Kemijski vs mineralni filteri u kremama za sunčanje: koje su razlike?

14.8.2020.

kreme s mineralnim filterima

Zaštita od sunca kremom za sunčanje neizmjerno je važno. Naravno da je najbolja zaštita kože ako se u potpunosti izbjegava sunce, što je naravno teško ostvariti. Suncu se ne treba izlagati kada su sunčeve zrake najjače, a to je između 11 i 17 sati i u to je vrijeme dobro koristiti razna pokrivala za glavu i kreme za sunčanje. No kako izabrati kremu koja najbolje odgovara koži? Za to treba proučiti sastav kreme i znati ponešto o njezinom djelovanju. Dopustite da Vas upoznamo s kremama za sunčanje i njihovim sastavom - kemijskim i mineralnim tvarima.

Minerali u kremama za sunčanje

Kreme za sunčanje na bazi mineralnih filtera sadrže aktivne mineralne sastojke, a to su titanijev dioksid i cinkov oksid, čije se djelovanje može jednostavno opisati: kreme s ovim sastojcima stvaraju sloj na površini kože i tako odbijaju štetne UV zrake. Zato se i nazivaju fizičkim blokatorima. 
 
Prednosti krema s mineralnim filterima:     
 • štite od UVA i UVB zraka    
 • štite od sunca čim se nanesu na kožu      
 • ne zagađuju okoliš i morsku floru i faunu
 • traju dulje kada su izložene izravnom UV svjetlu, ali ne i pri fizičkim aktivnostima kada  se koža smoči ili znoji  
 • rijetko uzrokuju iritaciju kože, stoga su primjerene za osjetljivu i dječju kožu
 • odgovaraju i osobama s izrazito osjetljivom kožom podložnom crvenilu i opeklinama jer odbijaju toplinu       
 • iznimno rijetko začepljuje pore, što ih čini idealnim za kožu sklonu aknama       
 • imaju dulji vijek trajanja.
 
Nedostaci krema s mineralnim filterima:  
 • mogu se lako isprati trljanjem ili znojenjem, zato se moraju više puta nanijeti   
 • mogu ostaviti bijeli trag na koži, stoga ne odgovaraju osobama s tamnijom bojom kože  
 • pružaju slabiju zaštitu ako se ne nanose često i ravnomjerno u velikim količinama, pa UV svjetlo može prodrijeti među molekule kreme, a zatim i u kožu. 
 
 krema za sunčanje
 

Kemijska svojstva krema za sunčanje
 
Kreme za sunčanje s kemijskim filterima sadrže organske spojeve na bazi ugljika, kao što su oksibenzon, oktinoksat, oktisalat i avobenzon, koji stvaraju kemijsku reakciju. Te tvari djeluju tako da prvo pretvore UV zrake u toplinu, zatim oslobađaju tu toplinu iz kože i apsorbiraju se u dubljim slojevima kože. Često se nazivaju i kemijskim ili organskim apsorberima.
 
Prednosti krema s kemijskim filterima:
 • sigurna zaštita kože jer se molekula kreme nakon nanošenja ne odvajaju  
 • nanose se u što tanjem sloju i stoga se lakše razmazuju. 
 
Nedostaci krema s kemijskim filterima:
 • mogu uzrokovati i povećati broj postojećih smeđih mrlja i promjenu boje zbog povećane temperature kože (hiperpigmentacija odn. melasma)
 • potrebno je oko 20 do 30 minuta nakon nanošenja da počne djelovati  
 • veća opasnost od iritacije, posebno kod suhe kože
 • što je viši SPF (kao što su formule SPF 50 ili više), veći je rizik od iritacije kod osjetljive kože
 • apsorbira se brže na izravnom UV svjetlu, a time i potroši tako da se mora uvijek iznova nanositi na kožu
 • povećana vjerojatnost crvenila kod osjetljivih osoba jer pretvara UV zrake u toplinu koja može pogoršati stanje kože
 • može začepiti pore kod masnog tipa kože  
 • ugrožava koraljni ekosustav jer uzrokuje izbjeljivanje koralja
 • zabranjene su u nekoliko zemalja svijeta (Hawaii, Palau) zbog ugrožavanja okoliša. 
 
krema za sunčanje
Djelovanje kemijskih vs mineralnih kremi za sunčanje
 
Koža tretirana kremama s kemijskim filterima upija UV zrake koje se kemijskim reakcijama pretvaraju u toplinu.  
Kreme s mineralnim filterima stvaraju barijeru na koži reflektirajući UV zrake poput zrcala.
kemijski vs mineralni filteri
 
 
Biosolis kreme za sunčanje na bazi mineralnih filtera
 
Biosolis linija za zaštitu od sunca potpuno je prirodna, ekološka i ne sadrži sastojke životinjskog porijekla, proizvedena je na bazi mineralnih filtera, Aloe vere i prirodnih ulja koja djeluju blagotvorno i hidratizirajući. Svojom jedinstvenom formulom Biosolis kreme uvažavaju prirodu, štite floru i faunu i naravno čovjekovo zdravlje. Ne sadrže nano čestice, parabene, parafine i sintetske mirise. Za razliku od mnogih drugih krema s mineralnim filterima, Biosolis je nemasne teksture, lako se nanosi i ne ostavlja bijeli trag na koži.
 
Biosolis kreme za sunčanje možete naručiti u našem web shopu, ili kupiti u specijaliziranim trgovinama te ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj. 
 
Bilo da se radi o kremama s mineralnim ili kemijskim filterima, kožu moramo zaštiti, stoga je važno znati razlike pojedinih vrsta krema i koja odgovara upravo Vašoj koži. Iako obje vrste krema koje smo ovdje predstavili imaju svoje prednosti i nedostatke, na Vama je da prema odlikama kože odaberete što Vam najviše odgovara, što najbolje djeluje na Vašoj koži i što je u skladu s Vašim životnim stilom i uvjerenjima.
 
Biosolis kreme za sunčanje
 
A1 All natural web shopu trenutno traje akcija od -25% na sve BIOSOLIS ekološke kreme za sunčanje. Riječ je o kozmetičkoj liniji za zaštitu od sunca bez nano čestica, parabena, parafina i bez sintetskih mirisa. Kreme nisu testirane na životinjama, vodootporne su i ne ostavljaju bijeli trag. Cijelu ponudu proizvoda za sunčanje pogledajte na linku ispod, i spremni dočekajte vruće, ljetne dane koji su nam iza ugla! :)
 

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Utoplite dušu i tijelo – 3 najbolje jesenske juhe

Toplo/hladni vremenski uvjeti umaraju organizam, a nama otežavaju odabir odjeće i planiranja aktivnosti. Um i tijelo povezani su, stoga kada nahranimo i zagrijemo tijelo, naš se um umiruje i osjećamo se opušteno. Današnji blog posvećen je – jesenskim juhama koje griju dušu i tijelo, ali ne samo to;
Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen na otvorenom - Isplanirajte aktivnosti za cijelu obitelj

Jesen je stigla i donijela šarenilo, drukčije sezonske namirnice i nešto ugodnije temperature. Iako se možda na prvu ne čini tako, ovo vrijeme savršeno je za uživanje u tjelesnoj aktivnosti na otvorenom prije nego što nas hladniji zimski dani zatvore u kuće. U ovom blogu, istražit ćemo važnost borav
Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesenski superfoods – 4 najzdravije namirnice sezone

Jesen je doba kada priroda sprema svoje najbogatije blagodati. Drveće mijenja svoje boje, temperature postaju ugodno hladne, a stolovi se pune ukusnim darovima prirode. U ovom blogu ćemo vas provesti kroz čarobni svijet jesenskih superhrana - namirnica koje ne sam

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se