Značenje najvažnijih certifikata opisano je u nastavku. Uz navedene certifikate i njihova istraživanja i sami radimo analize pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, jer želimo biti sigurni u dosljednost i kvalitetu svih naših proizvoda i principala.

EU EKO PROIZVOD


Ekološke namirnice podrijetlom iz zemalja Europske unije nose ovu oznaku – garanciju za ekološka načela uzgoja, proizvodnje i pakiranje proizvoda. Proizvodi s ovom oznakom su 100% ekološkog podrijetla.

FAIRTRADE


Fairtrade je simbol pokreta koji se bori protiv siromaštva i zalaže za održiv razvoj u svijetu. Fairtrade nastoji stvoriti gospodarski prihvatljive uvjete za poljoprivrednike i trgovce koje je ugrozila svjetska ekonomija. Šansa da po pravednim odnosno "fer" uvjetima ponude svoje proizvode na svjetskom tržištu omogućuje im dostojan život, obrazovanje njihove djece i razvoj gospodarstva. Ako se odlučite na kupnju proizvoda s Fairtrade oznakom, svjesno ćete doprinijeti razvoju poljoprivrede, obrazovanja i poduzetništva u zemljama Trećeg svijeta i k tome uživati u visokokvalitetnom proizvodu pripravljenom iz izvornih kultura zemalja poput Burkine Faso (kakaovac), Perua (kava) i Kube (šećer).

BEZGLUTENSKI PROIZVODI


Prekriženi klas žita međunarodno je priznati znak i ujedno certifikat za bezglutenske proizvode. Ova oznaka jamči da proizvod ne sadrži gluten, a sukladno odredbama Codex Alimentarius 00/4 iz 2000. godine, bezglutenskim se namirnicama smatraju one koje sadrže manje od 20 ppm glutena.

MY CLIMATE


Neprofitna organizacija Climate Protection Partnership (Partnerstvo za klimatsku zaštitu) međunarodna je inicijativa sa švicarskim korijenima, utemeljena 2002. godine. U suradnji s brojnim međunarodnim organizacijama my climate provodi edukaciju, suzbijanje i prevenciju ispuštanja CO2 ugljičnog dioksida u atmosferu. My climate slovi za predvodnika pokreta za zaštitu Zemlje od ispušnih plinova te korištenja obnovljivih prirodnih resursa u energetske svrhe. Prehrambeni proizvodi koji nose oznaku my climate proizvedeni su i isporučeni na mjesto prodaje po strogim pravilima minimalnog ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu. Svaki takav proizvod, pravi je "zeleni" proizvod i prijatelj našeg planeta.

CERTIFIKAT ZA EKOLOŠKU KOZMETIKU


Ecocert je prvo nadzorno tijelo koje je razvilo sustav za certificiranje prirodne i ekološke kozmetike. Kako bi proizvod nosio ovaj znak mora biti proizveden od sastojaka dobivenih iz obnovljivih izvora, te prerađen uporabom ekološki prihvatljivih procesa. Ecocert standard zahtjeva: • da proizvod ne sadrži GMO, parabene, glikolni ester (phenoxyethanol), nano čestice, silikone, PEG, umjetne mirise i boje, sastojke životinjskog podrijetla (osim prirodnih životinjskih proizvoda kao med i mlijeko npr.) • uporabu ambalaže koja je biorazgradiva ili koja se može reciklirati • da je 95% sastojaka prirodnog podrijetla • da je najmanje 95% svih sastojaka biljnog podrijetla u formuli, te 10% svih sastojaka po težini iz ekološkog uzgoja; ujedno 95% sastojaka moraju biti prirodnog podrijetla.

COSMEBIO


COSMEBIO je Profesionalna udruga za prirodnu, ekološku i organsku kozmetiku. COSMEBIO® spaja profesionalce u industriji i okuplja preko 400 članova u Francuskoj i inozemstvu. Od 2002. godine COSMEBIO® radi na promicanju prirodne i ekološke kozmetike napravljene od sastojaka iz ekološkog uzgoja i proizvedene zelenim tehnologijama (zelena kemija).

COSMETICS EUROPE


Cosmetics Europe je europska udruga kozmetičke industrije i industrije proizvoda za osobnu njegu. Osnovni je cilj osigurati da su svi kozmetički proizvodi i proizvodi za osobnu njegu izrađeni u skladu s europskom regulativom i EU sigurnosnim standardima.

FDA - AMERIČKA AGENCIJA ZA HRANU I LIJEKOVE


Američka agencija za hranu i lijekove odgovorna je za zaštitu javnog zdravlja u SAD-u, kao i za sigurnost i djelotvornost ljudskih i veterinarskih lijekova, bioloških i medicinskih proizvoda te sigurnost prehrane i kozmetike. Kako bi se određeni proizvod uopće mogao ponuditi na tržištu SAD-a, mora proći strogu kontrolu te mora biti odobren od strane FDA-a, koja garantira da je proizvod izrađen i označen u skladu s važećim zakonima SAD-a. Kozmetičke proizvode regulira FDA Centar za sigurnost hrane i primijenjenu prehranu (CFSAN), koji je odgovoran za sigurnu i ispravno označenu kozmetiku.

VEGAN


Oznaka za proizvode koji ne sadrži umjetne sastojke ni sirovine životinjskog porijekla. Proizvodi s ovom oznakom nisu testirani na životinjama. Ovaj certifikat dodjeljuje Međunarodno udruženje vegana (Vegan Society).

CRUELTY FREE


Oznaka cruelty free (bez okrutnosti) znači da proizvodi nisu testirani na životinjama, te da ni jedan sastojak proizvoda ni u jednoj fazi proizvodnje nije testiran na životinjama. „Zečić u skoku" jedina je međunarodna oznaka za takve proizvode, a da bi se dobila moraju se zadovoljiti rigorozni standardi. Koristi se na kozmetičkim proizvodima, proizvodima za osobnu njegu, sredstva za čišćenje kućanstva, odjeći, cipelama i svijećama. Organizacije kao što su Prijatelji životinja, PETA, Koalicija za informiranje potrošača o kozmetici i sl. objavljuju popise proizvoda: bijele (nisu testirani na životinjama) i crne liste proizvoda (testirane na životinjama).

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se