Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

3.6.2022.

Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim raspolaže Hrvatska. Kako očuvani okoliš omogućava funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj, tako je važno da i zaposlenici poduzeća poštuju okoliš i nastoje ga što je manje moguće iskorištavati i zagađivati. Iz navedenog proizlazi činjenica kako postoji potreba za povećanjem učinkovitosti zaštite prirode kako bi se njome upravljalo na održiv način.
 
Čišćenje obližnjeg parka/livade
Umjesto jednog radnog dana, zaposlenicima mogu provesti dan u prirodi uklanjajući otpad iz okoliša. Osim što će očuvati prirodu i podići razinu svijesti brige o okolišu u tvrtki, vjerujemo kako će se odlično i zabaviti. Nakon obavljenog posla može se organizirati piknik, zaigrati društvene igre ili neki timski sport poput odbojke, košarke ili pak nogometa. Zaposlenici se na ovaj način mogu bolje upoznati i sprijateljiti, što će radnu atmosferu u uredu činiti ugodnijom. 
Sadnja drveća
Drveća ne samo da nam daju čist zrak za disanje, već i skladište ugljik koji inače pridonosi globalnom zagrijavanju.

Stabla u urbanim područjima su puno više od same dekoracije. Ona obogaćuju život u gradovima, ublažavaju klimatske promjene i njihove posljedice. Pohranjivanjem velike količine ugljika, stabla ublažavaju ionako veliki utjecaj gradova na klimatske promjene. I dok su se u prošlosti sjekla stabla kako bi se izgradili gradovi, danas se mnogi gradski projekti temelje na pitanju kako ponovno vratiti šumu u urbanu sredinu?
 
I vi kao zaposlenik možete pridonijeti očuvanju okoliša organiziranjem dana sadnje stabala sa kolegama – bilo to ispred zgrade firme ili na nekom drugom mjestu. 
Smanjenje ili izbacivanje plastike u uredu 
Obratite pažnju koliko je stvari u vašem uredu izrađeno od plastike i probajte ih eliminirati u potpunosti. 
Postavite si vremenski period i do njegovog isteka probajte postati plastic-free ured. Plastične čaše i slamke možete zamijeniti papirnatim, umjesto plastičnih tanjura možete kupiti jedan set keramičkih koji će koristiti svima, koristite drveni ili metalni pribor za jelo,..
 
Također kao poklon kolegama u doba darivanja možete pokloniti staklene boce za vodu sa logotipom firme, kako više ne bi bilo potrebe za svakodnevnim kupovanjem napitaka u plastičnoj ambalaži. 
Ostali savjeti
Postoji još cijeli popis načina na koje možete pomoći očuvanju okoliša, bez obzira gdje se nalazili:
 • U uredu uvedite razvrstavanje otpada, odnosno instalirajte posebne spremnike za svaku vrstu otpada. Ova je promjena iznimno važna jer jedino ispravno razvrstan otpad je moguće reciklirati. 
 • Štedite električnu energiju u uredu korištenjem LED žarulja, ali i korištenjem produžnih kabela koji imaju tipku pomoću koje na izlasku iz ureda možete ugasiti sve što je spojeno na taj izvor energije. 
 • Sve dokumente koje možete - šaljite elektronički, kako ih ne biste morali printati i na taj način trošiti papir.  Ukoliko morate isprintati nešto, printajte obostrano kako bi se potrošilo što manje papira. 
 • Poklonite svojim kolegama platnene vrećice sa logotipom tvrtke, kako pri odlasku po gablec ne bi morali uzimati plastične vrećice. 
 • Svoje kolege potaknite na zajednički dolazak na posao u jednom automobilu, javnim prijevozom, biciklom ili pješice.
Sve su to male promjene, ali će učiniti veliku razliku. I zapamtite, bez obzira koliko mislite da ne utječete na okoliš, znajte da svaki pojedinac čini razliku!
 

Izvori:
 • https://mingor.gov.hr/UserDocsImages/KLIMA/SZOR/Plan-za%C5%A1tite-okoli%C5%A1a-srpanj-2019.pdf
 • https://www.mirakul.hr/bizdirekt/briga-okolis-ulaganje-odnose-zajednicom-tvrtkama-donose-rezultate/#
 • https://www.efzg.unizg.hr/UserDocsImages/oim/srasic/Menad%C5%BEment%20za%C5%A1tite%20okoli%C5%A1a%20-%20predavanja%204%2C%205%2C%206%20dio.pdf
 • https://green.hr/znate-li-koliko-stabala-treba-zasaditi-u-gradovima-da-se-nadoknadi-emisija-ugljika/
 • https://zastita-prirode-smz.hr/korisne-informacije/ekoloski-savjeti/
 • https://www.trvst.world/sustainable-living/zero-waste-office-tips/ 


Stigla nam je prinova u A1 All natural obitelj!

Stigla nam je prinova u A1 All natural obitelj!

A1 All natural obitelj povećala se za jednog slatkog Strath člana - Strath Kids! Riječ je o proizvodu koji će dječjem imunitetu pomoći u borbi protiv gripa i prehlada jer uz preko 60 vitamina i minerala Strath Kids ima i dodatak vitamina D.
Sudjelovali smo u virtualnoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2022.

Sudjelovali smo u virtualnoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2022.

Završila je šesta po redu utrka Mliječna staza u organizaciji UNICEF-a, koja je i ove godine bila virtualna, te se diljem Hrvatske održavala od 9. do 18. rujna. Više od 6.600 sudionika svih uzrasta i iz svih dijelova H
Kako preduhitriti i pobijediti jesenski umor

Kako preduhitriti i pobijediti jesenski umor

U mjesecu rujnu osjetna je promjena vremena koja je posljedica prelaska iz ljeta u jesen. Vrijeme koje se čini neodlučnim te nas šokira naglim padovima i porastima temperature, uz promjenjive padaline izazivaju umor kod većine ljudi. Saznajte kako pobijediti taj umo

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se