Koju hranu konzumirati tijekom ljetnih vrućina?

24.8.2021.

Pročitajte koje namirnice pogoduju našem organizmu tijekom ljetnih vrućina, a koje se definitivno moraju izbjegavati.

U ljetnim mjesecima temperature postanu vrlo visoke, na što naše tijelo reagira pokretanjem svog „sistema hlađenja". Većini je poznato kako je znojenje obrana našeg organizma od visokih vrućina međutim, ono što možda nije toliko poznato je da taj proces troši velike količine energije. Pojednostavljeno rečeno, organizam šalje signale kada se temperatura previše podigne i počinje proces hlađenja.

Znojenje je samo mali dio tog procesa kojim se hladi vanjski sloj kože, dok se u unutrašnjosti organizam spašava od pregrijavanja tako što na sve načine pokušava rashladiti krv. S tim malim trikom se cijelo tijelo može ohladiti, zato što krv prolazi svim dijelovima organizma. To je naravno ipak malo kompleksnije, a i iscrpljujuće za organizam. Jeste li primijetili kako smo po ljeti često umorni preko dana, pogotovo ako smo izloženi suncu?

Kako bi organizam obnovio energiju, potrebni su mu nutrijenti koji potpomažu hlađenje i ne umaraju organizam tj. lako su probavljivi. Naravno, sve to uz konzumaciju većih količina vode i tekućine, koja se iz tijela gubi znojenjem.

Od prehrambenih proizvoda, trebaju se konzumirati namirnice bogate vlaknima, prirodnim šećerima i vodom, te vitaminima i mineralima (vitamini A, C i B skupine te kalcij, magnezij, kalij i natrij). Izbjegavati treba prženu i jako masnu hranu, kao i prezačinjenu ili pretjerano kalorične namirnice koje dodatno umaraju organizam jer su teško probavljive.

Voće i povrće bogato vlaknima, ugljikohidratima i vodom

U ovoj kategoriji pobjedu svakako odnosi lubenica, koja je obogaćena sa sva tri aspekta. Osim toga bogata je vitaminima i mineralima (beta-karoten, vitamini B skupine...) i antioksidansima, koji su najbolji saveznici za jačanje imuniteta i borbu protiv bolesti. Sve to uz vrlo malo kalorija, što ju čini savršenom ljetnom namirnicom.
 
Voća ljeti ima mnogo vrsta, koje je također bogato vodom i vlaknima: breskva, dinja, marelica i grožđe samo su neki od primjera. Važno je jesti sezonski i domaće (ukoliko je moguće) kako bi bili sigurni da svom tijelu pružamo sve potrebno. Ovo voće koje nam priroda ljeti podari sadrži sve potrebno kako bi obnovili energiju i osjećali se poletnije, tako da se nemojte ustručavati jesti ga kroz cijeli dan: od dodatka jogurtu za doručak do improviziranog, laganog deserta navečer.

Od povrća, vjerujemo kako će nam svima prvi na pamet pasti krastavac i rajčica. Njih se preporuča konzumirati svakodnevno, a evo i zašto:

Krastavci sadrže velike količine vode, kalija i fitonutrijenata, koji svi zajedno rade na obnovi organizma. Kalij je koristan za snižavanje krvnog tlaka, čime pomaže u očuvanju zdravlja srca dok fitonutrijenti koje krastavac sadrži imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Rajčica obiluje vitaminima B i K (kojega ima u vrlo malo prehrambenih namirnica), a također slično kao i krastavac, ima protuupalna svojstva i sadrži vitamine C i A koji se bore protiv slobodnih radikala.

Mrkvu moramo izdvojiti zato što je vrlo pogodna za zdravlje cijelog organizma, a ne samo naših očiju. Naime, ona obiluje vitaminima A (pogodan za vid), K (potiče zgrušavanje krvi, štiti srce, održava adekvatnu razinu vitamina D) i C (antioksidans, jača imunitet). Osim vitamina, obiluje kalijem (koji snižava krvni tlak i održava zdravlje kostiju i mišić) i beta-karotenom (borba protiv slobodnih radikala, čuva vid i zdravlje kože, poboljšava kognitivne funkcije).

Od ostalog povrća, važno je spomenuti još i papriku, tikvice, patliđan, zelenu salatu i mladi krumpir, iako moramo naglasiti kako nije to sve što ljeto nudi od povrća. 

Ostale namirnice

Meso bi ljeti trebalo smanjiti i izbjegavati njegovo prženje. Umjesto prženja, okrenite se pečenju u pećnici uz malo ulja ili kuhanju za juhu. Također, konzumirajte više mesa peradi (piletina, puretina), a manje svinjetinu, govedinu i crveno meso.

Ribe, rakovi i školjke svakako su jedno od glavnih obilježja ljetnih jela. Razlog tomu su bogatvstvo pogodnim omega-3 masnim kiselinama, ali i vitaminima A i D koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Orašasti plodovi i sjemenke obiluju vitaminom E koji čuva zdravlje naše kože, a to je prijekopotrebno ljeti kako bi se dodatno zaštitili od štetnog utjecaja UV zraka. Također poboljšavaju kongitivne funkcije i izvor su sporo-oslobađajuće energije.

U ovoj kategoriji moramo spomenuti maslinovo ulje i mediteranske začine (ružmarin, bosiljak, peršin) koji također čuvaju zdravlje kože, ali ujedno i zdravlje srca i cjelokupnog organizma.

Napici
Potrebno je posebno naglasiti važnost tekućine koju pijemo tijekom ljetnih vrućina. Naravno, najviše se preporuča pijenje vode (kako ljeti tako i kroz cijelu godinu), ali osim toga možemo se okrenuti i npr. ledenim čajevima domaće izrade (bez šećera), svježe cijeđenim sokovima i voćno-povrtnim smoothie-ima.
 
Svakako izbjegavajte gazirana pića, pića s visokim udjelom šećera i alkohol. Voda s krastavcem čudesan je napitak koji ljeti morate probati. Njegova izrada je jednostavna: narežite svježi (po mogućnosti domaći) krastavac s korom, stavite ga u bocu s vodom i ostavite u hladnjaku na minimalno 30 minuta, te konzumirajte hladno. Ovaj napitak pruža okrepljenje, a važnost krastavca već smo spomenuli.

Sok od mrkve je još jedan čudesan napitak s mnogobrojnim pogodnostima za zdravlje. Sirovo povrće izvor je vitamina i minerala, a mrkva je ljeti posebice preporučljiva zbog utjecaja na očuvanje kože. Ovaj sok možete pripremiti sami kod kuće, ili se okrenuti kupovnim verzijama. Biotta sok od mrkve radi se 100% od mrkve iz ekološkog i kontroliranog uzgoja uz dugu tradiciju proizvodnje. Ovaj sok možete popiti ujutro na prazan želudac za dobivanje energije i pravilno razbuđivanje organizma, ali i kroz cijeli dan ukoliko vam zatreba osvježenje.

Ako vas zanima kako se bezglutenski hraniti ljeti kliknite ovdje.

Izvori:

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više