Darivanje povodom blagdana svetog Nikole

6.12.2021.

Pročitajte tko je bio Sveti Nikola, koji su bili prvi poklanjani pokloni i naše prijedloge za ovogodišnje poklone kojima možete razveseliti svoje najbliže.

Nikola je živio u trećem stoljeću, a rođen je na području današnje Turske. Bio je potomak bogatih roditelja koje je izgubio kao mladić i naslijedio njihovo bogatstvo. Priče govore kako je oduvijek bio brižan i darežljiv te da mu je tuđa dobrobit bila važnija od njegove. Vrlo brzo postao je svećenik, a naslijeđeno bogatstvo trošio je na pomoć onima kojima je to bilo potrebno.

Uz njegovo ime veže se velik broj priča u kojima je naglasak na darežljivosti i pomoći potrebitima. Najpoznatija priča je o ocu i njegove tri kćeri koje su bile spremne za udaju, ali otac je bio siromašan i nije mogao priskrbiti miraz za udaju stoga je želio prodati mladost i ljepotu svojih kćeri. Svećenik Nikola je ocu i njegovim kćerima potajno kroz prozor, dvije noći zaredom, ostavio vreću punu zlatnika. Za treću kćer je otac čekao na prozoru tajnog dobročinitelja, što je razlog zašto se Nikola treću vreću spustio niz dimnjak, gdje su zlatnici upali u čizme koje su se sušile pored ognja. Također, priča ima i drugi mogući završetak: da je otac uspio vidjeti Nikolu u ostavljanju vreće i proširio riječ po selu.

Sveti Nikola zaštitnik je mnogih. Najpoznatiji je kao zaštitnik djece zbog priče kako je svojim blagoslovom spasio dijete kojemu je riblja kost zapela u grlu. Legenda kaže kako je Sveti Nikola darovao djecu siromašnijih obitelji čiji roditelji nisu mogli priuštiti igračke. Izrađivao je sam drvene igračkice i u noći ih ostavljao u čistim čizmicama koje su dobra djeca stavljala na prozor. Kada je ostario, njegovu tradiciju nastavili su roditelji djece, ali su pokloni najčešće bili voće (naranče i jabuke), orasi ili slatkiši omotani u šarene omote.

Također se smatra i zaštitnikom pomoraca zato što je jednom zaustavio valove tj. umirio nemirno more.

Nikola je doživio duboku starost i umro 6.prosinca, što je ujedno i dan kada se obilježava blagdan i slavi njegov lik i djelo. Djed Božičnjak, sijedi djedica koji ostavlja poklone djeci na Božić, nastao je po uzoru na Svetog Nikolu.

Prateći primjer iz priča, za Svetog Nikolu je običaj djeci pokloniti male poklone koji bi se trebali moći podijeliti sa drugima, kako bi se djeci pokazala važnost dijeljenja i nesebičnosti. Upravo iz tog razloga su slatkiši najpopularniji poklon za Svetog Nikolu, zato što su skroman poklon koji, kada se podijeli s drugima, rezultira srećom većeg broja ljudi.

Osim kupovnih slatkiša, lijep poklon za mališane mogu biti i domaći kolačići, razne kuglice i keksići koji su umotani u ljepši papir, ukrašeni mašnicom ili glazurom nacrtati likove na njima.

Naš webshop vam u oba slučaja čuva leđa. Ukoliko želite mališanima u čizmicu sakriti zdravu poslasticu, možete posegnuti za Vivani čokoladama koje dolaze u mnogim zanimljivim i ukusnim kombinacijama, prigodnima i za djecu i za odrasle, ovisno koju blisku osobu želite razveseliti. Ako ipak želite u poklone uklopiti svoj kreativni izražaj, preporučamo Bakin' Mix bezglutensku mješavinu za kekse. Na svijetu ne postoji dijete koje se ne bi razveselilo domaćim keksićima, a činjenica da je mješavina bez glutena ih čini prigodnima i za oboljele od celijakije ili djeci koja su intolerantna na gluten. Također, keksići su savršen poklon za podijeliti među prijateljima u školi ili vrtiću.

Ovaj blagdan označava početak adventskih darivanja i naglašava se važnost zajedništva i nesebičnih dobrih djela. Djeca imaju priliku naučiti o najvažnijim ljudskim vrijednostima te se i sami okušati kroz dijeljenje svojih slatkiša s prijateljima, koji predstavljaju vrlo malen ali vrijedan znak pažnje. Također je naglasak na skromnosti gdje je glavna pouka priče o Svetom Nikoli ta da za ispunjenost zaista nije potrebno mnogo, ali i da materijalno bogatstvo ne može pružiti istinsku sreću.

Izvori:


Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest za kupce o opozivu i povlačenju proizvoda zbog neispravne ambalaže - BIOSOLIS sprej SPF50.
Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Naše lice je dio tijela koji je konstantno izložen vanjskim utjecajima, a koža lica je unatoč tome i dalje vrlo nježna i osjetljiva. Sunce je vjerni suputnik ljeta koji na lice može imati razne učinke, stoga vas u današnjem blogu savjetujemo
Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim raspolaže Hrvatska. Kako očuvani okoliš omogućava funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj, tako je važno da i zaposlenici poduzeća poštuju okoliš i nastoje ga što je manje moguće iskor

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se