A1 All Natural tim vam želi sretne blagdane!

23.12.2021.

Zero waste je svjetski prepoznat i poznat pokret čiji je glavni cilj doslovan prijevod imena – reducirati stvaranje otpada. Pokret je nastao kao odgovor na klimatsku krizu u cilju osvještavanja kako je svaki pojedinac jednako važan te kako svatko od nas malim promjenama može učiniti pozitivnu promjenu.

Zimski blagdani u glavnom fokusu imaju obasipanje bližnjih ljubavlju i darovima. Darovi, ukrašavanje i sve ostale aktivnosti vezane uz Božićno slavlje nerijetko generiraju velike količine otpada, koji je vrlo štetan za okoliš. Svaki korak u ukrašavanju i darivanju može se modificirati da postane zero waste, a kako to točno učiniti pročitajte u nastavku:

Božićno drvce

Ovaj primarni božićni simbol neizostavan je dio kućanstva u vrijeme blagdana. Iz tog razloga ne preporučamo da ga ove godine izostavite, ali ga ukrasiti uz male modifikacije.

Ukoliko želite postati dio zero waste pokreta, sigurno ste upoznati s ovom dilemom: je li za okoliš prihvatljiviji plastični (ali više puta iskoristiv) bor ili pravi?

U zero waste pokretu preporuča se izbjegavanje svih oblika plastike, pa tako i kada su u pitanju božićna drvca. Ono dolazi u obzir samo ukoliko ga imate već nekoliko godina zaredom (5 ili više), ili ukoliko planirate kupiti novu plastičnu jelku i koristiti ju više godina zaredom. Plastično drvce trebalo bi se iskoristiti barem 10 puta kako bi negativan utjecaj na okoliš bio kompenziran. Moramo naglasiti kako se većina plastičnih božićnih drvca proizvodi u Kini od plastike koja se teško reciklira, stoga, zbog transporta i korištenog materijala, ne preporučamo kupovinu novog drvca.

Pravo drvce se može koristiti samo jednom, a često nakon Božića završi na odlagalištu gdje postaje dijelom otpada. Za zero waste drvce najbolji je izbor bor u teglici, kojeg ćete nakon Božića pažljivo raskititi i presaditi. Ukoliko se odlučite samo jednom koristiti svoj pravi bor, nakon korištenja ga prenamijenite: iskoristite ga kao drvo za vatru, njegove grane za razne ukrase ili ga odložite u prirodu gdje se može razgraditi i time doprinosite da se nastavi prirodni ciklus i zatvori njegov životni krug.

Božićni ukrasi

Pod ovom kategorijom ćemo se osvrnuti na ukrase za bor, ali i za dom i okućnicu.

Nastojte ne kupovati nove kuglice svake godine već ih koristiti više puta, a ukoliko želite osvježiti izgled svog drvca kako ne bi svake godine bilo jednako, možete se okušati u izradi. Ukrase za bor možete napraviti od uobičajenih predmeta te se poigrati sa tehnikama bojenja, šivanja, ljepljenja... Tijekom izrade možete uključiti i svoje ukućane i prijatelje te time imati spontano kvalitetno druženje, a izrađeni ukrasi uvijek će vas na to podsjećati. Kako bi se držali zero waste pravila, nemojte kupovati materijale poput šljokica i mašnica, već pokušajte iskoristiti ono što već imate kod kuće.

Za ukrašavanje doma i okućnice najčešće se koriste lampice, čije nas svjetlo na balkonima i krovovima simbolično podsjeća na Božić. Nažalost, većina rasvjete koristi velike količine struje te time krši zero waste pravila, ali i povisuje račun za struju. Okrenite se LED rasvjeti koja koristi manje energije i nemojte ostavljati rasvjetu upaljenu cijelo vrijeme. Upalite ih kada padne mrak i vi ste kod kuće, a ostatak vremena neka budu isključene. Smanjiti ćete si troškove i učiniti vrlo pozitivnu promjenu.

Darivanje

Pokloni su način na koji svoje najmilije želimo razveseliti za vrijeme blagdana. To su znaci pažnje kojima pokazujemo koliko nam je stalo i šaljemo poruku zajedništva i ljubavi. Upravo u tom duhu možete ove godine drage ljude darivati u zero waste duhu.

Okušajte se u „do it yourself" poklonima. Na internetu možete pronaći pregršt ideja za DIY poklone, ali obratite pažnju na materijale koje koristite. Izbjegavajte jednokratne plastične omote i ukrase poput šljokica, mašnica, naljepnica, vrpci i plastičnih pakiranja. Umjesto toga, svoje poklončiće možete umotati u novinski papir, tkaninu od stare odjeće ili čak u staklenke i kutije od cipela koje ste sami ukrasili. Ukoliko želite kupovati poklone, fokusirajte se na činjenicu koliko dugo se taj predmet može koristiti i postoji li mogućnost da u skorije vrijeme završi na odlagalištu. Dugotrajniji i održiviji (a opet lijepi) pokloni uključuju predmete poput knjiga, biljaka, slika i umjetnina, karata za koncerte i predstave... Koji god da odaberete, nećete pogriješiti jer svaki od njih može biti vrlo personaliziran i namijenjen baš osobi kojoj kupujete, zbog čega će se ona osjećati posebno i zaista voljeno. Pokloni kućne izrade najčešće su manji znakovi pažnje koji pokazuju koliko vam je stalo, zato što ste uložili vrijeme i trud na njihovu izradu, ali i osmišljavanje ideje. 

Svaka od kategorija zahtijeva prethodno planiranje kako bi se smanjio otpad. Do Božića ima još dovoljno vremena stoga stignete isplanirati darove, ukrase i bor kakav želite, ali i pronalaženje alternativnih rješenja u sklopu zero waste Božića.

Svim našim pratiteljima, kupcima i poslovnim partnerima želimo čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu 2022. godinu! 

Izvori:

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest za kupce o opozivu i povlačenju proizvoda zbog neispravne ambalaže - BIOSOLIS sprej SPF50.
Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Naše lice je dio tijela koji je konstantno izložen vanjskim utjecajima, a koža lica je unatoč tome i dalje vrlo nježna i osjetljiva. Sunce je vjerni suputnik ljeta koji na lice može imati razne učinke, stoga vas u današnjem blogu savjetujemo
Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim raspolaže Hrvatska. Kako očuvani okoliš omogućava funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj, tako je važno da i zaposlenici poduzeća poštuju okoliš i nastoje ga što je manje moguće iskor

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se