Ksilitol - zaslađivač kojeg preporučaju i stomatolozi

3.11.2021.

Ksilitol se još naziva i brezin šećer zbog toga što je prvi puta dobiven iz kore brezinog drveta. Ovaj alkoholni šećer se danas može dobiti i iz kukuruza ili zobi, dok je manje poznata činjenica kako ga sve biljke i ljudsko tijelo sami proizvode (naravno u vrlo maloj količini). Iz tog razloga se on smatra prirodnim i ne štetnim za organizam. Uz steviju, on je najbolja prirodna zamjena za šećer.
U usporedbi s bijelim šećerom, ksilitol ima manju kalorijsku (energetsku) vrijednost i znatno niži glikemijski indeks, ali je gotovo istog izgleda. On se preporuča kao zamjena običnom šećeru osobama koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu i onima koji boluju od dijabetesa, dok je sasvim siguran i za konzumaciju kod djece i trudnica. Također, vrlo dobro podnosi visoke temperature što ga čini stabilnim, a i savršenim za korištenje u kuhanju, pečenju kolača ili kao dodatak kavi ili čaju. Ksilitol ne sadrži fruktozu, te je vrlo stabilan i polako razgrađujuć izvor energije, što je ujedno i razlog zašto se preporuča za konzumaciju dijabetičarima.
 
Nakon što smo se upoznali s općenitim činjenicama o ksilitolu, vrijeme je da navedemo njegove dobre i loše strane:

Benefiti ksilitola:
 • smanjuje količinu visceralnog masnog tkiva (masnoće oko trbuha) i pomaže u kontroliranju tjelesne težine (prevenciji nakupljanja kilograma)
 • ublažava simptome dijabetesa
 • potiče rad bakterija u crijevima
 • potiče apsorpciju kalcija (koji je važan za zdravlje i čvrstoću kostiju i zubi)
 • može potaknuti veću proizvodnju kolagena
 • bakterije u ustima se njime ne mogu hraniti (dok bijelim šećerom mogu)
 • kod djece umanjuje vjerojatnost pojave upale uha
 • ima probiotičko djelovanje zato što nije do kraja razgradiv, pa se ponaša poput netopivih vlakana
 • može se koristiti kao stabilizator i produžiti rok trajanja namirnica
 • dugoročno nema nikakve negativne posljedice na ljudski organizam
 • pomaže u borbi protiv kandide
 Zašto ga stomatolozi preporučuju?
Stomatolozima je dugoročno zdravlje zuba i usne šupljine glavni razlog zašto preporučuju bijeli šećer zamijeniti ksilitolom. Obični šećer bakterije u ustima koriste kao izvor hrane, te se brže razmnožavaju i čine veću štetu. Te loše bakterije odgovorne su za pretjerano nakupljanje plaka i proizvode kiselinu koja oslabljuje caklinu – zubi mogu postati lomljivi. Neki od ostalih negativnih utjecaja su pojava karijesa, upalne bolesti desni i ubrzano propadanje zubi. Ksilitol ne mogu koristiti kao hranu te se njegovom konzumacijom smanjuje njihov broj u ustima i štiti usna šupljina i zubi. 
 
Ksilitol ima i neke negativne efekte. Gledajući negativne efekte na čovjeka, jedino dosada otkriveno jest da kod pretjerane konzumacije može izazvati probavne smetnje. Simptomi mogu uključivati proljev, zatvor ili nadutost. Također je važno napomenuti kako je ksilitol izuzetno toksičan za pse, stoga pripazite kako vaš ljubimac ne bi došao u bilo kakav kontakt sa ovim zaslađivačem.
Ksilitol glavni je sastojak i zaslađivač korišten u proizvodnji True gum proizvoda. True Gum su ukusne žvakače gume, u kojima su sastojci savršeno kompatibilni i usklađeni: odrađuju svoju zadaću osvježivanja daha, a zbog prisutnosti ksilitola također će biti dobri suradnici u borbi protiv loših bakterija u ustima i očuvanju zdravlja usne šupljine. 
 

Mali priručnik za pripremu zimnice

Mali priručnik za pripremu zimnice

Uspomene na zimnicu najčešće vežemo uz naše bake i djedove, kiseljenje povrća i kuhanje džemova. Pripremate li se sami upustiti u pripremu ovogodišnje zimnice, donosimo vam nekoliko savjeta kojima se možete vodit

Sjećate li se plazmoliziranog biljnog kvasca? Riječ je o sastojku koji može osnažiti vaše tijelo

Sjećate li se plazmoliziranog biljnog kvasca? Riječ je o sastojku koji može osnažiti vaše tijelo

Ako ste skloni tome da se zdravo hranite te da od prirode uzimate najbolje što se uzeti može – onda nikako nemojte zaobići plazmolizirani biljni kvasac. Iako se već godinama zna za učinkovitost ovog sasto

Briga o koži u hladnijim mjesecima

Briga o koži u hladnijim mjesecima

Svako godišnje doba zahtijeva drugačiju njegu kože. Proizvode koji su nam služili u vrućim ljetnim mjesecima sa zahlađenjem vremena treba zamijeniti i prilagoditi hladnijem vremenu, jer koža nakon sunca i mora traži pojačanu nj

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se