Kako vi možete pomoći osobama s celijakijom?

8.5.2023.

Znate li što je celijakija?
U svijetu postoji mnogo autoimunih bolesti, a celijakija je jedna od njih koja se s razvitkom medicine i dijagnostike pronalazi kod sve većeg broja ljudi. Njen okidač je gluten – protein koji se izvorno nalazi u nekim žitaricama, ali se u proizvodnji koristi i kao zgušnjivač ili pojačivač okusa. Celijakija je autoimuna bolest za koju je jedini 'lijek' doživotna bezglutenska prehrana.

Bezglutenska hrana rastući je trend jer je gluten prisutan u sve većem broju proizvoda, a ne samo u žitaricama koje ga originalno sadrže – pšenica, ječam, raž i (u nekim slučajevima) zob. Ipak, za oboljele od celijakije ovakav je režim prehrane više od trenda – to je način života, a ujedno i jedini način kojim se postiže povlačenje simptoma.
Pri unosu glutena u organizam kod oboljelih od celijakije izaziva razne simptome, ovisno o tipu bolesti od kojeg osoba boluje. Mogu biti blaži i ekstremniji, a uključuju bol i grčeve u trbuhu, neredovitu probavu, proljev i/ili zatvor, gubitak težine, nadutost, pojavu osipa, glavobolje, krvi u stolici, umor i malaksalost, nutritivne deficite… Bolest nije trenutačno opasna, ali dugoročno (ukoliko se prati bezglutenska prehrana) može dovesti do većih problema uzrokovanih neredovitom i poremećenom probavom i nutritivnim deficitima. Isto tako, njena dijagnostika je s godinama postala lakša, ali i dalje je relativno dugotrajan proces dok se ne otkrije kako je riječ o celijakiji, zato što njeni simptomi nalikuju na sindrom iritabilnog crijeva, Crohnovu bolest, alergije i intolerancije na hranu, ali i simptome koji se često povezuju s stresnim i ubrzanim modernim životnim stilom.
Važnost zajednice u svijetu (celijakije)
Ljudi su bića zajednice, stoga ne čudi kako je i u ovom slučaju ona jedan od važnijih faktora oporavka oboljelih. Kada se bolest jednom dijagnosticira, prelazak na potpuno bezglutensku prehranu mora se primijeniti odmah, a potpuno povlačenje simptoma može potrajati i do nekoliko mjeseci – ovisno o tipu bolesti i 'šteti' koja je dotada nastala. Oporavak probavnog sustava dug je proces i tijelu treba dati dovoljno vremena da se obnovi.
 
Pri unosu glutena u organizam s celijakijom uzrokuje uništavanje crijevnih resica i time remeti i otežava probavu hrane, stoga treba imati razumijevanja i strpljenja dok se crijevne resice (i ostali dijelovi organizma koji su možda patili zbog toga) potpuno ne oporave.
Zajednica ljudi koji se striktno drže bezglutenske prehrane svakim danom raste i time se omogućuje bolji protok informacija i novosti oko te teme, jednako kao i edukacija pojedinaca koji su 'novi' u tom svijetu ili samo žele znati više. Svibanj je poseban mjesec jer se najviše pažnje pridaje ovoj bolesti i svemu što se u životu oboljelih mijenja s prelaskom na bezglutensku prehranu.
Veliki problem predstavlja kvaliteta bezglutenskih proizvoda – jer nisu svi bezglutenski proizvodi ujedno i zdravi. Potraga za kvalitetnim proizvodima nekada se može činiti beskrajnom, ali je strpljenje i ovdje ključno. Odlazak u kupovinu u ovim će situacijama biti lakši ukoliko oboljela osoba ne mora sve deklaracije proizvoda čitati sama. Ipak, postoje bezglutenski proizvodi na tržištu uz koje se može napraviti ukusno i zdravo jelo, a među njima su i naše Bakin'mix mješavine za kruh, tijesta i razne kolače – od lava cake-a do muffina i čokoladnog biskvita. Više o mješavinama, kao i cijelu ponudu, pronađite ovdje
Kako svi možemo pomoći?
Prvi korak, a ujedno i najvažniji, je prikupljanje informacija i edukacija. Saznajte zašto se na tržištu pojavljuje sve više bezglutenskih proizvoda, razloge zbog kojih se ona sve više promovira i zbog čega se velik broj poznatih okrenulo bezglutenskoj prehrani, gdje se sve gluten može nalaziti, što je unakrsna kontaminacija i zašto je opasna itd.
Drugo je uključivanje u zajednicu i sudjelovanje u razgovorima npr. u grupama za oboljele od celijakije na društvenim mrežama. Isto tako, približavanje tog pojma i informiranje svoje okoline od velike je pomoći. Jeste li znali da se gluten može nalaziti i u kozmetici, a da je zbog unakrsne kontaminacije nekada opasno konzumirati čak i proizvode koji su bez glutena? Informacije poput ovih začuditi će i iznenaditi velik broj ljudi, a isto tako mogu biti od velike koristi onima koji se pridržavaju bezglutenske prehrane.
 
Postoje i neka djela s kojima možete pokazati razumijevanje i pružiti podršku nekome koga poznajete, a da boluje od celijakije ili zbog drugih kroničnih oboljenja ne smije konzumirati gluten:
  • Istražite restorane u svom gradu i pronađite onaj koji certificirano poslužuje bezglutenska jela te predložite odlazak na ručak. Oboljelima od celijakije (ili bilo koje druge intolerancije na hranu) često je vrlo frustrirajuće jesti vani upravo iz straha da ne dođe do kontaminacije jela sastojkom koji bi mogao izazvati burnu reakciju probavnog sustava, i od koje se oboljeli nekada moraju oporavljati i do nekoliko dana.
  • Predložite zajedničko kuhanje i pripremu jela za piknik ili brunch. Proljeće je pravo vrijeme za piknike, a brunch je uvijek dobra ideja! Istražite samostalno koje namirnice ne sadrže gluten i pokušajte sami osmisliti neko jelo koje će biti ukusno, zasitno i – bez glutena. Isto tako, piknik uvijek uključuje manje i zabavne obroke, poput muffina, sendviča, voća, grickalica, raznih namaza itd. Ideje za bezglutenski piknik ili brunch možete pronaći ovdje.
  • Pričajte o celijakiji i problemu s intolerancijom na gluten. Širenje svijesti pomaže bržem razvitku tržišta, ali može pomoći i kod podizanja svijesti restorana, trgovina i kafića o potrebi za uvođenjem kvalitetnih bezglutenskih opcija. 
  • Budite podrška. Svaka bolest ima svoju težinu, a celijakija sama po sebi utječe na sve aspekte života oboljelih. Budite tu, razgovarajte i slušajte sve što oboljeli ima za reći, pokušajte pomoći pronalaskom kvalitetnih bezglutenskih proizvoda i opcija i u nekim situacijama budite jaki kada oboljeli sami to ne mogu. Nekada će oboljeloj osobi biti neugodno postaviti više od jednog pitanja konobaru u restoranu u vezi jela, a u toj situaciji možete uskočiti i pružiti olakšanje oboljelome.
Izvori:
https://bezglutena-hr.schaer.com/o-celijakiji/kako-zivjeti-s-celijakijom
https://strath.hr/hr/novosti/kako-postici-bolju-kvalitetu-zivota-oboljelih-od-c/
https://www.vasezdravlje.com/bolesti-i-stanja/celijakija-simptomi-i-lijecenje
https://bez-glutena.hr/zivot-s-celijakijom-uopce-nije-problem-imas-malo-discipline/
https://www.bakin-mix.com/2022/07/nutrijenti-koji-mogu-nedostajati-u-prehrani-bez-glutena/
https://www.bakin-mix.com/2022/06/neuroloski-simptomi-povezani-s-celijakijom-celiac-brain/

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više