Svibanj - Mjesec svjesnosti o celijakiji

4.5.2022.

Povijest celijakije
Prvi spomeni (opisi) celijakije sežu sve do stare Grčke, ali prvi zapis u kojem je detaljno opisano ovo stanje je onaj iz 1888.godine, gdje je jedan liječnik opisao djecu s izuzetno napuhanim trbusima, a bez apetita i s problematičnom stolicom. U to doba, ova bolest primjećivala se samo kod djece, i nažalost, tada je bila smrtonosna zato što se nije znao niti njen uzrok niti lijek. Tada je to bila potpuno nepoznata bolest. Tu je dobila svoje prvotno ime – celijakija, što je izvedenica od riječi koja znači trbušna šupljina. 

Uzrok i liječenje celijakije otkriveni su 1950.godine u Nizozemskoj, kada je dobila i drugo ime  - glutenska enteropatija. Tu je također primijećeno da celijakija nije isključivo dječja bolest. Nizozemski liječnik koji se bavio ovim problemom je shvatio kako tijekom drugog svjetskog rata vojnici koji su inače imali ovaj problem u ratu im se povukao, i to je pripisao tome što se njihova prehrana temeljila na kukuruzu umjesto na pšenici.
Greškom se celijakija smatrala dječjom bolesti, a razlozi tome su ti što se ona najčešće pojavljuje ubrzo nakon prestanka dojenja, a i u početku je bila zamijećena samo kod djece. Unatoč tome, celijakija je bolest s mnogo lica te se može pojaviti prvi puta i kod adolescenata ili odraslih. 

Najčešći simptomi i „tiha celijakija"
Simptoma ima mnogo i variraju od osobe do osobe, dok postoji i „tiha celijakija" koja uopće ne pokazuje simptome, ali svejedno izaziva oštećenje u crijevima. Kod djece su najčešći napuhanost trbuha radi nakupljanja plinova, kronična dijareja, gubitak na kilaži i gubitak apetita, bolovi u trbuhu, razražljivost i umor. U slučaju odraslih su simptomi vrlo slični, a uključuju: migrene, kronični umor, bol u trbuhu i crijevima, nadutost, nesanica, tjeskoba i depresija, problemi sa stolicom i gubitak apetita. 

„Tiha celijakija" ne izaziva nikakve simptome, ali oštećuje sluznicu crijeva i dugoročno nanosi štetu oboljelom. Od ovog oblika celijakije najčešće pate bliski rođaci oboljelog od celijakije i oboljeli koji iznova započinju i prekidaju bezglutensku dijetu te bolest prestane na nju odgovarati, iako se ovaj oblik može pojaviti kod bilo koga s pozitivnom genetskom predispozicijom.
 
Dijagnostika
Kroz godine je s napretkom medicine ustanovljena tehnika ispravne dijagnoze celijakije. Naime, postoje i druga stanja koja izazivaju slične simptome, poput alergije na pšenicu, intolerancije na gluten i sindroma iritabilnog crijeva, te zato dijagnostika mora biti vrlo precizna kako bi se ustanovilo da je riječ o celijakiji. Dijagnostika započinje pretragama krvi u kojima se traže određena antitijela koja ukazuju na prisutnost celijakije, te ukoliko je taj test pozitivan slijedi biopsija sluznice tankog crijeva gdje se traže oštećenja crijevnih resica u koje inače celijakija uzrokuje. Dijagnostika također uključuje pretrage kojima će se „ustanoviti šteta" koju je dosada bolest izazvala. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako 1% ukupnog stanovništva na zemlji boluje od celijakije.
 
Ona je također učestalija kod bliže rodbine oboljelog tj. pretpostavlja se da je bolest genetski nasljedna. Preporuča se da kod oni koji imaju pozitivnu genetsku predispoziciju preventivno obave pretrage krvi.

Opasnosti celijakije
Celijakija oštećuje sluznicu tankog crijeva, pa posljedično dovodi do malapsorpcije tijekom koje dolazi do raznih drugih komplikacija. Kod djece, neliječena celijakija dovodi do zaostatka u rastu, osteoporoze, zakašnjelog puberteta, manjka apetita, sporog rasta, anemije, gubitka na kilaži. Kod odraslih neliječena celijakija dugoročno može dovesti do sličnih problema kao kod djece: osteoporoza, anemija, nemogućnost začeća i spontani pobačaji (kod žena), kao i poremećaje u menstrualnom ciklusu, karcinoma želuca, jednjaka i crijeva, konvulzija u crijevima  te drugih kroničnih bolesti i upala probavnog sustava. Ona više nije smrtonosna, te se lijek za smirivanje simptoma pronašao u bezglutenskoj prehrani.

Bezglutenska prehrana
Jedini lijek za celijakiju je doživotno pridržavanje bezglutenske prehrane. Iako ovo možda zvuči strašno na početku, važno je naglasiti kako je bolest već dovoljno istražena te postoje jelovnici i grupe podrške koji na početku same dijete mogu biti od velike pomoći. Kod alergije na pšenicu ili intolerancije na gluten, oboljela osoba može podnijeti unos malo glutena, dok kod oboljelih od celijakije to nije slučaj. I najmanji trag glutena izaziva kaotično stanje u probavnom sustavu.
 
Upravo iz tog razloga potrebno je biti dodatno na oprezu zbog skrivenog glutena: iako je to protein koji se originalno nalazi u pšenici, raži i ječmu, nije dovoljno izbjegavati samo pekarske proizvode. Naime, postoje proizvodi kao npr. kukuruzne žitarice koje nekada znaju sadržavati ječmeni slad. Slična je situacija i s dresinzima za salate, gotovim začinskim mješavinama, umacima (soja sos, teriyaki, barbecue umaci), juhama iz vrećice, veganskim zamjenama za meso (gdje se gluten koristi kao vezivno sredstvo), energetskim pločicama... Zato uvijek treba pažljivo čitati deklaracije o proizvodima i tražiti natpis „Bez glutena". Gluten se također može nalaziti i u kozmetici, stoga treba i ovdje biti oprezan pri odabiru kozmetičkih proizvoda.
Bakin’ Mix je hrvatski brend bezglutenskih mješavina za kruh, peciva i kolače koje se iznimno jednostavno i brzo pripremaju. Linija Bakin’ Mix proizvoda dostupna je u sedam slatkih i slanih varijanti: bread&pizza, brownies, lava cake, keksi, muffins, cup cakes i kakao torta.

Analizom HZJZ-a potvrđen je kao proizvod koji smiju konzumirati osobe oboljele od celijakije i intolerantni na gluten, ali mogu ga konzumirati i svi drugi. Također, od ožujka 2020. smo sa Bread&Pizza mješavinom na listi lijekova HZJZ-a, tako da sve osobe koje imaju celijakiju mogu na recept u ljekarni zatražiti Bakin’ Mix bezglutensku mješavinu.
 
Zapamtite da niste sami i da vas vaša bolest ne definira, a ograničenja u prehrani koje celijakija donosi ne moraju nužno predstavljati problem.
 
Izvori:
  • http://www.zzjzpgz.hr/nzl/4/celijakija.htm
  • https://celivita.hr/__trashed/
  • https://bezglutena-hr.schaer.com/sve-o-glutenu/simptomi-celijakije
  • https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/ucestalost-celijakije-20-puta-veca-kod-oboljelih-od-dijabetesa-13142/
  • https://www.wishmama.hr/roditeljstvo/savjeti-lijecnika/sto-je-celijakija-i-kako-se-lijeci/
  • https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/9516/Celijakija-bolest-brojnih-lica.html
  • https://gluten.org/2021/03/23/43-foods-where-gluten-may-be-hidden/

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more