Što učiniti kada koža izgori na suncu?

13.7.2021.

Iako nam se ponekad čini kako je uobičajena pojava da koža izgori na suncu, to je znak naše nepažnje i vrlo je štetno za kožu. Uvijek pokušajte to spriječiti (nanošenjem kreme, izbjegavanjem direktnog sunca kada je najjače...), ali ako do toga ipak dođe donosimo nekoliko činjenica i savjeta koji će vam olakšati i ubrzati oporavak:

1.) Hidracija

Voda je ljeti sama po sebi neophodna zato što pomaže stanicama da se hlade i obnavljaju. Izgorena koža trebati će veće količine tekućine u procesu obnove, stoga nastojte popiti minimalno 10 čaša tekućine dnevno (voda, nezaslađeni sokovi...). Također, čim primijetite da ste izgorili, popijte čašu vode i počnite s primjenom ovog pravila.

2.) Nemojte dodatno iritirati kožu

Nakon što izgori, koža će se u procesu regeneracije početi guliti i pojaviti će se osjećaj svrbeža. Vrlo je važno da ju tada ne dirate i ne pokušavate ubrzati proces čupkanjem ili češanjem, a najvažnije je da te dijelove kože zaštitite od sunca. Ukoliko pustite kožu da neometano obavlja svoj prirodni proces, brže će se obnoviti.

3.) Ohladite kožu

U ovome će pomoći češće pijenje vode, ali također je bitno kožu čim prije ohladiti i izvana. Otuširajte se malo hladnijom vodom (ne jako hladnom) i nemojte izlaziti van na više temperature barem prva 2 dana nakon što ste izgorili. Na ovaj način će se koža prirodno ohladiti i moći brže regenerirati. Također, možete osjetljive dijelove namazati hladnim jogurtom.

4.) Hidratizirajte kožu

Izgorena koža postaje vrlo suha i osjetljiva te zahtijeva puno pažnje kako bi se oporavila. Iz ovog je razloga bitno hidratizirati ju, kako iznutra tako i izvana. Za unutrašnju hidrataciju pobrinuti će se voda koju pijete, a za vanjsku njegu nanosite hidratantnu kremu. Najbolji izbor je krema namijenjena za izgorenu kožu, zato što ima nježnije djelovanje prilagođeno oštećenju. Biosolis mlijeko poslije sunčanja obogaćeno je aloe verom koja na kožu ima umirujuće i hidratizirajuće djelovanje i pomaže u obnovi izgorene i bolne kože.

Izgorena koža popraćena je neugodnim posljedicama, ali ako slijedite naše savjete brže ćete se riješiti peckanja i svrbeža. Budite spremni da bi guljenje kože moglo potrajati i do dva tjedna, ali ostanite strpljivi i vaša će koža brže povratiti vitalan i zdrav izgled.

Feng shui – dobra energija u vašem domu

Feng shui – dobra energija u vašem domu

Ova drevna kineska tehnika organizacije doma i životnog prostora temelji se na nekoliko načela, čiji je glavni cilj omogućiti dobroj energiji da uđe u dom. U današnjem blogu donosimo uvod u feng shui te najvažnija načela na kojima se temelji.
Pucanje balona: kako je žvakaća guma izgubila popularnost

Pucanje balona: kako je žvakaća guma izgubila popularnost

Desetljećima je žvakaća guma bila sinonim za mladenački otpor, dajući osobi koja žvače auru odvažnosti i hrabrosti. No sada je balon puknuo. Što se dogodilo?
Kreme za sunčanje koje štite floru i faunu

Kreme za sunčanje koje štite floru i faunu

Utjecaj sunca na kožu je kumulativan – što znači da se zadržava u koži i nakuplja kroz godine. U prijevodu, svaki put kada ste izgorjeli na suncu ostavilo je traga na vašoj koži, iako to možda ne vidimo odmah.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se