Iskoristite zadnje dane ljeta za meditaciju i mindfulness

23.8.2023.

Dok se sunčani dani polako bliže svom kraju i pripremamo se za povratak u svakodnevnu rutinu, može nas obuzeti osjećaj tuge. Ljeto je donijelo sa sobom slobodu, toplinu i priliku za bijeg od stresa, ali sada se suočavamo s izazovom vraćanja u 'staru' rutinu posla i obaveza. Kako se suočiti s tim prijelazom na način koji će nas održati uravnoteženima i pozitivnima? Jedan od odgovora leži u meditaciji i mindfulnessu, a plaža, osobito u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima, može biti savršeno mjesto za to.
Ljetni dani donose nam priliku da pobjegnemo od svakodnevnog stresa i briga te se povežemo s prirodom i samima sobom. Plaža postaje svojevrsno utočište od užurbanosti i obveza, pružajući nam miran kutak gdje možemo obnoviti svoju unutarnju ravnotežu. Ako ste među onima koji su izabrali ljetovanje tijekom manje posjećenih mjeseci, tada imate dodatnu prednost u pronalaženju osamljenih mjesta na plaži, gdje se možete prepustiti meditaciji i mindfulnessu bez ometanja.
Meditacija na plaži: Povezivanje s prirodom i sobom
Rani jutarnji sati na plaži imaju posebnu magiju i energiju. Zvuk valova koji lagano dodiruju obalu i svitanje koje osvjetljava horizont stvaraju idiličan okoliš za meditaciju. Sjednite udobno na pijesku, zatvorite oči i usmjerite pažnju na svoj dah. Udahnite duboko morski zrak i osjetite kako vam svaki udah donosi svježinu i energiju. Kad izdišete, oslobađajte se napetosti i briga, neka svakim izdahom vaše breme bude lakše. Dopustite da vam misli teku poput valova, dolazeći i odlazeći. Kada smo prisutni u trenutku i povezani s prirodom oko sebe, to nam može donijeti potreban unutarnji mir i odličan početak dana.
S druge strane, kasni večernji sati nude priliku za meditaciju uz predivan prizor zalaska sunca. Dok sunce lagano tone prema horizontu, razmislite o prolaznosti trenutka i važnosti prisutnosti ovdje i sada. Stojte bosonogi na pijesku, osjećajući ga pod nogama, i promatrajte prekrasne nijanse narančaste i ružičaste koje preplavljuju nebo. Udahnite duboko i osjetite zahvalnost za ljepotu ovog trenutka, kojeg ste si sami omogućili. Takvi trenuci tišine i povezanosti s prirodom pomažu nam da se osjećamo smirenima i ispunjenima, čak i dok se ljeto bliži kraju.
Mindfulness: Svjesno iskustvo svakog trenutka
Osjećaj tuge zbog završetka ljeta može se umanjiti prakticiranjem mindfulnessa, tj. svjesnog prisustva u sadašnjem trenutku. Osvijestite svaki trenutak dok ga proživljavate. Osjetite toplinu sunca na koži, zvuk valova koji se lome, miris morske soli u zraku. Osvijestite okus svake namirnice koju jedete, osjetite dodir i udobnost svog mjesta za opuštanje. Prisjetite se da je sadašnji trenutak sve što imate, i zato ga iskoristite u potpunosti. Završetak ljeta ne znači ništa loše, već je samo još jedan dokaz da je promjena zaista jedina konstanta, a ona donosi nove prilike koje bi trebali čim boje iskoristiti. Svaki dan je važan i može biti nam biti dobar, ukoliko sami tako odlučimo.
Osim što nas povezuje s okolinom, mindfulness također igra ključnu ulogu u očuvanju mentalnog i fizičkog zdravlja. Kroz svjesno praćenje svojih misli i osjećaja, možemo prepoznati stresne obrasce i naći načine kako se nositi s njima. Redovita praksa mindfulnessa može smanjiti anksioznost, poboljšati koncentraciju i pomoći nam da budemo prisutni u svakom trenutku te se time konstruktivnije nosimo s izazovima koje nam svaki novi dan donosi.
Pripremite se za jesen s unutarašnjim mirom
Dok se ljeto bliži svom kraju, ne dopustite da vas preplavi tuga. Umjesto toga, iskoristite zadnje dane ljeta kao priliku za meditaciju i mindfulness na plaži. Povežite se s prirodom i svojim 'unutarašnjim ja' kako biste pronašli unutrašnji mir i spremno zakoračili prema jeseni. Svaki trenutak proveden na plaži postaje dragocjen podsjetnik na ljepotu života i mogućnost da budemo prisutni u svakom trenutku. S meditacijom i mindfulnessom kao vodiljama, možemo se bez problema suočiti s promjenama koje donosi nova sezona i pronaći ravnotežu između svakodnevnih obveza i unutrašnjeg mira. Uostalom, ne smijemo zaboraviti kako i jesen ima svojih ljepota zbog kojih joj se možemo veseliti!
Izvori:
https://tomislavtomiccoaching.com/2016/01/mindfulness-meditacija-sto-poznati-svjetski-mediji-govore-o-njoj/
https://udahni.com/mindfulness-usredotoceno-i-sretno-krociti-kroz-zivot/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858
https://www.mindful.org/how-to-manage-stress-with-mindfulness-and-meditation/
https://www.apa.org/topics/mindfulness/meditation

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Toplo/hladni vremenski uvjeti umaraju organizam, a nama otežavaju odabir odjeće i planiranja aktivnosti. Um i tijelo povezani su, stoga kada nahranimo i zagrijemo tijelo, naš se um umiruje i osjećamo se opušteno. Današnji blog posvećen je – jesenskim juhama koje griju dušu i tijelo, ali ne samo to;
Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen je stigla i donijela šarenilo, drukčije sezonske namirnice i nešto ugodnije temperature. Iako se možda na prvu ne čini tako, ovo vrijeme savršeno je za uživanje u tjelesnoj aktivnosti na otvorenom prije nego što nas hladniji zimski dani zatvore u kuće. U ovom blogu, istražit ćemo važnost borav
Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesen je doba kada priroda sprema svoje najbogatije blagodati. Drveće mijenja svoje boje, temperature postaju ugodno hladne, a stolovi se pune ukusnim darovima prirode. U ovom blogu ćemo vas provesti kroz čarobni svijet jesenskih superhrana - namirnica koje ne sam

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se