Uđite u 2024 sa stilom – uz ovu zdravu novogodišnju trpezu!

28.12.2023.

Bliži se mnogima omiljena zabava u toku godine – a to je proslava dolaska Nove godine! Period od 365 dana sigurno je svakome od nas donio puno promjena, pozitivnih ili manje pozitivnih. Ipak, ne možemo poreći kako je godina bila turbulentna i na svjetskoj razini, te nas je svih naučila neke vrijedne lekcije – ukoliko smo voljni slušati. 
Vjerujemo da je velikom broju ljudi, s dolaskom Nove godine, upravo to motivacija za donošenje 'radikalnih' promjena čiji bi glavni cilj uvijek (trebao biti) poboljšanje kvalitete života ili ostvarivanje svojih snova. Nerijetko je upravo jedna od takvih odluka ona da krenemo s redovitim treniranjem i zdravijom prehranom. Zašto onda ne i dočekati Novu godinu upravo u takvom duhu?
Novogodišnje tradicije koje obitelji njeguju diljem svijeta variraju, ali jedna stvar je zajednička - slavlje hrane i veselja, kao i vjerovanje da nam 'prava' hrana može u idućoj godini donijeti sreću. U Hrvatskoj, kao i u mnogim dijelovima svijeta, obitelji se okupljaju za stolom uz bogate obroke koje se trude učiniti čim ukusinijima i estetski privlačnima ne bi li nam ta hrana donijela sreću i blagoslov u idućoj godini. Ovo je vrijeme kada donosimo novogodišnje odluke, razmišljamo o prošloj godini i iskazujemo zahvalnost za trenutke provedene s najbližima.
Zato vam danas donosimo nekoliko ideja kako ove godine možete 'omastiti brk', kao i recept za jedan ukusan desert koji je definitivno naš favorit za blagdane!
Tradicionalna novogodišnja jela i napici
Novogodišnji se obroci tradicionalno sastoje od namirnica koje nam u idućoj godini mogu donijeti obilje i sreću. Najčešće, takvim se namirnicama smatraju žitarice i grahorice/mahunarke – koje su drevnim narodima predstavljale obilje, bogatstvo i blagoslov kada bi uspješno rasle.
U Hrvatskoj, uobičajeno je da se za doček Nove godine priprema bogat stol s raznovrsnim jelima koje bi zasjenile i profesionalne restorane. Nerijetko među namirnicama bude svinjsko pečenje, francuska salata, razne vrste ribe iz pećnice i domaći kolači koji često dominiraju trpezom. Osim toga, nezaobilazni su i kuhano vino te pjenušci koji dodatno pridonose atmosferi proslave. No, diljem svijeta postoje različite tradicije – neke zabavne i zanimljive, a neke prilično slične našima. 
 

Primjerice, u Španjolskoj je tradicija da se, za sreću, točno u ponoć pojede 12 grožđica, gdje svaka bobica predstavlja jedan mjesec u godini. U Japanu, tradicionalna jela poznata kao Osechi Ryori pripremaju se unaprijed i poslužuju tijekom prvih dana Nove godine. Ova jela obično su aranžirana u posebnim posudama i simboliziraju sreću, zdravlje, dugovječnost i druge pozitivne aspekte života. Osechi Ryori često uključuje razne vrste ribe, povrća i umaka.
Nadalje, talijansko tradicionalno jelo koje se često priprema za doček Nove godine je "Cotechino con Lenticchie" - svinjske kobasice kuhane s lećom. Ovo jelo simbolizira bogatstvo i napredak, pretpostavlja se zato jer leće podsjećaju na novčiće. U nekim dijelovima Sjedinjenih Američkih Država, tradicionalno se poslužuje crni grah i kukuruzni kruh za sreću i napredak.
Ova tradicionalna jela najčešće nemaju u fokusu da budu zdrava, već se pripremaju da bi bila ukusna i donijela sreću – na tradicionalan način koji nam je poznat već godinama. Tradicija, posebice obiteljska, je važan aspekt obiteljskog života i kreiranja dobre atmosfere. Obiteljska tradicija koja nam je oduvijek poznata u nama izaziva osjećaje topline, sreće i bliskosti. Ipak, tko kaže da se tradicija ne može kombinirati s novijim i zdravijim receptima i namirnicama?
Novogodišnje odluke
Nova godina označava novi početak i mnogi koriste ovu priliku za postavljanje ciljeva i donošenje odluka koje će unaprijediti njihov život. Bilo da se radi o fizičkom zdravlju, mentalnom blagostanju ili osobnom razvoju, donošenje odluka često je povezano s unapređenjem kvalitete života. No, važno je zapamtiti da su mali, održivi koraci ključni za postizanje dugoročnih ciljeva.
Prilagodba prehrane prema zdravijoj biti će održiva ukoliko se budemo služili manjim koracima, ali koje ćemo vjerno pratiti. Postavite si manje ciljeve koje možete ganjati kako bi na kraju postigli svoj konačni cilj. Mali koraci ključ su održivog uspjeha.
Zdrava Nova Godina
Kako bismo započeli novu godinu u pozitivnom tonu, razmotrite načine na koje možete uvesti zdrave obroke u novogodišnju trpezu. Zdrava prehrana ne znači nužno potpuno odricanje od ukusnih jela; naprotiv, to može biti prilika za otkrivanje novih okusa i kombinacija!
Predjelo: Kremasti umak od špinata
Ovaj zdravi umak od špinata, svježeg sira i badema odličan je izbor za blagdanske okupljanja ili jednostavno kao ukusno i hranjivo predjelo. Poslužite uz tostirani integralni kruh, vaše omiljene krekere ili čak i štapiće od svježeg ili pečenog povrća i - uživajte!
Sastojci:
  • 1 mala glavica ljubičastog luka, oguljena
  • 50 g blanširanih badema
  • 125 grama krem sira s manje masnoće 
  • 120 ml zrnatog sira s manje masnoće
  • 60 ml nemasnog kiselog vrhnja (možete koristiti i Skyr)
  • 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
  • 1/2 žličice soli
  • 200 grama baby špinata
  • 2 žlice svježeg nasjeckanog vlasca
  • Svježe mljeveni papar, po ukusu
Sve sastojke stavite u blender i pulsirajte dok se potpuno ne sjedine. Dodatno začinite po ukusu (sol, papar, još limuna) i poslužite hladno.
Prilog glavnom jelu: Svježa salata od kvinoje, tikve i oraha
Za glavno jelo, možete u pećnici s manje ulja ispeći omiljenu ribu ili meso (npr.punjena pureća ili pileća prsa), a ova nutritivno bogata salata od kvinoje osigurati će ukusan, zdrav i izbalansiran obrok. Tko ne bi volio na takav način ući u Novu godinu?
Sastojci:
  • 1 šalica kvinoje
  • 2 šalice vode
  • 1/2 butternut tikve, oguljene i narezane na kocke
  • 1/2 šalice oraha, grubo nasjeckanih
  • 1 manji režanj svježeg peršina, nasjeckanog
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok 1 limuna
  • Sol i papar po ukusu
  • Po želji nekoliko kapi aceta balsamica
Kvinoju isperite i skuhajte prema uputama na pakiranju. Dok je još topla, u nju dodajte sve sastojke osim maslinovog ulja. Stavite salatu na hlađenje i dozačinite maslinovim uljem tek kada se salata potpuno ohladila.

Desert: Veganski čokoladni mousse
Znate onu prozračnu, a ipak kremastu teksturu koju ima mousse od čokolade? I njegov neodojiv slatki okus? Naša današnja verzija mousse-a ima sve to, ali bez životinjskih proizvoda i dodanih šećera. Da, moguće je! Za cijeli recept kliknite ovdje.

Izvori:
https://www.eatingwell.com/recipe/252156/creamy-spinach-dip/
https://www.thepioneerwoman.com/food-cooking/meals-menus/g38331983/new-years-good-luck-foods/
https://oxfordsummercourses.com/articles/new-years-eve-traditions-around-the-world/
https://www.goodhousekeeping.com/life/parenting/g25360543/new-year-traditions/
https://edition.cnn.com/travel/article/new-years-food-traditions/index.html
https://www.nacional.hr/sretna-hrana-za-sretnu-novu-godinu-sto-volimo-jesti-na-ispracaju-stare-i-ulasku-u-bogatiju-zdraviju-i-sretniju-novu/

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more