Organizacija životnog prostora

26.7.2021.

Situacija s pandemijom mnoge je navela na promjenu životnih navika i prisilila nas da više vremena provodimo u kući, a manje u druženjima s prijateljima ili na poslu. Uz višak slobodnog vremena i prilagodbu na novu situaciju, pročitajte kako si možete organizirati životni prostor kako bi kvalitetno proveli vrijeme i unijeli pozitivnu promjenu u svoj dom.

Iako se možda čini kako organizacija prostora i vremena nije pretjerano bitna, ona uvelike poboljšava kvalitetu života i čuva naše vrijeme. Ovo je Vaš znak da se uhvatite organizacije svog životnog prostora, te ga uredite onako kako ste oduvijek htjeli ili zamišljali. Početak je uvijek najteži dio, stoga donosimo 4 savjeta koje možete iskoristiti kao smjernice ili ideje za uređenje doma:

1.) Presložite ormar s odjećom

Ormari su mjesto gdje se u teoriji drži odjeća, ali lako je moguće da će se u njemu pronaći još poneki predmet za kojeg nismo uspjeli naći bolje mjesto. Ormari su često pretrpani stvarima koje ne koristimo ili koje čuvamo za posebne prilike koje nikada ne dođu. Upravo zato je ovaj korak dobar početak u organizaciji doma.

Za početak izvadite sve iz ormara, odvojite odjeću koju nosite često od one koju ne nosite gotovo nikad, kao i stvari koje nisu odjevni predmeti te im pokušajte pronaći novo mjesto.

Kako bi napravili više mjesta u ormaru i dozvolili ostaloj odjeći da „diše", preporučamo doniranje (ili bacanje ukoliko je u lošem stanju) odjeće koju više ne nosite. Ova mala promjena dokazana je da kao posljedicu ima efekt „bistrijeg uma" gdje se osjećamo kao da nam je um lakši i čišći, a također, ukoliko je roba donirana ili reciklirana, učinili smo i dobru promjenu za planet ili usrećili nekoga kome je taj komad odjeće bio potreban.

Također, korisno je imati viseće police u ormaru uz pomoć kojih se odlično može iskoristiti prazan prostor za npr. držanje donjeg rublja, kravata ili nekih drugih manjih predmeta.

2.) Presložite kuhinju

      Kaže se da ljubav ide kroz želudac, kako prema drugima tako i prema samome sebi. To je najbolji razlog da si organiziramo kuhinju na način da nam kuhanje bude lakše i aktivnost u kojoj ćemo zaista uživati.

    Za početak, pregledajte svoj frižider i izbacite sve namirnice kojima je istekao rok trajanja. Zatim, možete police u frižideru prenamijeniti tako da npr. mliječne proizvode stavljate na jednu policu, meso i mesne proizvode na drugu i slično, ovisno o namirnicama koje koristite. 

    Pri organizaciji polica u frižideru, pokušavajte se pridržavati nekoliko savjeta kako bi očuvali svježinu namirnica: meso odložite na najnižu policu, voće i mliječne proizvode nemojte držati jedno pored drugoga i naravno, otvorene proizvode ili one kraćeg roka trajanja stavite ispred onih duljeg roka trajanja, kako bi njih prve potrošili i izbjegli propadanje namirnica.

     Nakon frižidera, preporučamo organizaciju ormarića. Možete koristiti košarice ili staklenke u kojima ćete podijeliti namirnice tako da začine stavite u jednu košaricu, grickalice u drugu, žitarice u treću... Na ovaj način maksimalno iskorištavate prostor i olakšavate si snalaženje i pronalaženje potrebnih namirnica.

  

      3.) Organizacija kupaonice

    Kupaonica je mjesto gdje obavljamo higijenu ili se opuštamo toplim tušem nakon dugog dana, a te aktivnosti znatno su otežane ukoliko nam je kupaonica neorganizirana i prepuna stvari. Često se zna dogoditi da bočicu od šampona ne potrošimo do kraja, kupimo novi šampon i na stari potpuno zaboravimo. Ukoliko je prvo što vidite kada uđete u kupaonicu - nebrojeno mnogo, skoro ili potpuno praznih bočica, preporučamo da se riješite svega što ne koristite. Možete i posložiti bočice od najpraznije do najpunije, i na taj način iskoristiti šampon do kraja.

    Provjerite i sve ostale proizvode u kupaonici, imaju li rok trajanja, koristite li ih i jesu li vam uopće potrebni. Ovdje spadaju stari češljevi, četkice, prazne kutijice, konci za zube... Sve što ne koristite izbacite, a ostatak presložite prema rasporedu koji vam odgovara. Za lakšu organizaciju, uvijek se možete okrenuti ukrasnim košaricama ili policama za pohranu stvari. Manje predmete poput pinceta ili škarica možete držati u manjoj košarici, dok npr. za šampone i sapune možete ugraditi malu kutnu policu unutar svoje tuš kabine. Također, preporučamo korištenje vješalica za ručnike uz pomoć kojih možete sigurno odvojiti ručnik za ruke i lice od ostalih, te na taj način izbjeći slučajno pogrešno korištenje. Na ovaj način se ručnici brže suše i smanjuje se nakupljanje vlage u prostoru.

 

     4.) Police „za knjige"

Ovdje koristimo navodnike zato što na policama može biti što god poželimo. Ukoliko zaista na polici čuvate knjige, presložite ih prema žanrovima, veličini ili učestalosti čitanja. Čuvate li ipak neke druge stvari, poput figurica, razglednica i slično, provjerite količinu prašine na polici i predmetima na njoj. Ako je predmeta toliko na njoj da je prašinu gotovo nemoguće obrisati, raščistite policu i ostavite predmete koji su vam najdraži. Na taj način ćete smanjiti nakupljanje prašine (što je pogodno i za zdravlje), a polica će se činiti većom. Učinite li to na svim svojim policama, prostor će djelovati veće i otvorenije te će samim time biti oku ugodniji.

Nemojte miješati predmete koje držite na policama (npr. knjige i figurice) i izbjegavajte gomilanje. Pretjerivanje s količinom stvari na polici ostavlja kaotičan utisak na vas i vaše goste, dok minimalizam i korištenje nježnih boja i tonova izaziva umirujuć i opušten ugođaj. Također možete na neke postaviti male viseće biljke jer ćete na taj način otvoriti i oživiti prostor.

Organizacija životnog prostora unijeti će pozitivnu promjenu u vašem raspoloženju i samom osjećaju kada u njemu provodite vrijeme. Pokušajte stvoriti navike kojima nećete narušavati novu organizaciju te se pridržavati pravila koja ste si uveli, kako bi prostor dugoročno bio ugodniji i zadržao svjež i čist izgled.

Iako se na prvi pogled možda ne čini zahtjevnim, ovakva organizacija zahtijeva energiju i vrijeme. Nemojte zaboraviti uzimati pauze u kojima ćete se odmoriti i pojesti zdravi snack koji će vam dati snage za daljnju organizaciju. Preporučamo naše Raw Bite sirove energetske pločice. Rađene su od izabranog voća i orašastih plodova, te ih možete pronaći u raznolikim kombinacijama, među kojima će svatko moći pronaći nešto za sebe. 

Izvori:

https://zena.rtl.hr/lifestyle/dom-i-interijeri/kako-reorganizirati-zivotni-prostor-40e30c46-35b2-11eb-8fe8-0242ac130017

https://zenskikutak.hr/8-jednostavnih-savjeta-kako-organizirati-stvari-u-svom-domu

https://living.vecernji.hr/interijeri/zelite-uz-feng-shui-urediti-dom-a-ne-znate-kako-evo-savjeta-910046

https://supermame.hr/2017/11/06/15-proizvoda-uspjesnu-organizaciju-doma/

https://www.zewa.net/hr/obiteljski-zivot/organiziranje-doma/pametne-ideje-za-pospremanje-stvari-u-malim-kupaonicama/


Priča o žitaricama

Priča o žitaricama

Žitarice su jedna od glavnih skupina hrane u prehrambenoj piramidi, kojih bi prema pravilima zdrave prehrane trebalo jesti svaki dan. Pročitajte zanimljivosti o žitaricama, čemu služe u organizmu i koje su najzdravije žitarice koje bi svatko
Mali vodič o dijetama

Mali vodič o dijetama

Prosinac slovi kao mjesec u kojem se lako okliznemo u pogledu pravilne prehrane i zdravog načina života, što je razlog zašto se u siječnju mnogo ljudi odluči krenuti

Potpuni novogodišnji detoks

Potpuni novogodišnji detoks

Ulazak u novu godinu mnogima je inspiracija u donošenju odluka za poboljšanje kvalitete života. Detoks je vrlo popularna tema u ovo doba godine, a u današnjem blogu vam donosimo savjete za potpuni detoks tj. detoks tijela i uma.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se