4 savjeta kako prehranom zaštiti kožu od sunca

4.6.2019.

Sve smo bliže ljetu, a zaštita kože od sunca vrlo je bitna. Kako brinemo o našem tijelu i o onome što unosimo u organizam, tako moramo brinuti i o svojoj koži, svom najvećem organu. Nije bitno kožu zaštiti samo izvana nego i iznutra. Naravno da je direktna zaštita od sunca kao što su kreme ili ulja za sunčanje učinkovita, ali ne smijemo zaboraviti i onu indirektnu zaštitu  - a to je ono što unosimo u svoj organizam. O tome uvelike ovisi zdravlje svih naših organa, pa tako i kože.

 

1. Voće i povrće
 
Raznovrsna prehrana koja sadrži puno voća i povrća tijekom ljetnih mjeseci od iznimne je važnosti, jer je voće i povrće bogato antioksidansima. Najvažnije tvari za kožu svakako su vitamini A, C i E, zatim fitokemikalije, a to su flavonoidi, polifenoli i antocijani te svima poznati beta karoten kojeg često možemo pronaći na popisu sastojaka u preparatima za sunčanje. Fitokemikalije su skupina biološki aktivnih nehranjivih tvari iz bilja koje imaju preventivnu funkciju zaštitite organizma. Flavonoidi mogu se uglavnom naći u bobičastom voću, a polifenoli u zelenom čaju i grožđu. Fitokemikalije zastupljene su u voću kao što su borovnice, grožđe, jabuke, brusnice, kupine i trešnje i u povrću poput brokule, cvjetače, češnjaka, mrkve, šparoga i artičoka.
 

2. Beta karoten
 
Beta karoten je jaki antioksidans. Moguće ga je nabaviti u ljekarnama kao dodatak prehrani, a prirodno se nalazi u voću i povrću koje poprima nijanse od žute do tamnozelene boje kada je posve zrelo. Mrkva, dinja, kruška, špinat i blitva bogati su izvori beta karotena

 
3. Ostali karotenoidi
 
Još jedan biljni pigment koji pomaže koži da se brže prilagodi UV zračenju i štiti DNK kože od indirektnog oštećenja je likopen iz skupine karotenoida koji se nalazi u crvenom voću i povrću te je i zaslužan za njihovu crvenu boju. Nedavna istraživanja utvrdila su da likopen značajno osnažuje obrambene mehanizme kože. Dokazano je da su osobe koje su konzumirale namirnice bogate likopenom bile manje sklone opeklinama od sunca, a ako je koža ipak reagirala, crvenilo je bilo manje u odnosu na osobe koje ga uopće nisu konzumirale. Likopen  najviše sadrže rajčice, a najbolje se u organizmu apsorbira termički obrađen likopen, a to je na primjer umak od rajčice ili pasterizirani sok od rajčice. Likopena ima i u lubenici, grejpu i papaji.

 
4. Korisne masti i vitamini
 
Vrlo je bitno u organizam unositi korisne i zdrave masti važne za zdravlje kože, a mogu se pronaći u nerafiniranim uljima noćurka, konoplje, lana, oraha, plodova divlje ruže te u plavoj ribi i u algama.Vitamini bitni za zdravlje kože su i vitamini B skupine koje nalazimo u integralnim žitaricama te minerali kao cink, bakar, mangan i selen.
 
 
Postoji nekoliko načina kako zaštiti svoju kožu, a jedan je pravilna prehrana. Dovoljnom količinom unosa voća i povrća te zdravih masti i vitamina možemo svom najvećem organu pomoći i zaštiti ga od UV zraka.
 
 

Što nutricionisti zamjeraju gumenim bombonima?

Što nutricionisti zamjeraju gumenim bombonima?

Saznajte zašto nutricionisti često upozoravaju na gumene bombone – od visokog sadržaja šećera do umjetnih dodataka koji mogu štetiti zdravlju.
Datulje – prirodni slatkiš bogat vitaminima i mineralima

Datulje – prirodni slatkiš bogat vitaminima i mineralima

Datulje su jedan od najstarijih poznatih prirodnih slatkiša i prava mala riznica hranjivih tvari. Njihov prirodan sladak okus i mekana tekstura čine ih savršenom alternativom industrijskim slatkišima. Osim što zadovoljavanje želje za slatkim, datulje pružaju tijelu važne vitamine, minerale i vla
5 pravila za bolju koncentraciju koja može primijeniti svatko - od djece do odraslih

5 pravila za bolju koncentraciju koja može primijeniti svatko - od djece do odraslih

Nova školska godina već je ozbiljno ušla u našu dnevnu rutinu, a s njom su stigle i brojne obaveze – od školskih zadataka i učenja, do poslovnih projekata i kućnih briga. U takvom ritmu, gdje nas s ekrana i iz svakodnevnih aktivnosti neprestano zasipaju informacije, održati dobru kon

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više