Imaju li proizvodi za zaštitu od sunca rok trajanja?

2.6.2021.

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda?

Najčešće se istek roka trajanja povezuje s prehrambenim proizvodima, ali i kozmetički preparati imaju određen vremenski period unutar kojeg ih je sigurno koristiti. Razlika između prehrambenih i kozmetičkih proizvoda je da se kozmetičkim proizvodima po isteku roka upotrebe smanjuje djelovanje, ali većinom nisu opasni za upotrebu (ovisno o kojem je proizvodu riječ). 

Rok naveden na pakiranju je procijenjeno i laboratorijski testirano vrijeme trajanja aktivnih sastojaka proizvoda. U slučaju zaštite od sunca, to su aktivni spojevi koji štite našu kožu od prodora štetnih UV zraka. Kako bi zaštita bila potpuna, proizvod se mora redovito nanositi na dijelove tijela koji su izloženi suncu i izbjegavati izlaganje direktnom suncu kada je ono najjače. Ako se sunčate u periodu kada je sunce „u zenitu", niti jedan vas proizvod neće moći zaštititi od opeklina, ali i opasnih dugoročnih posljedica na zdravlje. 

Koliko dugo je proizvod siguran za upotrebu?
Većina proizvoda za zaštitu od sunca napravljeno je s namjerom da se može koristiti i do 3 godine od kada su proizvedeni. Ovo pravilo se ponajviše primjenjuje na proizvode s visokim zaštitnim faktorom i provjerene kvalitete, koji sadrže sigurne i prirodne sastojke. Ako se zateknete u situaciji da kod kuće imate kremu za sunčanje kojoj je istekao rok, nije potrebno odmah ići u kupovinu po novu. Iako se s vremenom smanjuje djelovanje aktivnih komponenti, proizvod može biti savršeno siguran za upotrebu čak i do godinu dana nakon isteka deklariranog roka upotrebe. 

Ukoliko kod kuće imate kremu koja nema naveden rok trajanja, pokušajte se sjetiti kada ste ju kupili. Korisno je pri kupovini na pakiranje proizvoda zapisati datum, kako bi mogli lakše procijeniti koliko dugo ga možete koristiti.

Pitate li se i dalje je li proizvod koji imate siguran za upotrebu, provjerite teksturu kreme. Ako je zaista neupotrebljiv, to će biti vidljivo na prvi pogled jer se u tom slučaju stvaraju grudice, tekstura postane vodenasta te dolazi i do promjene boje i razvitka neugodnog mirisa. Koža je naš najveći organ i treba ju adekvatno zaštititi, stoga ako niste sigurni bolje je prije upotrebe provjeriti proizvod. Također, krema nije sigurna za upotrebu ako primijetite da je zaštita oslabljena te ako se nakon upotrebe proizvoda na koži pojavi crvenilo ili opeklina od sunca.
 
Pravilno čuvanje zaštitne kreme za sunčanje
Jeste li znali da nepravilnim pohranjivanjem kreme za sunčanje skraćujete njen rok valjanosti?
Držanje kreme na direktnom suncu ili na visokim temperaturama može ubrzati proces propadanja aktivnih sastojaka. 

Nakon nanošenja proizvoda, nastojte ga spremiti u torbu ili ispod ručnika kako ne bi bio izložen suncu. Također, nemojte svoju kremu za sunčanje ostavljati više dana na mjestu gdje su temperature visoke, poput auta. Vaša će zaštita od sunca imati dug vijek trajanja ukoliko ju budete čuvali na sobnoj temperaturi i u zamračenom prostoru. 

Do oštećenja dolazi ukoliko se redovito ponavljaju obrasci nepravilne pohrane, stoga nemojte brinuti ako ste jednom zaboravili kremu u autu ili ju ostavili na suncu nakon nanošenja. Ovi proizvodi napravljeni su kako bi bili čim otporniji na vanjske utjecaje i pružili najbolju zaštitu.
 
U A1 All natural web shopu trenutno traje akcija od -25% na sve BIOSOLIS ekološke kreme za sunčanje. Riječ je o kozmetičkoj liniji za zaštitu od sunca bez nano čestica, parabena, parafina i bez sintetskih mirisa. Kreme nisu testirane na životinjama, vodootporne su i ne ostavljaju bijeli trag. Cijelu ponudu proizvoda za sunčanje pogledajte na linku ispod, i spremni dočekajte vruće, ljetne dane koji su nam iza ugla! :)
 
 
 Izvori:

Koje su najzdravije namirnice za djecu u razvoju?

Koje su najzdravije namirnice za djecu u razvoju?

Djeca su naša najveća sreća, stoga je razumljivo kako im želite pružiti najbolju njegu zbog koje će uvijek imati osmijeh na licu. Period rasta i razvoja kod djece može biti škakljiv, a kako bi razvoj bio čim kvalitetniji i bez
Jeste li znali da dijete u prosjeku čak 6 do 8 puta godišnje oboli od različitih viroza i prehlada?

Jeste li znali da dijete u prosjeku čak 6 do 8 puta godišnje oboli od različitih viroza i prehlada?

Činjenica je - djeca koja idu u školu ili vrtić, izložena su mnogim virusima i bakterijama. Dok

Savjeti za lakši povratak u rutinu

Savjeti za lakši povratak u rutinu

Bliži se kraj ljeta koji ujedno znači i kraj godišnijih odmora te povratak starih obaveza i rutina. Prijelaz s godišnjeg odmora gdje su nam navike fokusirane na odmor (poput duljeg spavanja, kupanja, sunčan

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se