13 zanimljivosti o Noći Vještica

17.10.2023.

Noć vještica, ili Halloween, jedan je od najčarobnijih i najsvečanijih dana u godini. Ova prigoda spaja nas s našim unutarnjim vukodlacima, vješticama i čarobnjacima te nas inspirira da se zabavimo, budemo kreativni i istražimo „tamniju" stranu života. Nekima najdraža, nekima mrska, ali jedno se možemo složiti – Noć Vještica zaista ima drugačiju energiju od ostatka godine. Možda na ovu noć zaista izlaze duhovi?
Jeste li se ikada zapitali zašto je Noć Vještica „najstrašnija noć u godini", zašto se tradicionalno za ovu prigodu izdubljuju bundeve, odakle je potekla tradicija kostimiranog obilaženja kuća i dijeljenja slatkiša ili tko je zaista bio grof Drakula? Kako su postali popularni vampiri, vukodlaci i ostala 'noćna' stvorenja? U ovom blogu, istražit ćemo 13 zanimljivosti i priča koje čine Noć vještica tako posebnom.
1. Noć Vještica potiče iz Keltskog slavlja Samhain
Povjiesni narod Kelta poznat je po mnogim stvarima od kojih su vrlo poznati i njihovi običaji, slavlja i tradicije vezane uz njih. Vjeruje se kako je Noć Vještica kakvu danas imamo (strašna i puna čudovišta) zapravo potekla iz ovog starog običaja, koji korijene vuče s područja Irske.
Za vrijeme Samhaina, vjerovalo se kako se stanjuje granica između svijeta živih i 'drugog' svijeta te kako tada granicu mogu prijeći bića iz drugog svijeta. Zato su se palile vatre i ostavljale 'ponude' ispred kuće kako bi se zadovoljili duhovi i izbjegle kazne ili nesreće
 
2. Kostimi za plašenje duhova
Iz istog običaja – Samhaina – proizlaze nam kostimi. Za zaštitu od zlih namjera duhova mrtvih (koji su prešli iz 'onog' svijeta) nosili su se strašni kostimi, ili da bi ih se prestrašilo ili prevarilo.
 
3. Kostimirano obilaženje susjedstva
Vjerovali ili ne, ova tradicija zapravo ne potječe s područja SAD-a (iako nam se možda čini kako je sve vezano uz Halloween 'američki'). Naime, u Škotskoj i Irskoj (područja gdje su živjeli Kelti) ova je tradicija prva nastala, gdje su djeca u kostimima izvele neki 'trik', poput izvođenja pjesme ili recitiranja. Zauzvrat bi dobili slatkiš, voćku ili novac – ukoliko su imali sreće! 
Današnja tradicija obilaženja susjedstva malo je drugačija: djeca više ne pjevaju i ne izvode 'trikove', već se zapravo najviše gleda originalnost kostima. I danas je ova tradicija najpopularnija u Americi, dok se kod nas kostimirane šetnje najviše odvijaju u vrijeme maškara.

4. Traženje partnera za Noć Vještica
Prije nekoliko stoljeća (u 18.stoljeću točnije) navodno su mlade neudane žene ispitivale duhove da im pokažu tko će biti njihov budući suprug, ili da bi saznale koliko će se brzo udati. Radile su se mnoge stvari, poput bacanja kore od jabuke preko ramena u nadi da će se u njima vidjeti inicijali budućeg supruga, i stajanje ispred ogledala sa svijećom kako bi duhovi pokazali lice budućeg partnera. 
5. Jack O'Lantern
Sigurno ste negdje na internetu naletjeli na ovo ime i vidjeli kako se povezuje s Noći Vještica. Naime, i ova poznata ličnost potekla je iz Irske: navodno je Jack prevario vraga kako ne bi završio u paklu, ali samim tim činom postigao je i zabranu odlaska u raj - kažnjen je kletvom da neće nikada moći prijeći između svjetova. Zato je, kada je umro, bio osuđen zauvijek lutati kao duh svijetom živućih, noseći izbušenu repu sa žeravicom - koja je bila poklon od vraga i služila je da mu osvjetli put.

6. Repa ili bundeva?
Sigurno ste zamijetili kako smo napisali da je Jack nosio izdubljenu repu, a danas se svuda u svijetu u vrijeme Noći Vještica dube bundeve. Nitko nije pogriješio, već se tradicija mijenja s obzirom na to kako se svijet razvija.
Uzevši u obzir gdje je nastala legenda o Jacku, repe (ili krumpiri i rotkve) su se izdubljivali jer su tadašnji ljudi tog povrća imali u izobilju. S dolaskom Halloweena u SAD, tradicija se promijenila: amerikanci su imali mnogo bundeva, koje su ujedno veća podloga i lakše za dubljenje, stoga su one postale tradicija.
7. Simbolične boje Noći Vještica
Narančasta i crna najčešće su boje koje se koriste u noćnovještičjim ilustracijama, kao i za prikazivanje bundeva i sličnih poznatih simbola. Zašto baš ove dvije boje? Odgovor također leži u njenom porijeklu.
Navodno su  stari Kelti odredili da su narančasta i crna boje Noći Vještica, odnosno Samhaina: crna je predstavljala kraj ('smrt') ljeta, a narančasta početak jesenske žetve.

8. Zašto crne mačke?
Crne mačke nose nesreću, pogotovo ako nam prepriječe put. Jeste li se ikada zapitali zašto su crne mačke toliko 'strašne'? Ova poveznica datira još iz srednjeg vijeka, kada su se lovile i kažnjavale vještice.
Pretpostavka kako su mačke glavni pomoćnici vješticama pronašla je svoje uporište u činjenici da su (navodno) sve optužene vještice imale mačke kao ljubimce, a većina njih bila je crna.
9. Vatra – neizostavan simbol Noći Vještica
Osim što je Jack nosio svjetiljku (izvor svjetlosti je bila žeravica koju je Vrag poklonio Jacku), tradicionalno su se u toku ove noći i palile velike vatre. Vjerovalo se kako vatra u ognjištu kuće tjera duhove van, ali isto tako i da vatra (u obliku svijeće u bundevi ili repi) može pomoći osvijetliti put izgubljenim dušama koje na ovu noć prijeđu u naš svijet.

10. Slatkiši, slatkiši, slatkiši
Jeste li znači da je Noć Vještica drugi po redu dan (nakon Božića) s najvećom konzumacijom slatkiša i šećera općenito? Djeca u Americi, prema statistici, u prosijeku tijekom ove večeri pojedu oko 7000 kalorija! 
Da vam pomognemo to staviti u perspektivu, 7000 kalorija možemo pronaći u 37 šalica kuhane tjestenine, 87 kriški bijelog kruha ili 67 srednjih banana. Stravično, zar ne?

11. Horor filmovi
Jedan od običaja je da se tijekom ove noći gledaju horor filmovi, koji su u početku bili vrlo agresivno strašni, a moderni horor filmovi više se oslanjaju na diskretne načine izazivanja jeze u gledatelju. Naime, Noć Vještica i cijela priča oko izlaženja duhova mrtvih (i raznih čudovišta) tijekom te noći postali su golema inspiracija za ovaj žanr.
Ljubav nekih prema horor filmovima je tolika da se ne ograničavaju samo na Noć Vještica, već se taj žanr gleda cijelu godinu. Tko voli – nek' izvoli! 
12. Tko je bio grof Drakula?
Prava ličnost koja je poslužila kao inspiracija za stvaranje ovog lika bio je mladi Rumunjski princ Vlad III. Postoji više razloga zašto ga se povezuje s najpoznatijim vampirom. Legenda kaže kako je prodao dušu vragu da bi pobijedio neprijatelja, ali je zauzvrat osuđen vječno lutati noću u potrazi za hranom (krvlju), poput svih drugih pripadnika njegove 'vrste' – vampira.
S druge strane, neki misle kako je povezivanje Vlada III. s grofom Drakulom kao vampirom bio način da se privuče više turista u Rumunjsku. Ipak, 2 se činjenice mogu potvrditi: ovaj je princ sam sebi nadjenuo nadimak Dracula (potomak zmaja), a druga je ta da je zbog svojih surovih metoda kažnjavanja neprijatelja on zaista bio strah i trepet tog područja i doba. 

13. Sretna Noć Vještica
Unatoč svim strašnim pričama, legendama i likovima koji se vezuju uz ovu noć, normalno je zaželjeti si sretnu Noć Vještica. Zašto je to tako?
Zato jer je zabavna! Poanta današnje Noći Vještica nije utjerati strah u kosti, već zabaviti se izradom kostima, organiziranjem druženja i pripremom zabavnih i zanimljivih jela i slastica. Za inspiraciju u pogledu 'finger food-a' možete kliknuti ovdje, a naša preporuka za Halloween slatkiše su keksi s bundevom ili nugat cupcakes. 

Sretna Vam Noć Vještica!

Izvori:
https://www.jungletribe.hr/blog/tko-je-bio-grof-drakula-od-fikcije-do-stvarnosti-i-nazad
https://www.history.com/topics/holidays/samhain
https://www.ef.com/wwen/blog/language/13-thrilling-facts-bet-didnt-know-halloween/
https://www.goodhousekeeping.com/holidays/halloween-ideas/a35150/halloween-facts/
https://blogs.loc.gov/headlinesandheroes/2021/10/the-origins-of-halloween-traditions/
https://www.britannica.com/topic/Halloween


5 ideja za zdrave bezglutenske snackove

5 ideja za zdrave bezglutenske snackove

U svibnju, mjesecu celijakije, podižemo svijest o celijakiji i bezglutenskoj prehrani. Celijakija je ozbiljna autoimuna bolest koja zahtijeva strogo izbjegavanje glutena. Unatoč izazovima, bezglutenska prehrana može biti raznolika i ukusna. U ovom blogu donosimo ideje za zdrave bezglutenske snackove
Ukorak s ljetom – Vježbanjem na otvorenom pripremite se za ljetnu sezonu

Ukorak s ljetom – Vježbanjem na otvorenom pripremite se za ljetnu sezonu

Kako svibanj pleše svoj proljetni ples, praćen toplim zrakama sunca i osjećajem nove energije, mnogi od nas osjećaju blagi nemir. Možda je to podsjetnik na nadolazeću ljetnu sezonu, želja za provođenjem više vremena na otvorenom ili pak podsjetnik na važnost čuvanja vlastite dobrobiti. B
Možemo li bezglutenskom dijetom izgubiti kilograme?

Možemo li bezglutenskom dijetom izgubiti kilograme?

Bezglutenska prehrana je sve češći izbor u posljednjih nekoliko godina, potaknut ne samo medicinskim potrebama, već i porastom svijesti o zdravom načinu života. Dok je za neke osobe bezglutenska prehrana nužna zbog celijakije ili netolerancije na gluten, drugi je biraju kao način za mršavljenje. No,

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više