Mali vodič za zero-waste maškare

9.2.2022.

Maškare, znane i kao peto godišnje doba, dio su godine kada se slavi i potiče dolazak proljeća, a „tjera" zima i niske temperature. Ovaj dio godine popraćen je mnogim zabavama i koncertima, dok je glavno njihovo obilježje zabavna i maštovita maska.

Nije nepoznato kako se na događanjima koja uključuju velik broj ljudi stvaraju veće količine otpada nego u ostatku godine i svakodnevnom životu. Zabava se može održati i na način koj umanjuje (ili eliminira) stvaranje otpada, a bez utjecaja na njenu kvalitetu. Donosimo nekoliko savjeta koje možete primijeniti ove godine ukoliko želite imati ekološki osvještenu, umaskiranu zabavu:

Izradite svoj kostim
Kostimi za maškare najčešće su odjevne kombinacije i predmeti koji se nose samo jednom godišnje, dok ostatak godine ne izlaze iz ormara. Kupovni kostimi često se sastoje od velikih udjela plastike, sintetinke i sličnih neprirodnih, teško razgradivih materijala.
 
Ukoliko želite sudjelovati u zero-waste pokretu i imati ekološki osviješten kostim, ove godine pokušajte izraditi svoj kostim od odjeće, obuće i predmeta koje već imate kod kuće. To mogu biti predmeti koje nosite rijetko ili nikad, posuđeni iz bakinog ormara ili kupljeni u second-hand trgovinama. Možete također uz pomoć prijatelja osmisliti kostim i međudobno si posuđivati potrebne dodatke, nakit ili odjevne predmete. Tako ćete starim predmetima koji se ne koriste dati novo ruho i smanjiti utjecaj na okoliš. 
Nemojte koristiti šljokice
Šljokice su sitne, sjajne čestice koje se koriste za ukrašavanje svakog djela kostima: od lica do odjeće i dodataka. One su jedan od najpopularnijih dodataka kostimima, ali i jedan od većih zagađivača okoliša.

Konvencionalne šljokice izrađuju se od plastike. Količinski se mora iskoristiti velika količina šljokica kako bi imale efekt, a s obzirom na njihovu veličinu nemoguće je popratiti baš svaku te iz tog razloga većina njih završi u okolišu. Njima će se možda zabunom hraniti životinje, mogu se utisnuti u tlo gdje imaju toksičan utjecaj... Možda su njihove čestice male, ali utjecaj na okoliš je velik i vrlo nepovoljan. 

Možete pokušati izraditi svoje šljokice (DIY) ili potražiti šljokice koje su izrađene od ekoloških i biorazgradivih materijala.

Nosite svoje boce i čaše
Ovakav tip događanja popraćen je konzumacijom osvježavajućih pića i hrane. Plastične čaše jedan su od najzastupljenijih tipova otpada u morima i šumama, a većina nas već je upoznata s štetnošću plastike. Stvaranje otpada zbog jednokratnog plastičnog pribora možemo izbjeći s korištenjem pribora za višekratnu uporabu, na način da sa sobom ponesemo vlastite boce i čaše. 

Možemo ukomponirati bocu ili čašu u kostim, a još više smanjiti utjecaj na okoliš s izbjegavanjem korištenja jednokratnog plastičnog pribora za jelo i plastičnih slamki. 

Pravilno zbrinjavanje otpada
Iako se u žaru zabave ne sjetimo uvijek reciklirati te većinom ne razmišljamo u tom smjeru, jedan malen ali važan korak prema smanjenju zagađenja je sakupljanje i pravilno razdvajanje otpada. 

Malena gesta poput sakupljanja vlastitog i okolnog otpada velika je pomoć u smanjenju njegovog stvaranja, zato što će onda taj otpad otići na za to predviđeno mjesto umjesto u prirodu gdje bi se razgrađivalo vrlo dug period i svo to vrijeme oslobađao toksine. 

Pri zbrinjavanju otpada, imajte na umu osnovna pravila recikliranja. Recikliranje tijekom javnih događanja je olakšano zato što su dobro rasprostranjeni kontejneri za reciklažu, a pogotovo u užim centrima grada. Pri sakupljanju otpada pokušajte koristiti čim manje plastičnih vrećica, ili potpuno to izbjegnite ukoliko je moguće.
Izvori:
  • https://www.forgerecycling.co.uk/blog/how-to-be-a-zero-waste-festival-goer/
  • https://bib.irb.hr/datoteka/853544.Zero_Waste_Guidelines_for_Events_and_Festivals.pdf
  • https://www.metabolic.nl/news/zero-waste-festivals-of-the-future-a-how-to-handbook/
  • https://repository.fthm.uniri.hr/islandora/object/fthm:1746
  • https://zerowasteeurope.eu/2019/02/tips-for-a-zero-waste-carnival/

Zimska čarolija u prirodi

Zimska čarolija u prirodi

Zima je službeno počela! Temperature padaju, snijeg je neke dijelove svijeta već i posjetio, a većina nas vjerovatno samo želi biti ušuškano u toplini svog doma. U današnjem blogu pokušati ćemo vas uvjeriti kako hladno zimsko vrijeme može biti itekako zabavno!
Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Zlatna namirnica koja čuva zdravlje

Med je namirnica koja oduvijek slovi kao pravo čudo za imunitet, a za njegovu snagu smo najvjerovatnije čuli od svojih baka. Zašto se med smatra čudom za zdravlje te kako je uopće došlo do toga da on postane dio narodne medicine, donosimo u današnjem blogu.
Koje biljke pročišćuju zrak u kući?

Koje biljke pročišćuju zrak u kući?

Nedavno smo napisali blog o kaktusima i sukuentima, gdje smo saznali kako oni mogu biti korisni čistači zraka u kući. Danas smo za vas odlučili istražiti koje se još mogu u kući koristiti za tu svrhu i poboljšati kvalitetu zraka u prostoru u kojem obitavamo.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se