Pozitivan utjecaj sunca na čovjeka

9.6.2021.

Pozitivne i negativne strane sunčanja

Sunčeva svjetlost obiluje UV zrakama koje u doticaju s kožom pokreću mnoge procese, jedan od najpoznatijih je proizvodnja vitamina D. Ovaj vitamin je iznimno važan za našu dobrobit, a najpoznatiji njegovi pozitivni učinci su podizanje raspoloženja i jačanje kostiju. Vitamin D se može pronaći i u nekim namirnicama poput žutanjaka, zobenih pahuljica te lososa i tune. Ipak, trebali biste konzumirati vrlo velike količine ovih namirnica kako bi zadovoljili preporučeni dnevni unos, stoga su izlaganje sunčevoj svjetlosti i dodaci prehrani efektivniji način opskrbe. Osim toga, poznato je i koliko izlaganje suncu podiže raspoloženje i umiruje preopterećen um. 

Međutim, pretjerano izlaganje suncu ostavlja kratkoročne i dugoročne posljedice na našoj koži, osobito ako ju nismo adekvatno zaštitili. Prvi pokazatelj nezaštićenog izlaganja suncu je crvenilo kože i opekline. Ovi simptomi su sami po sebi neugodni čim se pojave, dok kasnije slijede svrbež i guljenje kože koje može potrajati i do 10 dana. Dugoročne posljedice mogu biti pojava smeđe pigmentacije po osjetljivijim dijelovima kože, prerano starenje kože i suhoća te u ekstremnim slučajevima i pojava melanoma (karcinom kože).

 

Priprema kože za sunce

Kako bismo iskoristili najbolje i izbjegli štetne aspekte sunčanih dana, bitno je pripremiti kožu na njegov utjecaj. Slijedeći ova 4 savjeta za sunčanje postići ćete željeni ten i zadržati mladolik i hidratiziran izgled kože:

1. Započnite malim koracima

U kasno proljeće i kroz cijelo ljeto je pojačan intenzitet sunčevih zraka. Osim intenziteta, također su dani sunčaniji i ono nas mami van. Kako biste izbjegli „šokiranje" kože s naglim i dugotrajnijim sunčanjem, u početku se više držite hlada i postepeno produljujte vrijeme provedeno na direktnom suncu. Naravno, izlaganje direktnom suncu treba potpuno izbjegavati u razdoblju od 11 do 15 sati, kada je intenzitet zraka najjači i najopasniji.

2. Hidrirajte kožu i tijelo

Kada se naše tijelo zagrije, prirodna reakcija kojom se hladi je znojenje. Znojenje podrazumijeva vlaženje kože izbacivanjem vode kroz žlijezde znojnice. Ovaj proces spašava nas od pregrijavanja, ali također dovodi do ubrzane dehidracije. 

Kako biste sprječili dehidraciju, bitno je unijeti dovoljno tekućine koja će zamijeniti onu izgubljenu znojenjem. Tekućina naravno podrazumijeva pijenje vode, ali također konzumacija tekućina koje ne sadrže kofein ili umjetne šećere (prirodni sokovi, juhe...).

Sunčeva svjetlost isušuje kožu i izvana, te suhoća može dovesti do pucanja kože ili pojave svraba i osipa. Nanošenje hidratantnih krema nije direktna zaštita od sunca, ali pospješuje obnovu stanica kože i time se zadržava njen zdrav i mladolik izgled.

 3. Pijte sok od mrkve
Beta karoten je najpoznatiji član skupine karotenoida. On je zaslužan za žutu, narančastu i crvenu boju voća i povrća, te je vrlo pogodan za naše zdravlje. U našem se tijelu pretvara u vitamin A koji je dobar za vid, te kardiovaskularni i dišni sustav.

Također, vrlo je jak antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala u našem organizmu. Upravo ta sposobnost  pomaže našoj koži da ostane zdrava i elastična, te sprječava njeno isušivanje, prerano starenje i štiti ju od štetnog utjecaja UV zraka. Samim time osigurava jaču otpornost naše kože na opekline od sunca i razvitka alergije na sunčevu svjetlost.
 
Sok od mrkve izravan je i prirodan način unosa ovog antioksidansa u tijelo, koji utječe na zdravlje kože i cijelog organizma. „Biotta" sok od mrkve priprema se od ekološki uzgojenih mrkvi i odličan je izbor za svakoga tko želi ovu zdravu naviku uvesti u svoju svakodnevicu. Kako bi beta karoten pripremio kožu na sunce, bitno je početi ga redovito konzumirati oko 30 dana prije ljeta tj. prije nego što se počnete intenzivnije izlagati suncu. 
 4. Nanosite kreme za sunčanje

Svaki aspekt ovdje naveden je važan za održavanje zdravlja kože, ali kreme za sunčanje su defitinivno jedini alat u zaštiti od sunca koji se direktno bori protiv proboja UV zraka u našu kožu. Kako bi njihovo djelovanje bilo potpuno, krema se mora redovito nanositi svakih nekoliko sati ili i češće, jer se ona može isprati kupanjem i pojačanim znojenjem.

Također, kako bi zaštita bila čim efikasnija, razmislite o svom tipu kože i koji zaštitni faktor vam odgovara. Onima svjetlije puti i osjetljivije kože će trebati viši zaštitni faktor, dok će tamnoputijima trebati niži. 

Iako naša koža ima nevjerojatnu sposobnost obnavljanja, također je jako sklona apsorbciji tvari s kojima dođe u kontakt. Kako biste vašoj koži prižili najbolji tretman, koristite kreme za sunčanje na prirodnoj bazi koje ne sadrže štetne nanočestice. One u kontaktu s kožom mogu izazvati osip, crvenilo, svrab i mnoge slične neugodne nuspojave.

Biosolis proizvodi za zaštitu od sunca prirodni su, ekološki te ne sadrže parabene i nanočestice. Osim što djeluju tako da reflektiraju štetne UV zrake, također sadrže prirodna ulja koja se brinu za hidrataciju kože. Trenutno u web-shopu A1 All Natural traje akcija od 25% popusta na odabrane Biosolis proizvode, stoga je to savršena prilika ako si želite pružiti najbolju zaštitu i uživati u svim blagodatima ljeta.

http://www.all-natural.hr/hr/zastita_od_sunca/11

Izvor: https://net.hr/magazin/zdravlje/3-najvaznija-savjeta-za-suncanje-ako-znate-ovo-prvog-dana-na-moru-necete-pocrveniti-ko-rak-93c72876-b1c1-11eb-9511-0242ac14002b


Imaju li proizvodi za zaštitu od sunca rok trajanja?

Imaju li proizvodi za zaštitu od sunca rok trajanja?

Iako uz sunce i njegovu toplinu povezujemo lijepo vrijeme, opuštanje i mnoge druge pozitivne stvari, moramo biti svjesni koliko je zaštita kože važna. Ako se često nezaštićeni izlažemo sunčevim zrakama, mož
Online event: Mitovi o zdravoj prehrani

Online event: Mitovi o zdravoj prehrani

U suradnji sa studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, organiziramo online event na temu "Mitovi o zdravoj prehrani". Pridružite nam se 27.5.2021. u 18h.
Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Intolerancija na gluten se javlja kod sve većeg broja ljudi. Gluten je proteinska komponenta i vezivno tkivo u većini brašna koja se svakodnevno koriste. Postoji nekoliko znakova koji mo

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se