4 savjeta kako prehranom zaštiti kožu od sunca

4.6.2019.

Sve smo bliže ljetu, a zaštita kože od sunca vrlo je bitna. Kako brinemo o našem tijelu i o onome što unosimo u organizam, tako moramo brinuti i o svojoj koži, svom najvećem organu. Nije bitno kožu zaštiti samo izvana nego i iznutra. Naravno da je direktna zaštita od sunca kao što su kreme ili ulja za sunčanje učinkovita, ali ne smijemo zaboraviti i onu indirektnu zaštitu  - a to je ono što unosimo u svoj organizam. O tome uvelike ovisi zdravlje svih naših organa, pa tako i kože.

 

1. Voće i povrće
 
Raznovrsna prehrana koja sadrži puno voća i povrća tijekom ljetnih mjeseci od iznimne je važnosti, jer je voće i povrće bogato antioksidansima. Najvažnije tvari za kožu svakako su vitamini A, C i E, zatim fitokemikalije, a to su flavonoidi, polifenoli i antocijani te svima poznati beta karoten kojeg često možemo pronaći na popisu sastojaka u preparatima za sunčanje. Fitokemikalije su skupina biološki aktivnih nehranjivih tvari iz bilja koje imaju preventivnu funkciju zaštitite organizma. Flavonoidi mogu se uglavnom naći u bobičastom voću, a polifenoli u zelenom čaju i grožđu. Fitokemikalije zastupljene su u voću kao što su borovnice, grožđe, jabuke, brusnice, kupine i trešnje i u povrću poput brokule, cvjetače, češnjaka, mrkve, šparoga i artičoka.
 

2. Beta karoten
 
Beta karoten je jaki antioksidans. Moguće ga je nabaviti u ljekarnama kao dodatak prehrani, a prirodno se nalazi u voću i povrću koje poprima nijanse od žute do tamnozelene boje kada je posve zrelo. Mrkva, dinja, kruška, špinat i blitva bogati su izvori beta karotena

 
3. Ostali karotenoidi
 
Još jedan biljni pigment koji pomaže koži da se brže prilagodi UV zračenju i štiti DNK kože od indirektnog oštećenja je likopen iz skupine karotenoida koji se nalazi u crvenom voću i povrću te je i zaslužan za njihovu crvenu boju. Nedavna istraživanja utvrdila su da likopen značajno osnažuje obrambene mehanizme kože. Dokazano je da su osobe koje su konzumirale namirnice bogate likopenom bile manje sklone opeklinama od sunca, a ako je koža ipak reagirala, crvenilo je bilo manje u odnosu na osobe koje ga uopće nisu konzumirale. Likopen  najviše sadrže rajčice, a najbolje se u organizmu apsorbira termički obrađen likopen, a to je na primjer umak od rajčice ili pasterizirani sok od rajčice. Likopena ima i u lubenici, grejpu i papaji.

 
4. Korisne masti i vitamini
 
Vrlo je bitno u organizam unositi korisne i zdrave masti važne za zdravlje kože, a mogu se pronaći u nerafiniranim uljima noćurka, konoplje, lana, oraha, plodova divlje ruže te u plavoj ribi i u algama.Vitamini bitni za zdravlje kože su i vitamini B skupine koje nalazimo u integralnim žitaricama te minerali kao cink, bakar, mangan i selen.
 
 
Postoji nekoliko načina kako zaštiti svoju kožu, a jedan je pravilna prehrana. Dovoljnom količinom unosa voća i povrća te zdravih masti i vitamina možemo svom najvećem organu pomoći i zaštiti ga od UV zraka.
 
 

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više