Svjetski dan biljnih mlijeka

22.8.2022.

22. kolovoza obilježavamo dan kojem će se obradovati i vegani i ljudi alergični na laktozu: Svjetski dan biljnih napitaka. Prvi put se ovaj datum obilježio u 2017. godini, a "krivac" je Robbie Lockie, osnivač poznatog portala Plant Based News. Obilježavanje ovog dana je korak naprijed ka podizanju svijesti o važnostki zdravlja i održivosti. Biljni napici bolji su kako za naše zdravlje, tako i za planetu. Čaša kravljeg mlijeka proizvede tri puta više stakleničkih plinova od bilo kojeg biljnog napitka. Prema mišljenju sve većeg broja ljudi, krave se za mlijeko iskorištavaju na etički nekorektan i nemoralan način, te velik broj ljudi prestaje s konzumacijom kravljeg mlijeka upravo iz tog razloga.

Stoga, ako razmišljate o prelasku na biljne napitke ili prehranu, današnji dan je odličan motiv za početak!
Sretan svemir biljaka
Savjetujemo vam da isprobate više različitih biljnih napitaka kako biste saznali koji vam okusom i teksturom najviše odgovara. Ponuda je zaista raznolika pa će tako i oni najzahtjevniji pronaći nešto za sebe u našem asortimanu. 

  • Riža je bez glutena, lako je probavljiva i ugodnog je okusa. Napitak od riže sam po sebi je slađi, stoga je odličan za kavu i smoothie.
  • Zob je najodrživiji od svih napitaka biljnog podrijetla. Slično kao i riža, ovaj je napitak slađi, ali je gušći od rižinog.
  • Sojin napitak iako ima specifični okus za njegovu pripremu, kao i kod zobi, troši najmanje vode od sjemena do konačnog proizvoda. Štoviše, njegov sastav proteina prilično je sličan onom u kravljem mlijeku. Umjerene količine soje korisne su za zdravlje, osobito žena zbog prisutstva estrogena. 
  • Badem je vrlo popularan, specifičan okus čini ovaj napitak mnogima omiljenim. Njegova orašasta aroma obogaćuje kavu ili zobenu kašu, ali može se uživati i samostalno.
  • Lješnjak je vrlo ekološki prihvatljiv i ima odličan okus. Lješnjaku nisu potrebne pčele za oprašivanje, a budući da raste u hladnijoj klimi, ne treba mu niti puno vode.
Ostavimo kravlje mlijeko onima kojima je namijenjeno, a za svoje zdravlje radije odaberimo jednu od ukusnih alternativa napravljenih od biljaka.
 
Osim što biljni napitci imaju više kalcija i manje šećera od kravljeg mlijeka, imaju i druga dobra svojstva:
  • Lako su probavljivi: kravlje mlijeko većini ljudi veliko je opterećenje za probavni sustav. To se očituje nadutošću i vjetrovima. Konzumacijom sojinog, zobenog ili mlijeka od lješnjaka vaš će se probavni sustav osjećati kao na godišnjem odmoru! 
  • Zdrava ravnoteža mono i polinezasićenih masti
  • Bez kolesterola su, što znači da su izuzetno dobri za naše zdravlje, a posebno će vam vaš kardiovaskularni sustav biti zahvalan na njihovoj konzumaciji.
 
Biljno mlijeko za kuhanje, zašto ne!
Biljna mlijeka također su odlična zamjena za kravlje mlijeko u kulinarstvu.  Za zdraviju prehranu dodajte ih kremastim juhama, veganskim umacima za tjesteninu, biljnim sladoledima i smoothiejima. Mogućnosti su beskrajne, a ograničeni ste samo svojom maštom.

Želimo vam puno zabave u otkrivanju novih okusa i stvaranju svježih kombinacija!

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more