Mindfulness u pokretu

1.7.2024.

Ljeto je vrijeme kada mnogi od nas postaju aktivniji, uživajući u raznim vanjskim aktivnostima poput plivanja, planinarenja, trčanja ili opuštajućih šetnji prirodom. Dok fizička aktivnost dokazano doprinosi tjelesnom zdravlju, važno je također jednaku pažnju posvetiti i mentalnom blagostanju. I ono uvelike utječe na našu kvalitetu života, a samim time igra i ulogu u našem cjelokupnom zdravlju. Izreka „U zdravom tijelu – zdrav duh." Znači da fizičko i mentalno blagostanje idu jedno uz drugo; kako jedno drugo potiču i razvijaju, tako mogu i narušavati.
Ovdje dolazi u igru mindfulness – praksa koja pomaže u održavanju mentalne jasnoće i emocionalnog balansa, čak i tijekom najintenzivnijih dana ispunjenih obavezama. Aktivnosti na otvorenom pružaju savršenu priliku za povezivanje s prirodom i samim sobom, a uz primjenu mindfulnessa možete produbiti svoje iskustvo i dostići potpunu relaksaciju uma. Pored toga, mindfulness vam može pomoći u dugotrajnom smanjenju stresa i anksioznosti koje često donosi užurban svakodnevni život. Integracija mindfulnessa u vaše ljetne aktivnosti može vam pomoći da u potpunosti uživate u trenutku i da ljetne avanture učinite još ispunjenijima i značajnijima.
Što je mindfulness?
Mindfulness, ili svjesna prisutnost, je praksa usmjeravanja pažnje na trenutni trenutak bez prosuđivanja. To uključuje osvješćivanje svojih misli, osjećaja i tjelesnih osjeta, te prihvaćanje istih bez pokušaja promjene. Redovita praksa mindfulnessa može smanjiti stres, poboljšati fokus i povećati emocionalnu otpornost. Više o ovoj temi pročitajte ovdje.
Iako se mindfulness često povezuje s mirnim sjedenjem i meditacijom, ova praksa se može integrirati i kroz pokret, što je posebno korisno tijekom aktivnih ljetnih dana. Aktivnosti poput plivanja, hodanja i joge mogu postati prilike za meditaciju u pokretu, gdje usmjeravamo pažnju na svaki pokret i osjet.
Plivanje kao meditacija u pokretu
Plivanje je savršen primjer kako aktivnost može postati meditativna. Voda ima prirodni smirujući učinak, a ritmičko disanje i ponavljajući pokreti plivanja omogućuju usmjeravanje pažnje na sadašnji trenutak. Kada plivate, pokušajte se usredotočiti na osjećaj vode na vašoj koži, zvukove koje čujete pod vodom i ritam vašeg disanja. Ova praksa može pomoći u smanjenju stresa i povećanju osjećaja smirenosti. Osim toga, plivanje u prirodnim vodama poput mora, jezera ili rijeka može dodatno pojačati osjećaj povezanosti s prirodom, pružajući dublji osjećaj opuštanja i duhovne obnove.
Hodanje i trčanje kao način pražnjenja uma
Hodanje i trčanje su još dvije aktivnosti koje možete iskoristiti za meditaciju u pokretu. Prilikom hodanja ili trčanja, pokušajte se usredotočiti na svaki korak, osjećaj stopala na tlu, ritam disanja i okolne zvukove. Obratite pažnju na svoje tijelo i na način kako se kreće kroz prostor. Ovakva svjesnost može vas potpuno uroniti u trenutni trenutak, pružajući mentalno osvježenje i povećanje energije.
Joga u sjeni stabala
Joga je također izvrsna praksa za meditaciju u pokretu, a izvođenje joga vježbi na otvorenom, u osvježavajućoj sjeni stabala parka ili plaže, može dodatno pojačati iskustvo. Fokusirajte se na disanje, pokrete tijela i osjećaj povezanosti s okolinom. Ovakva praksa može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju fleksibilnosti i jačanju osjećaja unutarnjeg mira.
Integriranjem mindfulnessa u ove aktivnosti, ne samo da poboljšavate svoje fizičko zdravlje, već i značajno doprinosite svom mentalnom blagostanju. Povećana prisutnost u svakom trenutku može vam pomoći da se osjećate sretnije, smirenije i zadovoljnije tijekom cijelog ljeta.
Utjecaj mora na mentalno blagostanje
Morska voda i okoliš imaju posebne benefite za mentalno zdravlje. Evo nekoliko načina na koje more i voda općenito mogu utjecati na vaš um:
  • Zvuk valova ili vode jezera vode ima umirujući utjecaj na um. Ovaj prirodni bijeli šum može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
  • More ispušta negativne ione, koji mogu poboljšati raspoloženje i smanjiti stres. Negativni ioni također mogu poboljšati kvalitetu sna.
  • Plivanje ili jednostavno uranjanje u vodu može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te povećati osjećaj opuštenosti.
  • Pogled na more i beskonačni horizont može pomoći u oslobađanju uma od svakodnevnih briga i potaknuti osjećaj slobode i prostora.
Kako prakticirati mindfulness tijekom ljetnih aktivnosti
  • Prisutnost u trenutku: Kada ste vani, bilo da hodate, trčite ili plivate, obratite pažnju na svaki korak, svaki udah i svaki pokret. Pokušajte biti potpuno prisutni u onome što radite.
  • Koristite sva osjetila: Obratite pažnju na zvukove oko sebe, mirise, vizualne detalje i tjelesne osjete. Korištenje svih osjetila može pojačati iskustvo mindfulnessa.
  • Svjesno disanje: Usredotočite se na ritam vašeg disanja. Duboko, svjesno disanje može pomoći u smanjenju stresa i povećanju osjećaja smirenosti.
  • Prihvaćanje misli: Kada vam um luta, prihvatite te misli bez osuđivanja i nježno ih vratite na sadašnji trenutak. Ovo je ključni dio prakse mindfulnessa; osvijestiti prisutnost misli, ali ne pratiti njihov tok.
Želimo vam opušteno i ugodno ljeto!
Izvori:
https://www.a-1.hr/hr/zasto_svaki_dan_vjezbati_mindfulness/290/8
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/consumer-health/in-depth/mindfulness-exercises/art-20046356#:~:text=Mindfulness%20is%20a%20type%20of,mind%20and%20help%20reduce%20stress.
https://www.mindful.org/meditation/mindfulness-getting-started/
https://ccts.osu.edu/news/2017/8/mindfulness-motion
https://mindfulnessinmotion.mailchimpsites.com/

Osvježavajući ljetni recepti: Ovog ljeta prioritizirajte zdravu hranu!

Osvježavajući ljetni recepti: Ovog ljeta prioritizirajte zdravu hranu!

Ljetni smoothieji i salatepružaju nam osvježenje tijekom ovih toplih dana, a ujedno su i bogati esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju optimalnog zdravlja i energije. Vlakna, vitamin i minerali ono su što će vam ovog ljeta olakšati podnošenje vrućina i pomoći ojačati imunitet. Pripremite
Kako se zaštititi od sunca na prirodan i ekološki prihvatljiv način

Kako se zaštititi od sunca na prirodan i ekološki prihvatljiv način

Ljeto je, barem za većinu, vrijeme uživanja i opuštanja te vrijeme kada odlazimo na zasluženi godišnji. Ipak, u svom tom uživanju ne smijemo zaboraviti na važnost ispravne zaštite i njege kože. Korištenje prirodnih i ekološki prihvatljivih metoda i proizvoda ne samo da čuva naše zdravlje već i dopri
Ljetna veganska proteinska prehrana

Ljetna veganska proteinska prehrana

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja kod veganske prehrane jest kako osigurati dovoljan unos proteina. Ukoliko ste se ikada pitali isto pitanje, smatrali kako veganska prehrana ne može pružiti dovoljno proteina ili čak bili znatiželjni u vezi hrane koju vegani ljetu – trenutna sezona i današnji

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više