Plant based prehrana – mitovi i istina

24.8.2022.

Mnogi su se okrenuli načinu prehrane koji se naziva plant based, a što ova prehrana podrazumijeva i koja je razlika između nje i vegetarijanstva i veganstva, donosimo u današnjem blogu.

Zdravlje bi nam trebalo uvijek biti na prvom mjestu i zato je poželjno da svatko od nas ima odgovoran pristup prema svome tijelu i pruža mu sve potrebno kako bi imunitet ostao jak i otporan na štetne vanjske utjecaje. Plant based prehrana temelji se na namirnicama biljnog porijekla, isto kao vegetarijanstvo i veganstvo, ali uz male razlike. Ovaj tip prehrane nastao je (vjerojatno) kao reakcija ljudi koji bi željeli biti više odgovorni prema sebi, svome zdravlju i zdravlju planeta, ali imaju poteškoća sa rigoroznijim planom prehrane koji je obuhvaćen vegetarijanstvom i veganstvom. 

Vegetarijanstvo, veganstvo i plant based – koja je razlika?
Naime, često se miješaju ova tri pojma. Veganstvo je najstriktniji plan prehrane, koji ne dozvoljava konzumaciju mesa, ribe i životinjskih proizvoda, poput jaja, mliječnih proizvoda i meda. S vremenom je veganstvo postao ne samo način prehrane već i način života – stoga osobe koje se deklariraju kao vegani često budu aktivni u zajednici koja se bori za zaštitu okoliša i ne koriste proizvode koji sadrže bilo kakve životinjske elemente (npr. kožna odjeća) ili su testirani na životinjama (poput kozmetike). 
Vegetarijanstvo nastalo je kao nusproizvod veganstva, gdje se ne konzumiraju meso i riba, ali su dozvoljeni životinjski proizvodi – jaja, med i mliječni proizvodi. Velik je postotak ljudi koji se deklariraju kao pesketarijanci te iz svoje prehrane isključuju samo meso, ali redovito konzumiraju ribu i morske plodove.

Plant based prehrana – prehrana na biljnoj bazi – malo je manje stroga i prilagodljivija je potrebama pojedinca. Osoba koja se hrani plant based u većinskom udjelu jede namirnice biljnog porijekla, uz povremenu konzumaciju životinjskog mesa, ribe i životinjskih proizvoda. Ovaj tip prehrane može se često pronaći i pod nazivom fleksitarijanstvo – fleksibilno vegetarijanstvo.

Zašto plant based?
Mnogo je razloga zašto bi trebali dati priliku prehrani na biljnoj bazi. Kako popis ne bi bio zbunjujuć, napraviti ćemo malu kategorizaciju svih važnih nutrijenata koje ova prehrana omogućuje, kao i razloge zašto su oni našem organizmu potrebni:

Vlakna – pomažu dulje održati sitost i potiču pravilan rad probave, a u najvećem udjelu nalaze se upravo u proizvodima biljnog porijekla. Primjerice, meso se teško i dugo probavlja, te će velik dio populacije reći kako nakon obilnog mesnog obroka osjećaju težinu u želucu, dok se nakon jela prepunog povrća i žitarica ta težina neće osjetiti. Više o benefitima žitarica možete pročitati u našem blogu posvećenom upravo toj temi.
Proteini – unatoč generalnom mišljenju kako se kroz prehranu na biljnoj bazi ne može unijeti dovoljno proteina, mnogo je dokaza koji tvrde upravo suprotno. Postoje biljke čiji nam plodovi, poput mahunarki, mogu omogućiti sasvim dovoljnu količinu proteina, ukoliko se prehrana pravilno izbalansira i jelovnik je složen planski. Također, kako plant based prehrana dozvoljava povremenu konzumaciju mesa, jaja, mliječnih proizvoda i ribe – straha od deficita proteina zaista ne treba biti.

Vitamini – jedna jabuka na dan tjera doktora van – ne kaže se to bez razloga! Voće je najbolji izvor svih važnih vitamina, ali također i povrće stoji visoko na ljestvici namirnica bogatih vitaminima. Jedino što se može dogoditi u prehrani na biljnoj bazi jest nedostatak vitamina B12, kojeg možemo unijeti suplementima, i zimi vitamina D kojeg unijeti svjesnim konzumiranjem namirnica koje ga sadrže, ili također kroz dodatke prehrani. Vitamin B12 posebno je rizičan zato što se on nalazi u mesu, stoga povremenom konzumacijom mesa možemo unijeti dovoljno tog vitamina. Što se tiče dodataka prehrani, oni poput naših Terranova dodataka prehrani koji se baziraju na prirodnim sastojcima učiniti će i više nego dovoljno u za naš organizam, te se možemo bez brige nastaviti hraniti namirnicama biljnog podrijetla. 
 
Minerali – u ovoj kategoriji povrće, mahunarke i orašasti plodovi odnose pobjedu. U njima se nalazi pregršt minerala koje ćemo u manjim udjelima pronaći u mesu, ribi i životinjskim proizvodima. Također, sve ove namirnice sadrže više od jednog minerala te time dopunjavaju sve dnevne potrebe našeg tijela. 
Zdrave masti – masti su nepravedno omražene među populacijom zbog vjerovanja kako dovode do kroničnih bolesti kardiovaskularnog sustava i debljanja. Ovo je istina kod masti koje podižu loš kolesterol – zasićene masti – ali postoje i nezasićene, zdrave masti bez kojih naše tijelo ne može funkcionirati. One se nalaze najvećim udjelom u orašastim plodovima, avokadu i ribi, ali također i u biljnim uljima – maslinovo, kokosovo, ulje avokada i sezama itd.
 
Prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla imati će mnoge benefite na zdravlje, te se čak i preporuča kod nekih bolesti ili lošijeg stanja organizma. Naime, ovaj tip prehrane dokazano poboljšava probavu, može spriječiti pojavu raznih bolesti poput dijabetesa ili karcinoma želuca i debelog crijeva (upravo zbog poboljšane probave), ali i doprinjeti boljem osjećaju i zdravijem gubljenju viška kilograma. Ovo je sve moguće uz uvjet da se ona ne bazira na prženim krumpirićima i tijestima, grickalicama te prerađenim proizvodima ili kupovnim gotovim jelima. Najčešća zabluda je kako su npr. veganski burger ili veganska zamjena za sir automatski zdravi. Ukoliko želite napraviti vegansku (biljnu) verziju nekog mesnog jela, preporučamo upotrebu sojinih proizvoda (tofua ili tempeha) ili seitana – proizvoda od pšenice koji najdostojnije mijenja meso zbog laganog dimljenog okusa i teksture.

Izvori:
  • https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Uvod-u-plant-based-prehranu.aspx
  • https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/plant-based-prehrana-kako-vam-biljna-prehrana-moze-promijeniti-zivot-na-bolje
  • https://vitamini.hr/blog/savjeti-strucnjaka/sto-plant-based-prehranag-15358/
  • https://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/nove-navike/vodic-plant-based-prehrana/
  • https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/kako-birati-namirnice-u-plant-based-prehrani-evo-koje-jesti-a-koje-izbjegavati/

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

This website uses cookies to provide a better user experience and functionality. Find out more