Koje biljke pročišćuju zrak u kući?

16.11.2022.

Biljke su čovjeku korisne za mnoge stvari, a danas istražujemo jedno njihovo svojstvo: pročišćavanje zraka. 
Prvo moramo naglasiti kako ništa u pretjeranoj mjeri neće biti korisno tj. čak i zdrave stvari i navike mogu postati štetne ukoliko se sa njima pretjeruje. Dakle, nemojte odmah svoj dom napuniti biljkama, a posebice prostore u kojima spavate. U spavaćoj sobi imajte maksimalno 2 manje biljke, a u društvenim i zajedničkim prostorijama ih možete imati i više, ovisno o veličini prostora i tome koliko često se te prostorije prozračuju.
Sada se možemo baciti na pravu temu današnjeg bloga: koje su to biljke koje mogu pročistiti zrak od štetnih čestica i kako one to zapravo rade?
1.) Aloe vera
Nastavno na temu o kaktusima i sukulentima, današnji popis započeti ćemo vjerovatno najpoznatijim sukulentom na svijetu, a to je aloe vera. Njeni listovi puni su gela koji se često koristi za liječenje iritacija na koži jer ima smirujuć učinak, a jako dobar utjecaj ima i na zrak oko sebe.
Ova biljčica ima sposobnost upijanja štetnih kemikalija u zraku koje često ostaju nakon korištenja invazivnijih sredstava za čišćenje, ali i dima cigareta ili zagorene hrane. Još jedna stvar koja joj ide u korist jest da je relativno nezahtjevna za održavanje te ne traži puno i često zalijevanje (zahvaljujući činjenici da je sukulent). Ukoliko listovi aloje posmeđe, najčešće je razlog prevelika zagađenost zraka te time ukazuje da je upila veliku količinu kemikalija, ili da smo ju prečesto i previše zalijevali stoga listovi mogu početi gnjiliti. Također joj je potrebno puno sunčeve svjetlosti.
2.) Zeleni ljiljan (biljka pauk)
Ova biljka iznimno je popularna za ukrašavanje doma, a razloga dome ima više. Osim što je vizualno efektna, također je jedna od malobrojnih biljaka koje uopće nisu toksične za djecu i ljubimce. Nadalje, ovaj ljiljan je odličan pročišćivač zraka u kući te može također upijati štetne kemikalije (npr. etilbenzen). Relativno je jednostavan za održavanje stoga je odličan za početnike, a preporuča se imati i više od jedne u domu zbog efektivnosti s kojom pročišćavaju i filtriraju zrak u zatvorenim prostorima.
3.) Zmajevac
Visoka i „oštra" biljka svima nam je poznata jer je najčešće možemo vidjeti u uredima, te smo ju svi barem jednom u životu uočili u nekom zatvorenom prostoru. Slično kao i zeleni ljiljan, on odlično eliminira toksine iz zraka, ali čak i veći broj negoli to čini zeleni ljiljan. On ipak zna imati negativan utjecaj na kućne ljubimce tj. može im izazvati mučninu i povraćanje. To je vjerojatno razlog zašto ga najčešće nalazimo u uredima gdje nema kućnih ljubimaca, ali se isto tako i prostori ne zrače često stoga je njegova uloga da filtrira toksine.
Što se tiče održavanja, zmajevac traži veće količine vode, ali ne izravno po korijenu biljke i ne smije biti potopljena.
4.) Svekrvin jezik (sanseverija)
Biljka velikih i debelih zelenih listova lagano bodljikave teksture možda ne izgleda prijateljski nastrojeno, ali je iznimno dobar čistač zraka te se čak preporuča kao sobna biljka za ljude koji boluju od astme ili drugih plućnih smetnji i oboljenja. Osim uklanjanja formaldehida i beznena, ona također kisik proizvodi noću – što ju čini savršenom biljkom za spavaću sobu!
S aspekta njege za biljku, morate znati kako nije pretjerano zahtjevna i potrebno joj je relativno malo svjetlosti za proces fotosinteze, ali moramo pripaziti pri njenom zalijevanju: ne traži puno vode, ali kada ju zalijevate nikako nemojte zalijevati između listova jer će to dovesti do njenog gnjiljenja.
5.) Mirta
Ovu biljku cijeni se oduvijek te predstavlja simbol mira i užitka. Ona je inače biljka koja preferira obitavati u vanjskim prostorima stoga je dobro svako toliko ju ostaviti vani (na balkonu, terasi ili ispred otvorenog prozora) kako bi iz svježeg zraka uzela potrebno. Također je laka za održavati te ne traži previše vode, samo je važno pripaziti da tlo ne bude natopljeno kada ju zalijete.
Isto kao i sve druge biljke koje smo nabrojali, mirta odlično uklanja toksine iz zraka, ali ima još jednu ulogu koja je važna za zatvorene prostore: upija vlagu iz zraka.
6.) Spatifilum
Ova biljka ima atraktivne bijele cvjetove, stoga je izbor mnogih koji biljkama žele ukrasiti svoj dom. Osim što uljepšava prostor u kojeg se stavi, ona također iznimno efikasno čisti zrak. Neutralizira kemikalije iz zraka (formaldehid, ugljični monoksid...), upija vlagu (pomaže spriječiti pojavu plijesni, preporuča se držati ju u kupaonici) i smatra se kako jednako dobro neutralizira i elektroničko zračenje kućnih uređaja npr. televizije i mobitela.
Ipak, postoji jedna negativna strana ove biljke, a to je da je otrovna za kućne ljubimce, stoga bi ju trebalo držati izvan dohvata kućnih ljubimaca.
Izvori:
https://zadovoljna.dnevnik.hr/clanak/5-biljaka-koje-isusuju-i-ovlazuju-zrak-u-zivotnom-prostoru---455834.html
https://www.jabuka.tv/prirodni-prociscivaci-biljke-koje-upijaju-vlagu-i-ciste-prostoriju/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zivotni-stil/uzgoj-cvijeca/kucne-biljke-koje-prociscavaju-zrak
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/4-biljke-koje-izvrsno-chiste-zrak-u-vashem-domu-i-uredu
https://zivim.gloria.hr/zivim/disem/a-nisu-ni-zahtjevne-najbolje-sobne-biljke-koje-otklanjaju-stres-i-prociscavaju-zrak-9408107
https://www.vrtlarica.hr/sobne-biljke-koje-ciste-zrak/#Aloe_vera
https://hr.tarinasconsulting.com/1184-air-purifying-plants-10-species-that-protect-against-smog
 https://www.a-1.hr/hr/kaktusi_i_sukulenti_kao_savrseni_sustanari/275/8

Zimska čarolija u prirodi

Zimska čarolija u prirodi

Zima je službeno počela! Temperature padaju, snijeg je neke dijelove svijeta već i posjetio, a većina nas vjerovatno samo želi biti ušuškano u toplini svog doma. U današnjem blogu pokušati ćemo vas uvjeriti kako hladno zimsko vrijeme može biti itekako zabavno!
Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Med je namirnica koja oduvijek slovi kao pravo čudo za imunitet, a za njegovu snagu smo najvjerovatnije čuli od svojih baka. Zašto se med smatra čudom za zdravlje te kako je uopće došlo do toga da on postane dio narodne medicine, donosimo u današnjem blogu.
Ljeto usred zime – moguće je!

Ljeto usred zime – moguće je!

Prošle smo godine napisali blog na temu zimnice i predložili neke načine izrade zimnice, kao i razloge zbog kojih se ona izrađuje. U današnjem blogu donosimo koji su još drugi načini očuvanja i korištenja ljetne hrane zimi, te kako ih isto tako možete napraviti sami!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se