Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

4.5.2021.

Što je gluten?

Celijakija je kronična, doživotna, autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten – protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. U dodiru s vodom aktivira se njegovo vezivno svojstvo koje kruhu i ostalim tijestima daje elastičnost i sposobnost bujanja. Zbog vezivnih sposobnosti počeo se koristiti i u namirnicama koje ga uobičajeno ne sadrže, poput raznih gotovih umaka, grickalica od obrađenog brašna (krekeri, čips), seitana koji je pšenična zamjena za meso u vegetarijanskoj prehrani,...

Zašto se javlja osjetljivost na gluten?
Osjetljivost na gluten javlja se iz više razloga, ali za sada se vjeruje da je glavni uzrok razvitka intolerancije - genetska predispozicija. Uzroci također mogu ovisiti i o načinu prehrane te vanjskim čimbenicima. Kada se gluten dugoročno konzumira kao dio jednolične prehrane, uzrokuje usporenost organizma što dovodi do nemogućnosti probavljanja.

Vrste osjetljivosti na gluten su:
1) Alergija
Zapravo se radi o alergiji na pšenicu odnosno na proteine koji mogu uključivati gluten. Alergija je obrambena reakcija našega tijela kada dođe u dodir s nekom supstancom koju smatra opasnom. Alergijske reakcije variraju od blagih do intenzivnih i opasnih, ovisno o jačini alergije i unesenoj količini. Do reakcije najčešće dolazi odmah po unošenju namirnica koje sadrže pšenicu, ali može imati i odgodu do 2 sata. 

Najčešći simptomi alergije na pšenicu su: 
- mučnina i/ili povraćanje nakon pojedenog obroka
- nagla pojava osipa i svrbeža na koži 
- suhoća i grebanje u grlu i ustima 
- otežano disanje
- začepljen nos
- dijareja

Ako primijetite da vam se ovi znakovi pojavljuju uzastopno nakon obroka, potrebno je kontaktirati doktora kako bi se utvrdilo ako je riječ o ovoj vrsti alergije.
2) Celijakija
Celijakija je autoimuna bolest kojoj je glavni „okidač" gluten unesen u tijelo. Kada se gluten unese u organizam koji ima genetsku predispoziciju intolerancije, započinje imunološka reakcija tijela. Stvaraju se anti-tijela koja napadaju čestice glutena, usputno napadajući i stijenku tankog crijeva.  Ovakva reakcija za posljedicu ima upalu tankog crijeva koja dovodi do stanja gdje ono više ne može razgrađivati hranjive tvari. Celijakija se utvrđuje krvnim pretragama.

Prvi simptomi celijakije mogu biti:
- nagle promjene u kilaži
- mučnina i/ili povraćanje
- kronični umor, glavobolja
- kronična dijareja ili zatvor
- osjećaj nadutosti i grčenje abdomena
- hormonalni disbalans i promjene u ponašanju
3) Necelijakijska intolerancija glutena
Radi se o blažem obliku osjetljivosti, koji nije dokazan kao imunosna nepodnošljivost, ali svejedno izaziva neugodne simptome nakon konzumacije glutena. Ne postoji specifičan test koji ovo stanje može dokazati, ali se u savjetovanju s liječnikom kroz pojavu simptoma može dijagnosticirati. Kod ljudi s intolerancijom se kratkoročno javljaju simptomi, a dugoročno može doći do oštećenja u crijevima i smanjene kvalitete života. 

Simptomi intolerancije glutena uključuju:
- nadutost i bolove u abdomenu
- umor ili „omaglicu" 
- dijareju ili zatvor
- glavobolju
 

Ukoliko vam je dijagnosticirano neko od navedenih stanja, zapamtite da niste sami. Postoje mnoge facebook grupe i udruge u koje se možete učlaniti, a ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za bezglutensku prehranu, slobodno kontaktirajte i nas na: info@a-1.hr 
 
Izvori:
  • https://www.healthline.com/nutrition/what-is-gluten#food-sources
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318606#problems-with-gluten
  • https://www.krenizdravo.hr/prehrana/intolerancija-na-gluten-dekonstruirana-psenica-vrste-netolerancije-na-gluten-simptomi-testovi-prehrana-bez-glutena


Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more