Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

27.9.2023.

Zašto Jesenske Juhe Griju Dušu i Tijelo
Jesen je vrijeme kada se prirodno okrećemo toplim, hranjivim i sezonskim obrocima, koji nas griju i pružaju utjehu. Sezona je bundeva i kupusnjača, a jedan od najpoznaitjih načina pripreme bundeve (i ostalih tikvi) je u obliku guste juhe!
Guste juhe zaista griju dušu i tijelo, a razloga tome ima više: osim što su ukusne, jesenske juhe bogate su nutrijentima, lako su probavljive, ali imaju i brojne druge dobrobiti za naše zdravlje. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali uključiti više juha u svoju prehranu tijekom hladnih mjeseci:

Bogatstvo minerala i vlakana
Jesen je sezona obilja raznog povrća poput bundeve, koromača, tikvi, brokule, kelja i voća poput jabuki i kruški. Navedeno povrće izvrstan je izvor minerala poput željeza, kalcija i magnezija, te vlakana koja potiču zdravu probavu.
Osim povrća, u neke se slatko-slane juhe nerijetko uključuju gljive ili čak i kruške (npr. u kombinaciji s komoračem) koje nadopunjavaju vitaminski profil jesenskih juhi. Ukoliko u njih dodate sjemenke (npr. bučine ili konopljine), nadopunjujete juhu mineralima koji dokazano jačaju imunitet (cink), ali i proteinima. 
'Griju' organizam
Guste juhe pružaju osjećaj topline i ugode koji nas grije i opušta tijekom hladnih dana. Topla juha može poslužiti kao zagrljaj iznutra jer, osim što su zaista tople, one naš organizam njeguju iznutra i time nama postaju vrijedan izvor stabilne energije i dobrog osjećaja.
Nutritivna Vrijednost
Juhe su izvrsno sredstvo za unos raznovrsnih nutrijenata u organizam, a sve u jednom obroku. Povrće u juhama možete kombinirati kako god želite, a ono jesensko bogato je vitaminima C, A i K, te antioksidansima koji jačaju imunološki sustav i pomažu tijelu da se bori protiv prehlada i bolesti.
Osim povrća, u jesenske juhe dobro su došle i razne sjemenke, žitarice (heljda koja grije organizam, crvena riža, ječam) i mahunarke (slanutak, soja, grah, leća) koje će ju učiniti zasitnijom i bogatijom nutrijentima. Time one bez problema mogu postati cjelovit obrok!
Bogatstvo i moć začina
Začini poput đumbira, češnjaka, svježeg lista komorača i kurkume često se koriste u jesenskim juhama. Ovi začini ne samo da podiži okus i čine ga zanimljivijim, već imaju i blagotvoran utjecaj na zdravlje. Đumbir, na primjer, poznat je po svojim protuupalnim svojstvima, ali i tome da grije organizam. Češnjak je u narodu poznat kao 'prirodni antibiotik', dok kurkuma, kim i chilly dokazano griju organizam i jačaju imunitet.
Uključivanjem raznolikih začina i sastojaka u svoje juhe možete dodati dubinu okusa i podići funkcionalnost vašeg obroka. Donosimo 3 recepta za jesenske juhe koje zadovoljavaju sve ranije navedene kriterije:
Gusta juha od poriluka i krumpira
U loncu izdinstajte poriluk na soli i maslinovom ulju, te zatim dodajte krumpir narezan na kockice. Kuhajte dok se krumpir ne skuha (skoro da se raspada). Na kraju umiješajte slanutak iz konzerve, i kratko izmiksajte štapnim mikserom (ovisno o tome kakvu konzistenciju želite). Od začina možete dodati još papar, svježi komorač i češnjak.
Povrtni 'minestrone'
Svi ste sigurno čuli za minestrone juhu, a mi ju radimo na sljedeći način: kuhamo zajedno mrkvu, krumpir, celer (stabiljkax), malo cikle i crvenu rižu, a na kraju dodajemo zasebno skuhan i procijeđen crni grah. Od začina dodajte sol, papar, suhi peršin i malo češnjaka u prahu.
Paprena juha od mrkve
Naš najdraži recept za jesensku juhu je upravo ovaj, a ukoliko vas je ime zaintrigiralo – kliknite ovdje za potpuni recept! Ne brinite, iako u imenu kaže da je juha paprena, papar nije razlog zbog kojega je dobila to ime.
 
Izvori:
https://finirecepti.net.hr/priprema/gusta-juha-od-krumpira-spinata-i-slanutka/
https://zena.net.hr/bolja-ja/zdravlje/jesenske-namirnice-za-jacanje-imuniteta-d0eecc86-22a0-11ec-9750-2241783a3ecc
https://www.mnovine.hr/lifestyle/zdravlje/juha-bundeve-kraljica-zdrave-jesenske-prehrane/
https://www.naturala.hr/3-bas-jesenske-juhe-koje-griju-dusu-i-tijelo/
https://zivim.gloria.hr/zivim/ucim/100-posto-prirodno-ljekovito-bilje-i-najbolje-namirnice-za-zdravu-jesen-15110088

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more