koji predstavljaju čistoću, ali su također popularni i sunovrati, narcisi i tulipani čije vesele boje znače proljeće i buđenje. Također, ne smijemo zaboraviti na grančicu masline koju se tradicionalno nalazi u domu na Uskrs. Maslina je simbol za mir.
Blagdansko vrijeme je doba kada se okupljamo s obitelji, uz topli obrok kojeg svi zajedno jedemo na lijepo ukrašenom stolu, i u ukrašenom domu. Bilo da ste ove godine domaćin ili gost uskršnjeg ručka, u oba slučaja možete proslaviti u zero-waste duhu.

Za početak, izbjegavajte impulzivnu kupovinu hrane i dekoracija, kao i pretjeranu konzumaciju. Ipak, nije to glavna misao iza ovog blagdana. Napravite popis za kupovinu i kupujte planirano da se sve iskoristi, kako bi izbjegli bacanje hrane. Također, kod kupovanja čokolada (i slatkiša općenito) nemojte kupovati one u plastičnom omotu, već čokolade koje su pakirane u foliju, jer se ona može reciklirati. Pripazite da folije od čokolada odložite u odgovarajući spremnik za reciklažu.

Kolače ispecite sami ili kupujte u lokalnoj slastičarni te izbjegavajte kupovinu kolača u velikim lancima supermarketa. Kolači domaće izrade uvijek su lijep poklon, a mogu biti i prilika za obiteljsko druženje ukoliko se svi članovi obitelji uključe u njihovu pripremu i ukrašavanje. Ni ovdje nemojte pretjerivati s količinama i pokušajte procijeniti kolika vam je količina kolača zaista potrebna.
Za ukrašavanje blagdanskog stola uobičajeno je koristiti ukrase koji su većinom ispunjeni simbolima zelene livade, uskršnjim zečevima, cvijećem i malim jajima. Ovakve ukrase nemojte kupovati u trgovinama, posebice ukoliko su napravljeni od plastike i ne planirate ih koristiti dulje vrijeme (nekoliko godina za redom). Dekoraciju za stol možete napraviti samostalno:
salvete – ukoliko je moguće izbjegavajte upotrebu jednokratnih kuhinjskih ubrusa i salveta, i okrenite se upotrebi krpenih salveta. Njih ćete moći upotrebljavati više godina zaredom, i stvarati će se manje otpada. 
ukrasi – zečevi, jaja i livadice mogu se napraviti i kod kuće, a samim time predstavljaju i zabavnu aktivnost koja može uključivati sve ukućane. Zečeve možete izraditi od npr. prazne role toalet papira koju ćete obojati, a zečje uši napraviti od kartona. Također, možete koristiti ljuske od jaja (razbijene ili ispuhano jaje), koje ćete položiti na „livadicu" napravljenu od sitno rezanog zelenog papira. Izbjegavajte korištenje šljokica i plastičnih dijelova. Također možete koristiti prazne čašice od jogurta, staklenke...
cvijeće – ukoliko svoj blagdanski stol volite ukrasiti cvijećem, ove godine to učinite s cvijećem u vazama. Cvijeće koje se čuva u vodi brzo će uvenuti i završiti u smeću, dok ono u vazi može biti ukras u vašem domu dulje vrijeme. Također, možete se poigrati sa samom vazom te ju obojati, ukrasiti konopcem i sličnim održivim materijalima.
vijenac – sakupite granje s šumskog poda, vežite ga konopcem i ukrasite bršljanom ili suhim cvijećem (herbarij). Ovakav vijenac može biti lijep ukras za ulazna vrata, a možete ga iskoristiti i više puta. Jednako vrijedi i za uskršnju košaru, koju možete ukrasiti prirodnim materijalima i napuniti domaćim kolačima i pisanicama. 
namirnice – pokušajte čim više korištenih namirnica kupovati u rinfuzi, koristeći vlastite spremnike za namirnice ili papirnate vrećice, kako bi se izbjeglo korištenje jednokratnih plastičnih vrećica i plastičnih pakiranja proizvoda u supermarketima. U rinfuzi možete kupovati čokolade, orašaste plodove, mahunarke... Ostale namirnice (voće, povrće) kupujte na tržnici od lokalnih uzgajivača.
otpad i ostatci – unatoč svom planiranju, nekad se dogodi da nakon ručka ipak bude ostataka. Hranu koja nije pojedena nemojte bacati, već spakirajte svojim gostima za kasnije. Nemojte koristiti plastične vrećice već spremnike koji se mogu reciklirati ili ponovno iskoristiti. Otpad poput salveta, čačkalica i biološkog otpada (npr. ljuske od jaja) odvojite i adekvatno odložite.
pisanice – uskršnja jaja obojajte na prirodan način, bez upotrebe umjetnih bojila. Ideje za prirodno bojanje pisanica podijelili smo u prošlogodišnjem blogu na tu temu. 

Najviše se plastike i otpada stvara za vrijeme većih blagdana, koji su kod nas Božić i Uskrs. Potaknite svoje bližnje da ih proslave u duhu održivosti, razvrstavajući otpad i smanjujući njegovo stvaranje. Također, ukoliko poklone za najmlađe izradite na održiv način, od malih nogu ćete im usaditi tu vrijednost. Uobičajeni pokloni su male plastične igračke i velike količine čokolada i slatkiša, što je sve brzo potrošno i rezultira velikim količinama otpada. Ove godine, poklonite svojim mališanima slikovnicu ili knjigu, igračku kućne izrade, domaće kolače ili šarene krede, plastelin i slične „igrice" koje potiču kreativnost.
 
Ako vas zanima kako prirodno obojati pisanice, kliknite ovdje. 
Izvori:
  • https://www.greenmatters.com/p/diy-easter-decorations
  • https://www.ljevakskole.hr/blog/clanak-184
  • https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/zasto-je-jaje-simbol-uskrsa---557595.html
  • https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/preslatki-uskrsni-zecici---557463.html
  • https://www.history.com/topics/holidays/easter-symbols
  • https://www.reusablenation.com/zero-waste-living/how-to-have-a-low-or-zero-waste-and-ethical-easter
  • https://zerowastenerd.com/zero-waste-easter-basket-ideas
  • https://reducereuserenewblog.com/zerowasteeaster/
  • https://www.goingzerowaste.com/blog/zero-waste-easter/



Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more