Alge – malo čudo prirode

30.6.2022.

Alge se ponekad nazivaju morskim povrćem, iako mogu biti i morske i slatkovodne. Razlikujemo makro i mikro alge, a razliku čini njihova veličina – makro alge mogu u listovima narasti i do nekoliko metara, dok su mikro alge golom oku nevidljive. Poznato nam je preko 20.000 vrsta algi, od kojih se većina može upotrijebiti za prehrambene ili neke druge svrhe. One se također nerijetko nazivaju superhranom zbog činjenice da u tako malom volumenu sadrže toliku nutritivnu vrijednost.

Jeste li znali da alge proizvode najveći udio kisika na Zemlji? I da zauzimaju najveći postotak biomase na planeti?

Vrlo su cijenjene u ljudskoj prehrani, liječenju i kozmetici. Azijske kulture već se stoljećima koriste algama u svojoj prehrani i liječenju, npr. u tradicionalnoj kineskoj medicini oduvijek su se koristile za liječenje tumora ili smanjenje tjelesne težine, a svima nam je poznato kako se u Japanu one koriste za sushi. Razlog njihovoj upotrebi u medicini je činjenica da sadrže velike količine prehrambenih vlakana (kontrola tjelesne težine), antioksidansa (liječenje i preveniranje tumora), minerala i vitamina. One još mogu pomoći i u: održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava, jačanju kose i noktiju, bržoj obnovi kože (kožne povrede i oboljenja), jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma. Nadalje, mogu se koristiti i za pročišćavanje krvi (jer je njihov sastav vrlo sličan ljudskoj plazmi), a zahvaljujući dobroj opskrbljenosti jodom mogu se koristiti i za čišćenje organizma od radioaktivnog zračenja i liječenje štitnjače.

Još jedna njihova redovita upotreba u azijskoj kulturi je u hrani – od njihovih poznatih juha, do sushija i grickalica od algi. Naime, smatra se kako se alge od davnina upotrebljavaju u njihovim jelima zato što pospješuju probavu, stoga se stavljaju u jela kako bi se ona brže i lakše probavila, posebice uz jela s mahunarkama (koje izazivaju stvaranje plinova). To je zahvaljujući činjenici da su one većinskim dijelom sastavljene od prehrambenih vlakana, koji potiču izbacivanje toksina iz organizma.

U nastavku ćemo predstaviti neke najpoznatije alge koje se zbog svojeg nutritivnog sastava najčešće kortiste u ljudskoj prehrani i medicini. Započinjemo s makro algama, i njihovim najpoznatijim predstavnikom:

Kelp alga

Spada pod smeđe alge, listovi rastu vrlo gusto i vrlo se brzo širi. Može narasti i do nekoliko metara, a njeno prirodno stanište je dno oceana u plićim dijelovima. Ova alga izuzetno je bogata vitaminima i mineralima, može imati antikancerogeno djelovanje i pomoći u rješavanju problema s probavom.

Popis nutrijenata koje sadrži malo je poduži:: sadrži vitamine A, B1 i B2, C, D i E, minerale kalcij, fosfor, željezo, natrij, kalij i magnezij te velike količine prehrambenih vlakana i antioksidanasa. Ovo je jedna od algi koja sadrži najveće količine joda.

Nastavljamo popis najpoznatijih algi s mikro algama, koje se najčešće konzumiraju u prahu kao dodaci smoothieima ili u kapsulicama kao dodatak prehrani. Ovdje su najpoznatije spirulina, chlorella i alfa (klamatska) alga.

Spirulina

O njoj se najviše pričalo zadnjih godina, te slovi kao jedan od najboljih prirodnih dodataka prehrani. Ova slatkovodna mikro alga je ujedno i jedan od najstarijih živućih organizama na Zemlji.

Njezina vrijednost za zdravlje čovjeka leži u nekoliko stvari: za početak - vrlo je nutritivno bogata, a s malom kalorijskom vrijednošću i ona je nabogatiji prirodan izvor bjelančevina i sadrži sve potrebne esencijalne aminokiseline.

Od nutrijenata sadrži: minerale magnezij, kalij, fosfor, bakar (u tragovima), željezo (u velikim količinama) i vitamin B12 - što je izuzetno važno za vegane i vegetarijance kojima ovog vitamina često nedostaje. Nadalje, bogata je klorofilom, koji je izuzetno dobar u čišćenju krvi i cjelokupnog organizma. Također sadrži i značajne količine beta karotena i nezasićenih masnih kiselina.

Nabrojani nutrijenti koje spirulina sadrži mogu pomoći u borbi protiv alergija i anemije (željezo), ojačati imunitet, smirivanju upalnihi procesa i čišćenju jetre. Također, može pomoći umiriti nesanicu te simptome stresa, anksioznosti i depresije.

Chlorella

Ova mikro alga također je slatkovodna, i postaje sve popularnija zadnjih nekoliko godina. Zanimljivo je kako se chlorella vrlo brzo širi(raste) zahvaljujući činjenici da sadrži CGF (faktor rasta chlorelle).

Vitaminski sadržaj i ove alge je zavidan: sadrži dovoljne količine vitamina A, C, E, B3 i B12. Od minerala sadrži bakar, selen, cink i željezo. Zbog ovog sadržaja vitamina i minerala, chlorella može biti od pomoći osobama s kompromitiranim imunitetom, poslužiti za prevenciju razvitka bolesti (posebice npr. u doba gripe). Osim vitsamina i minerala, ona je kvalitetan izvor omega-3 masnih kiselina koje čuvaju zdravlje našeg srca, a i najbogatiji su prirodni izvor klorofila.

Ona također može pomoći urediti i potaknuti normalnu probavu, sprječiti ispadanje kose (što je njena najpoznatija upotreba u liječenju), ojačati imunitet i smiriti pojavu akni.

Alfa (klamatske) alge

Zadnje alge koje ćemo spomenuti, ali ne i najmanje važne, su još jedna podvrsta slatkovodnih mikro algi koje rastu na vulkansom području tj. u jezerima na vulkanskom području.

Njihova posebnost leži u tome što ih ljudski organizam gotovo 100% može apsorbirati, što je vrlo neobična pojava i nije moguće s nijednom drugom namirnicom. One su (slično spirulini i chlorelli) bogate klorofilom, antioksidansima, i najbolji su prirodan izvor željeza u organskom obliku. Najčešće se koriste u svrhu poboljšavanja pamćenja i koncentracije, iako i one mogu ojačati imunitet i pružiti podršku normalnom funkcioniranju organizma.

Mikro alge se najčešće koriste u prahu kao dodaci prehrani, ponajviše zbog činjenice da je naša današnja hrana nutritivno slabija nego što je bila našim pretcima. Upravo se iz tog razloga preporuča konzumiranje prirodnih dodataka prehrani koji osiguravaju da svaki dan unesemo sve potrebne nutrijente kako bi očuvali zdravlje. Spirulina i chlorella mogu se uzimati u prahu kao dodatak nekim jelima, ali najsigurnije ih je uzimati u obliku kapsula (posebice spirulinu jer je nje potrebno uzimati u malo veći dnevnim dozama). U našem web shopu možete pronaći Terranova ekološku spirulinu i chlorellu u kapsulama, koje će vam pružiti potrebnu podršku ukoliko ste pod stresom, bolesni ili odnedavna prešli na novi oblik prehrane (npr. vegetarijanstvo) koji ponekad može uzrokovati manjak nutrijenata i posljedično pad imuniteta i osjećaj slabosti.

Cijelu ponudu dostupnih dodataka prehrani od algi u A1 shopu možete pogledati ovdje. 

Izvori:      

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Toplo/hladni vremenski uvjeti umaraju organizam, a nama otežavaju odabir odjeće i planiranja aktivnosti. Um i tijelo povezani su, stoga kada nahranimo i zagrijemo tijelo, naš se um umiruje i osjećamo se opušteno. Današnji blog posvećen je – jesenskim juhama koje griju dušu i tijelo, ali ne samo to;
Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen je stigla i donijela šarenilo, drukčije sezonske namirnice i nešto ugodnije temperature. Iako se možda na prvu ne čini tako, ovo vrijeme savršeno je za uživanje u tjelesnoj aktivnosti na otvorenom prije nego što nas hladniji zimski dani zatvore u kuće. U ovom blogu, istražit ćemo važnost borav
Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesen je doba kada priroda sprema svoje najbogatije blagodati. Drveće mijenja svoje boje, temperature postaju ugodno hladne, a stolovi se pune ukusnim darovima prirode. U ovom blogu ćemo vas provesti kroz čarobni svijet jesenskih superhrana - namirnica koje ne sam

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se