Organski ili obični kakao?

8.12.2021.

Pročitajte koja je razlika između organskog i konvencinalnog kakaa, te koje benefite ova namirnica može imati za zdravlje.

Sve označeno kao organsko ili prirodno najčešće povezujemo s visokom cijenom ili malom dostupnošću. Organski način uzgoja osigurava da se u biljkama sačuvaju svi važni nutrijenti, da je zemlja na kojoj se uzgajaju bez štetnih tvari, a i da se biljke uzgajaju bez upotrebe pesticida i herbicida. Cijena organskih proizvoda malo je viša od običnih, ali s obzirom na posljedice koje GMO ili pesticidima tretirane namirnice mogu imati na zdravlje – dugoročno je to investicija u poboljšanje kvalitete života.
 
Kakaovac raste najviše u južnoj Americi, gdje se smatra da su drevni Maye prvi spremili napitak od njegovih sjemenki. Također su smatrali kako je kakao „hrana bogova", a sjemenke kakaovca koristili su kao valutu. To dovoljno naglašava vrijednost ove biljke, koja seže daleko u povijest.
Benefiti kakaa
Ono što kakao čini posebnim je širok opus vitamina i minerala, ali i drugih spojeva koji imaju velike benefite na ljudsko zdravlje. Najvažniji su su flavanoli, koji imaju snažan antioksidativni (moguća prevencija raka) i protuupalni utjecaj (smiruju sve upalne procese u tijelu). 

Također održava kardiovaskularni sustav zdravim jer ima opuštajuć utjecaj na krvne žile, koje se onda proširuju. Ima i važnu ulogu u živčanom sustavu: štiti neutrone od oksidativnog stresa i tako poboljšava kognitivne funkcije, a dugoročno to može pomoći u prevenciji pojave Alzheimera i moždanog udara. 
Provedene su i znanstvene studije kojima se istraživao utjecaj organskog kakao praha na dijabetes tip 2. Rezultati su pokazali kako može pomoći u povećavanju osjetljivosti na inzulin.
 
Uz sve navedene benefite, smatra se kako može i sudjelovati u snižavanju visokog krvnog tlaka, koji je sve češći problem i može rezultirati ozbiljnim posljedicama na zdravlje ukoliko se ne regulira.
Važno je napomenuti kako se smatra da sirovi kakao prah može ublažiti simptome depresije i imati vrlo pozitivan utjecaj na raspoloženje, dijelom zahvaljujući svojoj ulozi u zaštiti neurona.
 
Kakao prah dobiva se drobljenjem ili hladnim prešanjem kakao zrna, uz otklanjanje masti koja na kraju postane kakao maslac. Daljnja obrada praha ovisi o tome je li sirovi, za slatke napitke, za kolače...

Organski, sirovi ili konvencionalni kakao?
Razlike u kvaliteti i kategorizaciji kakao praha mogu biti u samom uzgoju biljke (kvaliteta tla, uvjeti u kojima se uzgaja, upotreba gnojiva i pesticida...) do procesa prerade, gdje razlikujemo sirovi i procesirani kakao prah.
 
Organski kakao prah dobiva se od biljaka koje su uzgojene na certificirani organski način te će svaki kakao koji je uzgajan na organski način imati naljepnicu na ambalaži koja to potvrđuje. Ovako uzgojen kakaovac raste na plodnom tlu punom minerala, ne tretira se pesticidima ni herbicidima, a gnojiva koja se koriste kako bi pripomogla rastu su prirodna i bez kemikalija. Biljke iz zemlje kroz korijene dobivaju potrebne hranjive tvari te ih aprorbiraju i koriste za izgradnju svega, pa tako i svojih plodova. Na taj način se štetne kemikalije mogu zadržati u kakao zrnima, dok se pesticidima biljka tretira izvana te je izložena njihovom konstantnom, štetnom utjecaju. Svaki kakao prah čija ambalaža nema prepoznatljivu zelenu namirnicu ne smatra se organskim te ne možemo sa sigurnošću znati na koji je način uzgojen.
 
Konvencionalan način uzgoja kakao praha uključuje čestu upotrebu pesticida, a ova biljka je jedna od najviše pesticidima tretiranih biljaka na svijetu. 
Sirovi kakao prah (najčešće ujedno i organski) dobiva se iz zrna kao i ostali kakao prahovi, ali uz izminku da nije toplinski ili drugačije procesiran. Toplinska obrada i ostale vrste procesiranja smanjuje postotak flavonida u kakao prahu, koji su njegova najveća nutritivna vrijednost. Odlika pravog, sirovog kakaa je gorčina – čim je gorčiji tim je prirodniji i sadrži veći postotak flavonida! On se može konzumirati kao topli napitak, dodatak shakeovima, u kolačima i muffinima, topping za pudinge ili druge kolače... Kako bi sačuvali njegove nutritivne vrijednosti izbjegavajte izlagati ga visokim temperaturama (iznad 45°C).

Konvencionalni kakao prah postoji u gorkoj i slatkoj verziji. Gorki kakao najčešće je predstavljen kao sirov, ali se ipak podlaže nekim obradama kako bi bio prikladniji za upotrebu u kolačima ili bio manje gorak. Slatki kakao prah, onaj koji smo pili u djetinjstvu, prolazi mnogo obrada i gotovo da i ne sadrži flavonide. Osim što ima jako smanjenu nutritivnu vrijednost, njemu se često dodaje šećer i razni emulgatori kako bi bio privlačniji i ukusniji većini populacije.
Čokolada
Kaže se kako je kockica čokolade na dan zdrava za mozak, a razlog tomu je upravo kakao. Svaka čokolada (osim bijele ili drugih varijacija) sadrži kakao od kojeg dobiva boju i punoću okusa. Obična mliječna čokolada osim kakaa u većini slučajeva sadrži velike količine mlijeka i šećera, koji uzrokuju smanjenje koncentracije flavonida i ometaju njihovu funkciju. Uz mlijeko i šećer se okus čokolade često upotpunjava kukuruznim sirupom, koji sprječava kristalizaciju i daje finoću okusu i teksturi čokolade. Sam po sebi je vrlo nezdrav i sadrži velike količine zasićenih masti. Jedna do dvije kockice na dan neće učiniti veliku štetu, ali pretjerana konzumacija može imati negativne posljedice na organizam, uzrokovati zatvor i migrene...

Tamnom čokoladom smatra se ona koja sadrži 70% ili više kakaa. Ove vrste čokolade zaista mogu imati mnoge benefite na zdravlje, ovisno o vrsti tamne čokolade te proizvođaču i načinu proizvodnje i uzgoja kakaovca. Vivani tamne čokolade iz našeg web shopa sadrže organski, sirovi kakao uzgojen u Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, na organski i održiv način. Dolaze u više vrsta koje se razlikuju prema postotku kakaa kojeg sadrže: 71%, 85% te izrazito tamne 92% i 99%. U prosincu će vam Vivani čokolade biti glavni pomoćnici u pripremi blagdanskih kolača i torti.

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest o proizvodu BIOSOLIS sprej SPF50

Obavijest za kupce o opozivu i povlačenju proizvoda zbog neispravne ambalaže - BIOSOLIS sprej SPF50.
Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Zašto je važno zaštititi lice od sunca?

Naše lice je dio tijela koji je konstantno izložen vanjskim utjecajima, a koža lica je unatoč tome i dalje vrlo nježna i osjetljiva. Sunce je vjerni suputnik ljeta koji na lice može imati razne učinke, stoga vas u današnjem blogu savjetujemo
Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Kako svaki zaposlenik može doprinijeti zaštiti okoliša?

Bogata i raznolika priroda najvrjedniji je resurs kojim raspolaže Hrvatska. Kako očuvani okoliš omogućava funkcionalnosti neophodne za život i ekonomski razvoj, tako je važno da i zaposlenici poduzeća poštuju okoliš i nastoje ga što je manje moguće iskor

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se