Jeste li spremni za proljeće?

26.4.2022.

Zimsko hladno vrijeme nas polako napušta, a u susret nam stižu sunčaniji dani i buđenje prirode oko nas. Proljeće se u nekim starijim religijama povezivalo s ponovnim rođenjem, a slično značenje ima i kršćanski blagdan Uskrsa kojega slavimo u proljeće. Značenje proljeća oduvijek se povezivalo s novim početkom, razvitkom, buđenjem i aktivacijom prirode.
 
Nije čudno da se većina nas s dolaskom proljeća osjeća tromo, pospano, ima probleme sa spavanjem i manjak energije, ali i narušen imunitet. Svi ovi simptomi posljedica su prelaska s hladnijeg vremena na toplije, čime nam se imunitet narušava zato što zimske namirnice na kojima nam se dosada temeljila prehrana više ne pružaju organizmu ono što mu je potrebno. Zimi nam se prehrana većinom temelji na mastima, ugljikohidratima i ukiseljenoj hrani, koja nam u tom trenutku odgovara, ali ipak da bi mogli neometano uživati u proljeću, organizam nas traži više svježih namirnica bogatih vodom, vitaminima i mineralima. Također, zimi nam je smanjena tjelesna aktivnost, a kada se podignu temperature i pojavi sunce, mami nas u prirodu.

Kako bi spremno dočekali proljeće, organizam moramo pripremiti redovitom tjelesnom aktivnošću, kvalitetnim snom i uravnoteženom prehranom.
 
S obzirom da je tjelesna aktivnost zimi smanjena, započnite lakšim oblicima vježbanja (poput dinamičnijih šetnji u prirodi ili joge) s kojima ćete razbuditi organizam, pokrenuti cirkulaciju i osigurati si dovoljno potrebne energije. Isto tako, kako bi si osigurali energiju koju trebamo za obavljanje svakodnevnih obaveza, od ključne je važnosti spavati kvalitetno, oko 7 – 8 sati svake noći. Ove dvije stavke od ključne su važnosti kako bi se prelazak iz zime u proljeće čim manje odrazio na kvalitetu života.
Najvažniji faktor je naša prehrana. Neizbalansirana prehrana dovodi do manjka nekih vitamina i minerala, te samim time iskusimo manjak energije (jer je hrana izvor energije prije svega) i pad imuniteta koji se očituje kroz bolesti, kroničan umor i neraspoloženost. Najvažniji vitamini i minerali koji su nam u proljeće potrebni kako bi održali jak imunitet su:
 
Vitamin C – najpoznatiji antioksidans koji čuva naše zdravlje, a možemo ga pronaći u proljetnim namirnicama poput jagoda, kiwija, bobičastog voća i brokule.
 
Vitamini B skupine – najviše su u hrani zastupljeni u jajima, a ima ih još i u cjelovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću (blitva, špinat), orašastim plodovima i soji.
 
Vitamin E – vrlo snažan antioksidans koji sprječava slobodne radikale od nanošenja štete, a u hrani ga možemo pronaći u orašastim plodovima, sjemenkama, jajima i zelenom lisnatom povrću.
Cink – još jedan u nizu snažnih antioksidansa, ovaj mineral poznat je po svom vrlo beneficijalnom djelovanju na imunitet. Pronaći ga možemo u namirnicama poput sjemenki bundeve, lana i sezama, shiitake gljivama, tamnom čokoladi i slanutku.
 
Željezo – koje se preporuča konzumirati uz vitamin C zato što on pospješuje njegovu apsorpciju. Najpoznatiji izvor željeza je svakako špinat, a pronaći ga možemo još u cikli, orašastim plodovima, leći, krumpir, tofuu i sjemenkama.
 
Đumbir i med
Đumbir je prava riznica zdravlja, te u kombinaciji s medom u obliku čaja pruža vrlo snažnu podršku vašem imunitetu. On je vrlo bogat vitaminima C i B skupine, kurkuminom i mineralima (natrij, kalij, kalcij i magnezij). Osim za imunitet, đumbir može pomoći s probavnim smetnjama poput mučnine i nadutosti jer ima opuštajuć i smirujuć utjecaj na organizam, ali ga također i zagrijava stoga je odličan u borbi protiv prehlade koja nas može zadesiti s dolaskom proljeća.

O ljekovitosti meda svatko od nas zna barem malo zahvaljujući njegovoj širokoj upotrebi na našem području. Med je pčelinji proizvod kojega najčešće koristimo kao zaslađivač, ali on je vrlo dobar za grlobolju i kašalj, što su najčešći simptomi prehlade. On je također bogst vitaminima B skupine i mineralima natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem i fosforom. Također je bogat energijom i može poslužiti kao zdrava alternativa konvencionalnom bijelom šećeru.

U našem A1 web shopu možete pronaći Darbo prirodni med, koji ne sadrži dodane aditive i konzervanse. Naš asortiman nudi vam 5 vrsta meda koje se razlikuju teksturom, okusom i slatkoćom, a među kojima će svatko moći pronaći nešto za sebe.

Zanimljiva činjenica u vezi meda je ta da se on zapravo u starom Egiptu (ali i drugim drevnim civilizacijama) smatrao svetom hranom. To nam zaista mnogo govori o njegovoj važnosti i ljekovitosti.

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više