Potpuni novogodišnji detoks

29.12.2021.

Detoks je vrlo popularna tema u ovo doba godine, a u današnjem blogu vam donosimo savjete za potpuni detoks tj. detoks tijela i uma.

Detoks je proces izbacivanja toksina koji nam narušavaju kvalitetu života. Oni mogu biti prisutni u našem tijelu i uneseni kroz hranu ili okolinu, ali također mogu biti i prisutni u našem umu u obliku negativnih misli i emocija. Ukoliko vam je detoks novogodišnja odluka, u današnjem blogu obuhvatiti ćemo oboje: detoks tijela i uma, kao i njihove simptome i uzroke.

Priču započinjemo s detoksom tijela

Najčešći simptomi koji ukazuju na prisutnost toksina u našem tijelu su neredovita (najčešće usporena) probava, spor metabolizam, umor, razdražljivost i pad imuniteta ili teže prebolijevanje bolesti. Glavni uzročnik nepovoljnog stanja našeg organizma je hrana, a poslije nje je okruženje.

Hrana je našem tijelu gorivo i pruža mu energiju i nutrijente koji su potrebni za normalno funkcioniranje. „Loša" hrana unosi toksine u naše tijelo, ali i uzrokuje njihovo ubrzano stvaranje. Pod ovakvu hranu spada sva prerađena hrana (fast food, grickalice, salame, konzervirana hrana i ona iz vrećice...), pretjerivanje s mesom, teško probavljiva hrana, nutritivno prazna hrana, rafinirani šećer, kofein i alkohol. Sve je to u redu ukoliko se konzumira umjereno, ali bi se većina našeg jelovnika trebala sastojati od prirodne svježe hrane, i da biljne namirnice prevladavaju. Ono što najčešće pati kod konzumacije ovakve hrane su jetra i probavni sustav.

Uloga jetre je upravo izbacivanje toksina, stoga ukoliko ih je previše, ona je opterećena i postaje oštećena. U procesu detoksa hranom moramo unositi tvari koje potiču njenu regeneraciju. Sikavica je moćna biljka na ovom području, stoga možete početi piti njenu tinkturu, ili jesti njene sjemenke. Također, maslačak i kopriva imaju vrlo pozitivan utjecaj na poticanje regeneracije jetre, pa tako možete i piti njihove čajeve jednom dnevno. 

U detoksikaciji jetre važnu ulogu igra voće i povrće bogato fitokemikalijama koje bi se trebalo konzumirati svakodnevno (poput cikle, mrkve, limuna...). Najjednostavniji način na koji ćete osigurati svakodnevnu konzumaciju ovih namirnica je kroz prirodne sokove. Biotta sokovi napravljeni su od ekološkog voća i povrća, bez dodataka konzervansa i šećera. Isprobajte Biotta sok od mrkve ili cikle (ili oboje) i svaki dan omogućite jetri ono što joj je potrebno za regeneraciju.

Probavni sustav služi za izbacivanje nepotrebnih tvari, ali je i vrlo je osjetljiv na toksine. Upravo to je i razlog zbog kojeg stručnjaci govore kako je probava odraz i početna točka našeg zdravlja. Detoks je najbolje započeti postepenom promjenom prehrane. Uvrstite više voća i povrća u svoj jelovnik, zbog toga što je ono bogato vlaknima, vitaminima i mineralima. Vlakna pospješuju probavu, dok vitamini i minerali „hrane" cijeli organizam. Ovdje također pomažu nezaslađeni biljni čajevi (najbolje je u procesu detoksa izbjegavati voćne čajeve), voda, domaće juhice i variva, kuhano povrće te žitarice i mahunarke. Ove namirnice uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik i vaša će vam probava biti zahvalna, a vi ćete se vrlo brzo početi osjećati bolje.

Proteini također igraju važnu ulogu za cjelokupno opitmalno stanje organizma zato što stabiliziraju razinu šećera u krvi, a aminokiseline na sebe vežu toksine i pomažu u njihovom izbacivanju. Najbolje ih je unositi kroz hranu, a ima ih podjednako u životinjskim kao i u biljnim proizvodima.

Magnezij osigurava opuštanje mišića, pa samim time i mišića crijeva. Zato je on bitan za održavanje redovite probave. Najviše ga se nalazi u sjemenkama, špinatu, blitvi i orašastim plodovima.

Ne smijemo zaboraviti na moć začina. Oni služe kako bi dali određen okus jelima, ali su također i vrlo zdravi. Za detoks se preporučaju đumbir i kurkuma, koju ne smijemo izlagati visokim temperaturama jer tada gubi na vrijednosti.

Zrak koji udišemo i voda koju pijemo također ostavljaju traga na našem organizmu. Važno je i stvoriti zdravu naviku spavanja: zaspati čim ranije moguće i spavati barem 7-9 sati, u tihom i mračnom prostoru.  Od zagađenog gradskog zraka možemo se pročistiti redovitim odlascima u prirodu, barem 4 puta tjedno po 30 minuta (minimalno).

Detoks uma

Tehnike uklanjanja toksina iz uma su mnoge, te je najbolje da svatko izabere ono što mu najviše odgovara. Detoks uma trebao bi se raditi češće, a neke tehnike čak i svakodnevno kako bi se izbjeglo nakupljanje negativnih misli i održala redovita higijena uma.

Simptomi „zagađenog" uma su konstantan umor i nedostatak energije, česte i dugotrajne negativne misli te depresija i anksioznost. Ulogu u zagađenju uma mogu imati mnogi čimbenici: od lošeg režima spavanja do toksične okoline (doslovno i figurativno).

Krenimo od početka: disanje. Ovaj proces naše tijelo radi automatski i možda ne obraćamo pretjeranu pažnju na disanje, ali ono nam može reći puno stvari kao i pomoći kada se osjećamo psihički lošije. Ukoliko je disanje plitko i ubrzano, a nismo odradili težu fizičku aktivnost, to nam je pokazatelj kako prolazimo kroz neku vrstu stresa. Tada udahnite duboko i svjesno 4-5 puta, malo zadržite dah i zatim izdahnite. Ova jednostavna tehnika služi za trenutno opuštanje i razbistruje um.

Nadalje, ono što bi svakodnevno trebalo činiti kako bi um bio čist je sljedeće:
  • ne gledati u ekrane barem sat vremena prije spavanja, zato jer oni razbuđuju mozak i uzrokuju probleme sa spavanjem
  • baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću (kao npr 30 minuta šetnje po prirodi ili lakši trening)
  • spavati 7-9 sati svaku noć, u zamračenom i tihom prostoru
  • boraviti čim više u prirodi
  • održavati redoviti kontakt s bliskim i dragim ljudima, bilo uživo ili telefonski

Ovo sve imati će pročišćujući učinak na vaš um, koji će se svaki dan na neki način „resetirati" i biti će lakše nositi se s izazovnim situacijama.

Ukoliko se ipak nađete u periodu kada osjećate veliku težinu svojih misli i imate osjećaj kako vas se teško može razveseliti, možete probati sljedeće:

Pišite dnevnik – loše misli postaju otrov (toksini) kada ih zadržavamo jer se tada nakupljaju i um odiše negativnom energijom. Naravno da je prvi nagon podijeliti loše misli s bliskim ljudima, ali pisanje dnevnika je dobra tehnika zbog toga što riječi ostaju na papiru. Na taj ih način metaforički izbacujemo iz glave i osjećamo se pročišćenije i lakše.

Plačite – ovdje se referiramo na onaj trenutak kada osjetite veliku potrebu za plakanjem. Baš tada pustite svu tu negativu da kroz plakanje izađe iz vašeg organizma. Nemojte se suzdržavati jer se na taj način negativne misli nakupljaju.

Budite zahvalni – negativne misli uzrokuju da se automatski na njih usredotočimo i na taj način nam oduzimaju svu pažnju i uzrokuju stvaranje nepovoljnih emocija. Kako bi izbjegli trovanje uma na ovaj način, vježbajte zahvalnost. Usredotočite se na sve dobre stvari u svom životu, ljude koji vam uljepšavaju život, svoje životne uspjehe i sve ostalo što „imate" i drgao vam je zbog toga.

Razmislite o iskustvima – uzmite dovoljno vremena gdje ćete u miru i tišini moći razmisliti o svojim iskustvima. Kako ste se osjećali, što ste naučili i što je iz njih nastalo (rezultat)? Zaključite priču svih iskustava i otpustite prošlost, jer iz nje se može učiti, ali se ne smijemo držati prošlih iskustava. Držanje za prošlost onemogućava i značajno usporava napredak, ali i uzrokuje osjećaj „zarobljenosti".

Definirajte krajnji cilj – zašto nešto radite, koja je svrha toga i što želite postići? Ukoliko imamo jasno definirane ciljeve biti će nam puno lakše nositi se s izazovima koji se dogode na putu, jer ćemo imati više motivacije i snage za njihovo prevazilaženje.

Meditirajte – meditacija se može provoditi na mnogo načina. Možete se odlučiti za klasičnu vođenu meditaciju zatvorenih očiju i u sjedećoj poziciji, ali i na jednostavnije oblike poput 15 minuta fokusiranja na disanje. Istražite vrste meditacije i pronađite koja vam najviše odgovara. Kroz meditaciju učimo kako umiriti um, zaustaviti negativan tok misli, kreirati ugodno okruženje u umu, raspoznati koji su nam okidači i upoznati sebe bolje na još mnoge druge načine.

Izvori:

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest za kupce o opozivu i povlačenju proizvoda zbog neispravne ambalaže - BIOSOLIS sprej SPF50.
Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Naše lice je dio tijela koji je konstantno izložen vanjskim utjecajima, a koža lica je unatoč tome i dalje vrlo nježna i osjetljiva. Sunce je vjerni suputnik ljeta koji na lice može imati razne učinke, stoga vas u današnjem blogu savjetujemo
Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim raspolaže Hrvatska. Kako očuvani okoliš omogućava funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj, tako je važno da i zaposlenici poduzeća poštuju okoliš i nastoje ga što je manje moguće iskor

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se