Kako da vaša krema za sunčanje traje što dulje?

16.8.2021.

Saznajte kako pravilno skladištiti kremu za sunčanje kako bi ju mogli koristiti do njenog otisnutog roka trajanja ili čak i malo dulje.

Redovito nanošenje kreme za sunčanje trebala bi biti navika koju svi imamo, kao i izbjegavanje izlaganja direktnom suncu kada je ono najjače. Kreme za sunčanje služe kako bi zaštitile našu kožu od negativnog utjecaja UV zraka, koje (ako se redovito izlažemo suncu nezaštićeni) dugoročno može dovesti i do pojave melanoma – raka kože. 

Iako nam se možda tako ne čini, naša koža je vrlo osjetljiv organ koji zahtijeva redovitu njegu i zaštitu. Kako bi bili sigurni da ste se adekvatno zaštitili, okrenite se brandu krema za sunčanje kojemu vjerujete i pripazite na rok trajanja vaše kreme. Čim više vremena prođe od isteka roka kreme za sunčanje, tim se više smanjuje utjecaj njenih aktivnih sastojaka. Tada više ne možemo biti sigurni koliko nas dobro krema štiti i može se dogoditi da izgorimo na suncu, od čega oporavak traje najmanje dva tjedna i zahtijeva potpunu obnovu stanica prvog sloja kože zahvaćenog područja.

Rok trajanja otisnut na pakiranju biti će skraćen ukoliko se krema za sunčanje ne pohranjuje pravilno. Slijedeći ova tri savjeta osigurati ćete si dug vijek trajanja kreme i pravilnu zaštitu od sunca:
Držite kremu za sunčanje na čim hladnijem mjestu
Vrućina je faktor koji izaziva ubrzano propadanje velikog opusa proizvoda, od prehrambenih do kozmetičkih. Svaki kozmetički proizvod imati će kraći rok trajanja ukoliko ga se drži na velikoj vrućini, ali ipak su tu kreme za sunčanje u najvećem riziku od propadanja. Pri sunčanju, naravno da ćemo kremu za sunčanje držati u torbi ili negdje u blizini dok smo na plaži, što je i preporučljivo kako bi se ona mogla redovito nanositi. Ona se neće pokvariti odmah pri prvom izlaganju velikim vrućinama, ali ako se takav način skladištenja redovito ponavlja njen rok će svaki puta biti iznova skraćen.

Ne možemo kremu zaštititi u potpunosti od vrućine, i većina proizvođača je to imala na umu pri proizvodnji kreme stoga je njena otpornost u tom aspektu pojačana. Ipak, pripazite da je držite u hladu ili na mjestu gdje se vrućina ne akumulira (npr. nije dobro ostavljati kremu za sunčanje u vrućem autu ili manjim zatvorenim prostorijama). Također, razmislite o čuvanju kreme za sunčanje u hladnjaku kada niste na plaži.

Zaštitite kremu od direktnog sunca
Slično kao i velike vrućine, direktna sunčeva svjetlost uzrokuje ubrzano kvarenje kozmetičkih proizvoda, a ponajviše kremi za sunčanje. U kremama sa zaštitnim faktorom nalaze se brojni aktivni sastojci koji zajedno sprječavaju prodor štetnih zraka u kožu. Aktivni sastojci osjetljivi su na direktno svjetlo, stoga svoje bočice krema za sunčanje pohranite daleko od sunčeve svjetlosti. 

Dobro zatvorite pakiranje
Kontakt sa zrakom je još jedan faktor koji utječe na djelovanje kreme za sunčanje. Otisnut rok trajanja većine krema je do 3 godine, ali to se odnosi na proizvode koji nisu nikada korišteni. Od otvaranja pakiranja, krema za sunčanje ima rok trajanja otprilike godinu dana, ovisno o kvaliteti i najvažnijem faktoru – skladištenju proizvoda. Ukoliko krema nije dovoljno dobro zatvorena te postoji konstantan doticaj kreme i zraka, njeni aktivni sastojci slabe. Iz ovog razloga preporučamo da svaki puta provjerite jeste li svoju kremu za sunčanje dovoljno čvrsto zatvorili.

Ukoliko budete pravilno skladištili svoju kremu za sunčanje, moći ćete bezbrižno uživati u ljetu i najdražim ljetnim aktivnostima, a naši savjeti način su kako to postići. 
Izvori:
  • https://zenskikutak.hr/kada-zapravo-istekne-rok-trajanja-kozmetici/981
  • https://www.cosmopolitan.hr/clanci/zastitite-se-od-sunca/proslogodisnje-kreme-za-suncanje-da-ili-ne?new=1
  • https://www.roditelji.hr/obitelj/zdravlje/5-savjeta-kako-pravilno-koristiti-kremu-za-suncanje/
  • https://www.cromoda.com/pet-savjeta-za-njegu-koze-lica-ljeti
  • https://www.cromoda.com/ljeto-na-plazi-4-najcesce-pogreske-prilikom-suncanja
  • https://zena.rtl.hr/ljepota/istrazile-smo-sve-o-kremama-za-suncanje-od-stetnih-sastojaka-do-zdravih-proizvoda-a6e8b882-35e5-11eb-982d-0242ac130011
  • https://www.ljepotaizdravlje.hr/znate-li-kako-cuvati-kremu-za-suncanje-da-sto-duze-traje/

Feng shui – dobra energija u vašem domu

Feng shui – dobra energija u vašem domu

Ova drevna kineska tehnika organizacije doma i životnog prostora temelji se na nekoliko načela, čiji je glavni cilj omogućiti dobroj energiji da uđe u dom. U današnjem blogu donosimo uvod u feng shui te najvažnija načela na kojima se temelji.
Pucanje balona: kako je žvakaća guma izgubila popularnost

Pucanje balona: kako je žvakaća guma izgubila popularnost

Desetljećima je žvakaća guma bila sinonim za mladenački otpor, dajući osobi koja žvače auru odvažnosti i hrabrosti. No sada je balon puknuo. Što se dogodilo?
Kreme za sunčanje koje štite floru i faunu

Kreme za sunčanje koje štite floru i faunu

Utjecaj sunca na kožu je kumulativan – što znači da se zadržava u koži i nakuplja kroz godine. U prijevodu, svaki put kada ste izgorjeli na suncu ostavilo je traga na vašoj koži, iako to možda ne vidimo odmah.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se