Međunarodni dan žena 2021.

8.3.2021.

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena. Dan kada se ukazuje na važnost borbe za rodnu jednakost u društvenim, ekonomskim i političkim pravima.
 
Kako je sve počelo?
 
Prvi Međunarodni dan žena obilježio se 19.ožujka 1911.godine u Švicarskoj, Austriji, Njemačkoj i Danskoj. No, Dan žena obilježavao se i ranije. Socijalistička partija Sjedinjenih Država još je 1909. godine obilježila prvi Dan žena, 28.veljače, kako bi obilježio štrajk radnica u tekstilnoj industriji zbog iznimno loših uvjeta rada.
 
Nekoliko godina kasnije, 1917.godine, Dan žena obilježen je velikim prosvjedima u Rusiji, kada su žene 8.ožujka marširale i zahtijevale rodnu jednakost u društvenim, ekonomskim i političkim aspektima.
 
Međunarodni dan žena kakav danas poznajemo proglasio je UN 8. ožujka 1975. godine koji se ustalio kao datum obilježavanja Međunarodnog dana žena. Danas se dan obilježava širom svijeta.
 
 
Važne žene koje su svojim aktivizmom utjecale na ekologiju i prehranu:
 
Wangari Maathai – osnivačica pokreta Zeleni pojas, ekologinja i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2004. godine. Kroz pokret Zeleni pojas poticala je Kenijce na sadnju stabala jer su žene, zbog stabala koja su se ranije posjekla, morale dugo pješačiti kako bi nabavile drva za ogrjev. Od tada, pokret sadnje stabala se proširio po čitavom svijetu putem kampanja o klimatskim promjenama.
 
Lara Gilmore – osnivačica neprofitne organizacije Food for Soul, koja podiže svijest o gladi i rasipanju hrane. Navedeno postiže na način da otvara prostore gdje se ljudima koji su u situaciji socijalne i ekonomske ugroženosti, poslužuju hranjivi obroci kuhani s viškom sastojaka koji nekome drugome nisu trebali.
 
Bindi Irwin – kćer osnivača najpoznatijeg australskog zoološkog vrta. Nakon očeve smrti sa obitelji je preuzela vođenje zoološkog vrta i brigu o životinjama. Do sada je spašeno preko 90.000 životinja, a velika većina njih spašena je tijekom požara koji su početkom 2020. godine pogodili Australiju. 
 
Obilježavanje Međunarodnog dana žena 2021.godine
 
Svake godine, Međunarodni dan žena obilježava se određenom temom, ove godine, za Međunarodni dan žena Europski parlament naglašava njihovu ključnu ulogu u borbi protiv pandemije korona virusa. Osim što žene prevladavaju u zdravstvenom sektoru, one su prve na liniji u borbi protiv korona virusa.
 
Kako bi se podigla svijest o važnosti rodne jednakosti u društvu, Europski parlament organizirao je niz edukativnih panela s brojnim gošćama koje razmjenjuju osobna iskustva. Panel rasprave možete pratiti uživo preko službene stranice Europskog parlamenta na linku.

Svim ženama diljem svijeta želimo sretan Međunarodni dan žena!
 
 
Izvori:
 

5 razloga zašto biste trebali razmisliti o konzumaciji biljnih napitaka

5 razloga zašto biste trebali razmisliti o konzumaciji biljnih napitaka

1. listopada obilježava se Svjetski dan vegetarijanstva, što je pojam o kojem se zadnje vrijeme sve češće priča i raspravlja. Povodom te obljetnice donosimo vam tekst u kojem smo odgovorili na najčeša pitanja vezana uz vegetarijanski stil život
Bakin' Mix slavi 1. rođendan na društvenim mrežama!

Bakin' Mix slavi 1. rođendan na društvenim mrežama!

Jedna prekrasna godina rada, stvaranja sadržaja, održavanja evenata, darivanja i još mnogo toga je iza nas. Ponosni smo na Bakin' Mix i na uspjeh koji je postigao u proteklih godinu dana. Kratak rezime svega što smo

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se