Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

14.2.2024.

Valentinovo, dan je posvećen isključivo ljubavi i romantici i prepun je tradicija koje sežu daleko u prošlost. Bez obzira na to jeste li zaljubljeni par ili solo avanturist, ova prigoda pruža priliku za izražavanje ljubavi i pažnje prema onima koji su nam posebno dragi. Upravo u tom duhu, želimo vas inspirirati da ove godine svoju ljubav izrazite kroz ukusne i zdrave veganske delicije.
Zašto baš veganski recepti za Valentinovo? Pa, osim što su ovi recepti puni okusa i kreativnosti, oni također odražavaju suštinsku ideju ovog dana - ljubav prema sebi, prema drugima i prema svijetu oko nas. Veganska prehrana, osim što promiče dobrobit životinja i očuvanje okoliša, također može imati pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Bogata voćem, povrćem, orašastim plodovima i žitaricama, veganska hrana može pomoći u održavanju zdravog srca, regulaciji tjelesne težine i općem osjećaju blagostanja.
Današnji veganski recepti nisu samo ukusni - oni su i simbol vaše predanosti ljubavi prema sebi i prema onima s kojima dijelite ove posebnetrenutke. Nije važno jeste li zaljubljeni par koji traži nešto novo i kreativno za podijeliti ili jednostavno želite uživati u zdravijim alternativama tradicionalnim slasticama, ovi recepti su savršen izbor za slavljenje Valentinova na najslađi mogući način.

Jagode i čokolada
Što bi moglo biti romantičnije od svježih, sočnih jagoda umočenih u tamnu čokoladu? Ovo je jednostavan, ali izuzetno ukusan desert koji će sigurno oduševiti vaše i nepce svakoga tko ih proba. Za pripremu, jednostavno otopite tamnu čokoladu na pari, umočite jagode u nju i ostavite ih da se stegnu na papiru za pečenje. Ukrasite po želji usitnjenim bademima ili mrvicama kokosa. 
Ovaj veganski desert nije samo ukusan, već u sebi krije i benefite za naše zdravlje: svježe i sočne jagode prepune su vitamina C, magnezija, kalija, vlakana i još mnogh antioksidanasa, čime jačaju naš imunitet i pomažu tijelu da otjera slobodne radikale. Tamna čokolada, posebno ona s visokim udjelom organskog kakaa, također je vrijedan izvor magnezija i antioksinadasa, a isto tako se kaže i da je jedna kockica tamne čokolade na dan dobra za mozak. Razloga za pripremu ovog deserta ima i više nego dovoljno!
Ružičasti romantični humus
Za humus ste već sigurno čuli, ali jeste li znali da dodavanjem samo jednog sastojka možete dodatno obogatiti njegov okus i drastično mu promijeniti izgled. Dati ćemo vam jedan trag – ne radi se o jagodama!

U klasičan recept za humus dodajte pola cikle pečene u pećnici s malo maslinovog ulja i gledajte kako mu se mijenja izgled. Poslužite ga uz par kriški integralnog kruha i svježe cherry rajčice i dobili ste savršen valentinovski doručak u krevetu.

Slanutak je mahunarka omiljena u veganskoj prehrani, a humus je vjerojatno najčešće rađen i hvaljen namaz. Osim zdravih masnoća koje dolaze iz maslinovog ulja i sezama, humus je ujedno bogat i vlaknima te biljnim proteinima, a dodatkom cikle ga obogaćujemo željezom. Ukoliko u svoj humus kapnete malo svježe cijeđenog soka limuna, željezo iz cikle će se zagarantirano bolje apsorbirati u naše stanice, ali ćete i dodatno naglasiti aromu sezama i cikle. Mljac? Mljac!
Veganski čokoladni avokado mousse 
Nećete vjerovati koliko je lako napraviti ovaj zdravi desert! Samo pomiješajte zreli (omekšali) avokado, kakao u prahu, javorov sirup (ili drugi zaslađivač po želji) i malo biljnog mlijeka u blenderu dok ne postane kremasto. Ohladite prije posluživanja i uživajte u svakom zalogaju ovog bogatog i kremastog mousse-a. Ukoliko ste fan hrskavog, u ovaj mousse možete dodati sjeckane lješnjake i dodatno obogatiti teksturu.

Avokado je vrlo cijenjena namirnica zbog svoje zasićenosti zdravim mastima i vlaknima, zbog čega je sam po sebi i vrlo zasitan. Ovaj čokoladni mousse je zbog avokada, niskomasnog biljnog mlijeka i organskog kakao praha prava poslastica za nepce, ali i za vaše srce koje čuva i održava snažnim.
Valentinovo nije samo dan za slavlje ljubavi, već ima i zanimljivu povijest. Ovaj praznik ima korijene u antičkom Rimu, gdje se slavio kao dan posvećen Juno, božici braka i plodnosti. S vremenom, ovaj dan je postao povezan s kršćanskim svećenikom Svetim Valentinom, koji je prema legendi tajno vjenčavao vojnike protivno caru Klaudiju II. Taj dan je kasnije postao simbol ljubavi i romantike, a tradicije poput slanja ljubavnih pisama i darivanja cvijeća potječu iz srednjeg vijeka.
Dakle, ove godine, umjesto da se oslanjate na tradicionalne slatkiše, isprobajte ove ukusne veganske recepte koji odišu duhom Valentinova. Vaše nepce će vam biti zahvalno, a vaša ljubav prema sebi i prema drugima će procvjetati kao nikada prije! Sretno Valentinovo!

Izvori:
https://www.resplendentkitchen.com/vegan-pink-beetroot-hummus/
https://magme.hr/10-razloga-zasto-su-jagode-dobre-za-zdravlje/
https://www.vecernji.hr/lifestyle/zasto-slavimo-valentinovo-dan-zaljubljenih-920136
https://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day-2
https://chocolatecoveredkatie.com/avocado-chocolate-mousse-vegan-healthy/

Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Stigla je jesen – Saznajte što je u sezoni!

Nakon ljeta, mnogi će se složiti da i jesen ima svojih ljepota. Po završetku sezone sunčanja, topline i duljih dana, jesen nas zove da se povučemo u udobnost svog doma i pripremamo jela koje će nas ugrijati. Pripremite se s nama za pravu, hladnu jesen uz sezonske namirnice i najukusnija topla jela o
Kako na prirodan način ojačati imunitet djece?

Kako na prirodan način ojačati imunitet djece?

Povratak u vrtić i školu često donosi brige o zdravlju jer su djeca izloženija raznim virusima i infekcijama. U ovom blogu saznajte kako prirodnim putem ojačati imunitet vašeg djeteta kroz uravnoteženu prehranu, kvalitetan san, redovitu fizičku aktivnost i pravilnu higijenu. Posebno ćemo obratiti pa
Sve boje jeseni

Sve boje jeseni

Lišće, priroda, hrana koju jedemo i naše raspoloženje, sve je u istim bojama – nijansama žute, narančaste, smeđe i crvene. Saznajte zašto priroda mijenja boju u jesen i kako naše raspoloženje, zdravlje i prehrana prate ovaj sezonski trend.

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više