7 savjeta kako kvalitetnom prehranom do boljeg zdravlja

3.3.2021.

kvalitetnom prehranom do zdravlja

Koju je hranu najbolje konzumirati kada smo bolesni kako bismo ubrzali oporavak organizma? Neugodni simptomi koji se javljaju kod većine uobičajenih bolesti poput gripe ili prehlade može uzrokovati gubitak apetita, što zauzvrat dovodi do nedostatka hranjivih sastojaka. Međutim, tijekom bolesti važno je pokrenuti tijelo, pa je konzumiranje prave hrane ključ za oporavak. Bez obzira koliko se loše osjećali tijekom bolesti važno je pridržavati se redovite prehrane kako ne bismo izgubili vrlo važne vitamine, minerale ili proteine.
 
 
 
1. Voće i povrće kvalitetan su izvor vlakana koja pomažu probavi i pročišćavanju crijeva.
 
2. Vitamin C vitalni je antioksidans koji pomaže stanicama da se oporave od borbe protiv bolesti. Vitaminom C bogati su agrumi, bobičasto voće, brokula, kivi, špinat, kupus..
 
3. Dobre bakterije – Do 80 % naših stanica nalazi se u crijevima, a probiotici pomažu u održavanju i obnavljanju crijevne mikroflore. Dobre bakterije možete pronaći posebno u jogurtima i probiotičkim napicima, u kiselom kupusu,..
 
4. Proteini se u našem tijelu koriste za izgradnju i popravak tkiva. Oni su važan gradivni element kostiju, mišića, hrskavice, kože i nekih stanica imunološkog sustava. Dobar izvor proteina su perad, riba, grah, jaja, špinat,..
 
 
 
 
5. Hidratacija je također važna za sprečavanje umora, slabosti ili mučnine. Tijekom bolesti preporuča se konzumacija vode i biljnih čajeva.
 
6. Med je možda klasik u kućnim iscjeliteljskim postupcima, ali ne uzalud. Naime, znanstveno je dokazano kako pomaže u uklanjanju upale grla uzrokovane bakterijskom infekcijom.
 
 

 
7. Đumbir uvelike pomaže kod mučnine i povraćanja. U šalicu vruće vode stavite 1-2 žličice svježeg đumbira, pustite da odstoji pet minuta i zasladite s malo meda. Još jedno od rješenja za mučninu dolazi u obliku ekološkog shota od đumbira koji je dostupan u A1 all natural web shopu
 
 
 
 
Ekološki shotovi za dnevnu dozu energije

Green I ekološki shotovi od domaćeg su proizvođača, a proizvedeni su isključivo od ekološkog voća i začina. Bez dodanih aditiva, šećera i konzervansa, predstavlja zdravu varijantu soka kojeg vole svi članovi obitelji. Osim što je bogat vitaminima i mineralima, shot je mali i praktičan pa ga možete ponijeti svugdje sa sobom. Osim već spomenutog džumbira, eko shotovi dolaze u još tri okusa: kurkuma, cimet i najnoviji okus zelenog čaja – matcha. Svoj omiljeni okus pronađite u našem web shopu na linku
green i shotovi


Kako prirodno obojati pisanice?

Kako prirodno obojati pisanice?

Kako bi vam planeta ovog Uskrsa bila zahvalna, obojite pisanice prirodnim bojama. Najpoznatija tehnika jest bojanje jaja kuhajući ih s korom od luka. Ako vas zanima kako postići i druge prirodne boje, p

Prevencija umora nakon obroka

Prevencija umora nakon obroka

Vuče li vas krevet nakon ukusnog i izdašnog obroka? Problemi s umorom i koncentracijom nakon jela relativno su čest problem. Uzroci umora mogu biti razni, poput veličine porci

Celijakija - što sad?

Celijakija - što sad?

Ukoliko vam je dijagnosticirana celijakija, možda vam se prelazak na bezglutensku prehranu čini nemogućom misijom – ali ne mora biti tako! Donosimo pet savjeta kako kvali

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se