Nova godina oko svijeta

24.12.2022.

Neobični običaji posvuda su oko nas, te su neke nacije poznate kao malo "praznovjernije”. U Hrvatskoj se većina novogodišnjih običaja bazira na zabavi poput petardi i vatrometa ili raskošnoj trpezi, a u ponoć zaželimo Sretnu Novu godinu svima oko sebe. Naglasak je na jedinstvu i širenju ljubavi, dok je za iduću godinu fokus stavljen na obilje, zdravlje i dobru sreću.
Naime, kada smo krenuli istraživati ovu temu, primijetili smo kako baš sve tradicije imaju jednu stvar zajedničku - namjera je u noći sa Stare na Novu godinu otjerati zle duhove i ostaviti sve loše iza sebe, a u nadolazeću godinu ući čist i privući sreću. Iako je cilj svima isti, to nikako ne znači da su tradicije iste ili dosadne. Bacite pogled na naš popis, gdje smo izdvojili najzanimljivije načine za postići upravo sve ovo:
Španjolska
Španjolci su po mnogočemu zanimljivi i posebni, a većinom to duguju svojoj dugoj i osebujnoj povijesti gdje su prvenstveno puno putovali. Ne znamo je li ova tradicija iskonski porijeklom iz Španjolske, al se svake godine provodi u novogodišnjoj večeri. Naime, svatko mora pojesti 12 bobica grožđa, gdje svaka bobica predstavlja 1 mjesec u godini, te se vjeruje kako će onda cijela godina biti ispunjena srećom i obiljem.
Italija
Naši prvi susjedi imaju običaje koji su po mnogočemu slični našima. Oni, prije svega, ovu noć iskoriste za dobru zabavu te je proslava ispunjena vatrometom, pjesmom, plesom i - hranom. Na blagdanskom se stolu najčešće nalazi obilje mesa - pečene prasetine, uz pratnju kuhanih žitarica poput riže. Naravno, svi smo upoznati s talijanskim slasticama, kojima ponekad nema premca. Na stolu će se uoči Nove godine naći slatki kruh (slično kao Panettone za Božić) koji simbolizira sreću i obilje.
Osim hrane i zabave, postoji još jedna tradicija, ali ona se najčešće obilježava samo na jugu Italije. Naime, talijani ponekad u novogodišnjoj noći bacaju kroz prozor svoje stara materijalna dobra, poput odjeće ili namještaja, vjerujući kako tako ostavljaju prošlost iza sebe i bez težine ulaze u novu godinu. 
Irska
Možda prva asocijacija kada pomislimo na Irsku će većini nas biti poznati irski pubovi, gdje se vrlo glasno i razuzdano slavi čak i kada nije blagdan. Čak i u svojim novogodišnjim tradicijama može se jasno vidjeti taj nezauzdani irski duh, ali i njihova povezanost sa starim tradicijama
Običaj je u novogodišnjoj noći udarati kruhom po vratima i zidovima kuće kako bi se otjerali zli duhovi i prizvali oni dobri. Isto tako, kaže se da onaj tko prvi uđe u kuću u novoj godini mora sa sobom imati dar jer će na taj način kućanstvu donijeti sreću. U nekim se dijelovima irske isto tako vjeruje da smjer puhanja vjetra može predvidjeti kakva će biti iduća godina - zapadni vjetar će donijeti sreću Irskoj, a istočni Velikoj Britaniji. Zadnja na našem popisu neobičnih irskih novogodišnjih tradicija vezana je uz ljubav; kaže se kako svi samci, koji u idućoj godini žele pronaći ljubav, moraju te noći spavati s imelom ispod jastuka kako bi sanjali svoje buduće partnere.
Danska
Jedna od skandinavskih zemlji, koje su poznate i kao "hladne zemlje”, u svakom smislu tog izraza. Novogodišnje tradicije u Danskoj govore nam kako su to ipak ljudi poput nas, koji žele sreću i ljubav.
Tradicija je da se na novu godinu razbijaju stari tanjuri na pragu susjeda i/ili prijatelja, kojima na taj način pokazuju kako im je stalo te da im žele svu sreću u nadolazećoj godini. Isto tako, jedna je zanimljiva tradicija ona koja se radi točno u ponoć - danci skaču sa stolica kada sat otkucava ponoć, kako bi im noge bile u zraku u trenutku prijelaza te da sve loše iz stare godine ostave iza sebe.
Kina
Ova je nacija savršen primjer za proslavu i obilježavanje Nove godine na drukčiji datum tj. ne 1.siječnja. Jeste li upoznati s činjenicom da su vatromet i petarde proizvedeni u Kini? To je zahvaljujući njihovim starim vjerovanjima, kojih je zaista mnogo te se sa sigurnošću može reći kako je Kina jedna od najpraznovjernijih nacija na svijetu. Kineska Nova godina uvijek je u simbolu neke životinje, pa se tako godina zmaja smatra najpoželjnijom i da donosi sreću i obilje, dok je npr. godina koze jedna od slabijih godina. Ona također svake godine pada na drugi datum, jer je određena prema lunarnom kalendaru, a tradicija ovakvog računanja kraja stare i početka nove godine nastala je oko 14. stoljeća pr.Kr.
Vatromet i petarde izumljeni su kako bi se otjerali zli duhovi (zapravo glavni zao duh s glavom lava i tijelom zmaja) koje straši velika buka. Isto tako, u Kini je sve u vrijeme Nove godine u znaku životinje čija je godina, te crvenu boju možete vidjeti posvuda. Vjeruje se kako crvena boja isto tako tjera zle duhove. Upravo iz tog razloga su crvenom bojom ukrašene ulice, nosi se crvena odjeća i donje rublje itd. Kina ima još nebrojeno puno novogodišnjih običaja, stoga smo odlučili ne ići dalje.
Koji blagdanski običaj se Vama najviše dopada? 

Izvori:
https://www.yoair.com/hr/blog/new-years-celebrations-traditions-and-customs-across-europe/
https://irska.ie/7-irskih-novogodisnjih-tradicija/
http://www.najboljeizitalije.rs/najbolje-iz-italije/zanimljivosti/nova-godina-iz-ugla-italijana.html
https://edukacija.rs/zanimljivosti/cudni-novogodisnji-obicaji-sirom-sveta
https://zena.rtl.hr/lifestyle/kako-se-nova-godina-slavi-diljem-svijeta-5794729e-6889-11ec-a831-6262c1c7a3a8
https://amplitudemagazin.com/novogodisnji-i-bozicni-obicaji-sirom-sveta/
https://pointenovinessmb.com/2018/01/18/novogodisnji-obicaji-diljem-svijeta/
https://www.novilist.hr/life/novogodisnji-obicaji-iz-cijelog-svijeta-kako-bi-2021-bila-puna-obilja/?meta_refresh=true
https://www.putoholicari.rtl.hr/kineska-nova-godina-legende-obicaji-praznovjerja-33-44102/


Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Mindfulness tehnika je meditiranja kada se želimo prizemljiti – podsjetiti (usredotočiti) se na jednostavne i upravo prisutne stvari u životu da bi se lakše nosili s izazovima i umirili nemiran um. Ovu smo tehniku već spominjali, ali danas smo za vas istražili detalje i navel
Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Kućna ljekarna nešto je što svako kućanstvo ima, a najčešće se radi o ljekovima protiv glavobolje i temperature i sličnim preparatima. Prirodna kućna ljekarna može se osnovati od namirnica koje većinom već imate kod kuće, kao što su čajevi, med i začini. Pročitajte kako vam svakodneve namirnice mogu
Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Velik broj novogodišnjih odluka revolvira oko započinjanja novih navika, odbacivanja starih i štetnih, počinjanja novih projekata itd. Motivacija je ključ uspjeha u svakom od ovih aspekata, ali ju je često teško 'pronaći' i zadržati. U današnjem blogu malo smo podrobnije istr

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se