Bobičasto voće i njegova skrivena snaga

1.2.2023.

Namirnice koje ubrajamo pod bobičasto voće prava su riznica nutrijenata koji našem tijelu mogu biti izuzetno korisni u jačanju imuniteta, ali i optimiziranju cjelokupnog funkcioniranja organizma. To je sve moguće zahvaljujući činjenici da su ovi plodovi u svježem obliku odličan izvor antioksidansa i tanina, ali i mnogih vitamina i minerala. Na tržištu je njihova cijena malo viša od uobičajenog voća, ali zahvaljujući izuzetbom bogatstvu ovim nutrijentima, nije potrebna velika količina da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma i počeli uviđati pozitivni utjecaji. 
Ova skupina ima vrlo velik broj članova i vrsta, stoga ih nećemo baš sve pokriti u današnjem blogu. Izabrali smo pisati detaljnije o voću koje je najviše prisutno na našem tržištu – borovnice, jagode, maline, kupine, aronija i, malo manje poznate, goji bobice.
Borovnice
Krećemo s jednom od najpopularnijih članova ove skupine. One su popularan dodatak smoothie-ima, kašama za doručak, raznim desertima i kolačima, ali su isto tako vrlo ukusne i kada se konzumiraju zasebno.
U čemu je njihova tajna? Osim što su izuzetno ukusne, također su privlačnog izgleda zbog intenzivne plavoljubičaste boje i cijenjene zbog toga što su bogate raznim nutrijentima, koji ih čine jednim od najzdravijih izbora za poboljšanje cjelokupnog stanja organizma.
Njihova specifična boja rezultat je prisutnosti flavonoida antocijana. Točno djelovanje flavonoida još nije poznato, ali pošto se nalaze u gotovo svom bobičastom voću, provedena su neka istraživanja. Zasad ih se povezuje s blagotvornim djelovanjem na kardiovaskularni sustav i preventivnim djelovanjem na pojavu zloćudnih bolesti. Nadalje, plodovi borovnice su još bogate i vitaminom C (zbog čega se preporuča uvijek ih konzumirati sirove), taninom i kiselinama (jabučnom i limunskom).
Ono što je manje poznato je da su listovi borovnice, pripremljeni u obliku čaja, mogu imati izuzetno blagotvorno djelovanje na probavni i mokraćni sustav.
Kupine
Ove magične bobice zaslužile su prvo mjesto u skupini po količini antioksidansa koju sadrže. Oni su važni u borbi protiv slododnih radikala, koji uzrokuju defekte u razvoju stanica i time potiču razvoj malignih oboljenja. Najčešće raste u divljini, te je takva (šumska) kupina najbogatija antioksidansima. Minerali koje sadrži u značajnim udjelima su željezo, kalij i kalcij, a od vitamina vitamin C i karotene (koji se u organizmu pretvaraju u vitamin A). 
Kupine se zbog svojeg blažeg okusa, ali i otežane kultivacije, najčešće ne mogu pronaći u trgovinama, ali su zato na našim prostorima često susretani samonikli grmovi. Lišće kupina također se u obliku čaja može koristiti za ublažavanje probavnih tegoba.
Maline
Izgledom jako slične kupinama, ali daleko popularnije. Slično kao i borovnice, izuzetno su popularan dodatak kolačima i ostalim slasticama (npr. čokoladama, sladoledu), ali se isto tako često dodaju u zobene kaše i muesli.
Plod maline sadrži tanine i kiseline, te minerale kalij, magnezij i kalcij (u najvećim udjelima) i obilje dijatalnih vlakana. Listovi maline kriju najveće bogatstvo vitaminima od cijele biljke, ponajviše vitamine C i A. Kao i kod ostalog bobčastog voća, listovi se mogu koristiti kao čaj. Čaj od listova maline ima vrlo blagotvoran učinak na sve oblike upae sluznice crijeva, pročišćavanje krvi i održavanje zdravlja cjelokupnog probavnog sustava.
Aronija
Najpoznatija je po tome što slovi kao najjače prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, te je popularan 100% koncentrirani sok od aronije - koji se koristi upravo u te svrhe. Plod aronije zaista može imati vrlo blagotvoran učinak na organizam.
Bogata je antioksidansima, koji jačaju imunitet (između ostalog), vitaminima E, C, B2 i B6. ona isto tako vrlo efikasno može pomoći pročistiti organizam od toksina, čime rasterećuje jetru i bubrege. Na taj način može pomoći i kod ublažavanja migrene.
Jagode
Iako nisu okrugle (jer bobičasto voće većinom je okruglastog oblika), one su vrlo vrijedan član ove skupine. Šumske jagode su u usporedbi s 'običnim' jagodama nutritivno bogatije, ali i obične imaju značajan udio nutrijenata. Šumske su jagode iznimno dobar izbor ukoliko želimo povećati unos vitamina C B1 i B2, i minerala željeza, bakra i kalija. Također su dobre u prevenciji visokog krvnog tlaka. Njih, ipak, možemo pronaći samo u divljini ili na tržnici, u doba kada dozrijevaju.
Obične jagode možemo naći u trgovinama gotovo cijele godine. Plod jagoda sačinjen je od gotovo 90% vode, ali u njoj je sadržan značajan udio važnih spojeva. Pomažu normalizirati funkcioniranje probave i ustabiliti razinu šećera u krvi. Ujedno mogu regulirati krvni tlak i kolesterol, i imaju blagotvorno djelovanje na živčani sustav. One su sigurne za konzumaciju i za dijabetičare te sve one koji zbog zdravlja moraju uglavnom izbjegavati šećer.
Goji bobice (jagode)
Ove bobice ponekad se nazivaju i jagodama, a na naše su tržište stigle s područja azije. Naime, zadnjih su godina vrlo popularne jer se otkrilo koliko su beneficijalne za zdravlje. Bogate su antioksidansima (najviše vitaminom C) i dijetalnim vlaknima, zbog čega jačaju imunitet i potiču redovitu probavu. Isto tako, ove snažne bobice mogu pomoći u poboljšavanju memorije i vida, snižavanju koesterola i zaštititi jetru.
Valentinovo, čokolada i – bobice
S obzirom da je veljača službeno počela, nismo mogli ne spomenuti mnogim parovima omiljen dan – Valentinovo. Postoji mnogo čokolada na tržištu s dodatkom bobičastog voća, a najomiljeniji dodaci su crni ribiz, jagode i maline. Ukoliko želite iznenaditi svoju bolju polovicu ovog valentinova, zavirite u našu ponudu Vivani ekoloških čokolada. Upotrijebite naše tamne čokolade u izradi jednostavnih deserata, poput jagoda u čokoladi ili palačinki s borovnicama i preljevom od tamne čokolade. 
Izvori:
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/voce/bobicasto-voce-i-pozitivni-ucinci-na-zdravlje
https://www.vasezdravlje.com/hrana-i-zdravlje/bobicasto-voce-savrsene-kemijske-tvornice
https://vrtnicentar.hr/bobicasto-voce-2/
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/bobicasto-voce
https://www.jabuka.tv/bobicasto-voce/
https://www.fitness.com.hr/prehrana/nutricionizam/Bobicasto-voce.aspx




Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više