Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

11.1.2023.

Pojam motivacije često čujemo u svakodnevnom govoru, najčešće u kontekstu kako nekome nedostaje motivacije za odrađivanje dnevnih zadataka i obaveza, ali i u kontekstu kada netko svoju intenzivnu produktivnost objasni velikim (nekad i neobjašnjivim) naletom motivacije. O čemu je ovdje zapravo riječ?
Što je motivacija – kako ju definiramo i koja je njena uloga?
Započeti ćemo s osnovama – pravom definicijom motivacije. Ona je onaj 'glas' u našem umu koji nas gura da obavimo nešto što moramo ili želimo. Motivacija je nagon i snaga koju pronalazimo unutar sebe da bi došli do cilja. Energija i koncentracija koju imamo da dovršimo zadatak. Motivacija je ono što nas 'gura naprijed'.
U psihologiji definiraju se dva njena izvora, a to su unutrašnji i vanjski. Vanjski izvor motivacije podrazumijeva da nas netko ili nešto iz naše okoline potiče na rad i daje nam potrebnu snagu da se pokrenemo i dovršimo nešto što smo si zacrtali. Unutrašnji znači sve to, samo što snagu za odrađivanje zadatka, na neki način, pružamo sami sebi.
U obrazovanju, poslu, hobijima i skrbi za sebe i druge, motivacija je neizbježna. Ukoliko nismo motivirani za kuhanje ili pospremanje stana, to se odražava na brigu o sebi samima, ali i drugima sa kojima dijelimo životni prostor. Isto tako, nedostatak motivacije za odrađivanjem poslovnih ili školskih zadataka rezultirati će razočaravajućim rezultatima (zbog naših ili tuđih očekivanja), nepoštivanjem rokova i eventualnim oblicima kazne, od strane poslodavca, profesora ili nas samih. Kada smo motivirani, uspješno postižemo zadate ciljeve, dobro koristimo vrijeme koje nam je na raspolaganju i samim time se povećava naša produktivnost i kvaliteta rada.
Kako ju 'pronaći'?
Kaže se kako motivaciju moramo pronaći zato što ona podrazumijeva da se u nama nešto pokrene i gurne nas prema ostvarivanju ciljeva. Ipak, može se reći kako motivaciju možemo i potaknuti, najčešće koristeći se raznim motivatorima.
Motivatori mogu biti razni i vrlo individualni – ono što funkcionira u slučaju vašeg partnera ili kolega možda vama neće biti dovoljno. Motivatori su okidači koji nas pokrenu, a kako svatko od nas ima drugačije ciljeve i želje, tako imamo i drugačije motivatore. Najčešće se svrstavaju pod nagrade ili uskraćivanje nagrada (kazne takoreći), ali mogu biti i štošta drugo. Nagrade su nešto što nam je obećano nakon što dovršimo zadatak (novac, ocjena, izlet, poklon, hrana...), a uskraćivanje nagrada ili kažnjavanje podrazumijevaju da će nedovršavanje zadatka rezultirati negativnim ishodom, zbog kojeg ćemo se mi loše osjećati. Tako jedan dio ljudi radi isključivo da bi dobilo plaću (novac), koju će iskoristiti za ispunjavanje osnovnih životnih potreba ili si priuštiti raznodu. U slučaju djece i učenja, česta je motivacija strah od loše ocjene, ljutnje od strane roditelja ili profesora itd. Ipak, između ova dva ekstrema ne moramo birati samo nama poznat način, koji uključuje fizičko ili materijalno.
Motivator može biti i osjećaj zadovoljstva zbog obavljenog zadatka, želja za napretkom, osobni razvoj, bolje zdravlje (fizičko ili psihičko), razočaranje u same sebe kod neuspjeha...
 
Praktični savjeti za svakodnevno aktiviranje motivacije
Započnite s definiranjem pravih razloga zašto nešto radite i ciljeva do kojih želite stići. Ukoliko je riječ o poslu ili obrazovanju, objasnite sebi kako nešto morate odraditi da bi na kraju dobili nagradu – bilo materijalnu ili emotivnu. Isto vrijedi i za hobije; želite li započeti s nekim novim hobijem, definirajte točan razlog i krajnji cilj koji želite dostići. To može biti priznanje od strane zajednice, osjećaj ispunjenosti, poboljšanje zdravlja (kroz primjerice kuhanje, trening, vrtlarstvo...), upoznavanje novih ljudi, kvalitetno provođenje slobodnog vremena u svrhu učenja, kreativnog izražavanja itd. Razlog i cilj moraju biti svojstveni vama i obuhvaćati vaše privatne i prave vrijednosti, da bi u sebi potaknuli želju (motivaciju) da ih zaista odradite. Oni mogu biti isti kao i kod drugih, ali je važno da vi taj cilj postavite zbog sebe i svojih vrijednosti, ne zato jer vi ili netko drugi misle da bi trebali.
Nadalje, nakon što ste napravili prvi korak (definiranje razloga i cilja), krenite dalje kako se osjećate. Neke od taktika koje možete isto tako isprobati su (ali svojim nahođenjem i redoslijedom) su:
  • Uklonite iz svoje neposredne blizine sve što bi vas moglo ometati u radu
  • Odredite točan vremenski period za svaku obavezu (npr. završiti ću do 12) i krajnji cilj (npr. do kraja godine)
  • Odredite neko mjesto gdje ćete samo raditi, i neka to bude neko mjesto prilagođeno onome što morate raditi (kao što je uredski stol, teretana itd.)
  • Zapišite ciljeve koje ste si odredili, na taj način ih iz svojeg uma prebacite u fizički svijet i oni 'postanu stvarni'. 
  • Ispričajte nekome što planirate i do kada to planirate, ali detalje zadržite za sebe. Verbalizacija ima sličan učinak kao i zapisivanje.
  • Pohvalite i prepoznajte svaku 'malu' pobjedu tj. svaki korak prema cilju koji ste uspješno izveli.
  • Ukoliko imate poteškoća s započinjanjem, isplanirajte korake unaprijed. Kada dođe trenutak (koji ste ranije odredili kao početak) da krenete, i osjetite bezvoljnost, strah ili neku drugu emociju koja vas koči da krenete – ignorirajte svaku tu emociju i samo krenite prema planu.
Želimo vam uspješnu godinu, punu 'malih pobjeda' i dobrih navika. Ukoliko je jedan od vaših ciljeva poboljšati zdravlje kroz kvalitetniji životni stil, tu Vam možemo pomoći. U našem web shopu pronaći ćete razne prehrambene proizvode, koji su ekološki i proizvedeni samo od najkvalitetnijih sastojaka. Zimi nam je malo teže pokrenuti se, zbog hladnoće i tmurnijeg vremena, stoga u tom slučaju preporučamo Strath dodatak prehrani s vitaminom D, jer će sadržaj sunčevog vitamina u njemu dati dodatan (i potreban) boost vašem imunitetu i motivaciji.
Izvori:
https://www.skole.hr/motivacija-sto-je-to-i-cemu-nam-sluzi/
https://harfa.hr/trudnoca-i-porod/savjeti-kako-postati-i-ostati-motiviran/
https://www.uspjeh.hr/kako-biti-i-ostati-motivirani-2/
https://www.teatime.com.hr/you/promijeni-navike-3-pravila-koja-ce-ti-pomoci/
https://www.smiljanmori.com/11-snaznih-savjeta-za-postavljanje-ciljeva/

Na što pripaziti kada boravite u prirodi

Na što pripaziti kada boravite u prirodi

Toplije vrijeme napokon je stiglo, a s njime su i izleti u prirodu postali sve češći za većinu. Priroda ima mnoge dobre utjecaje na nas, fizičke jednako koliko i psihičke. Ipak, ne smije nas ponijeti lijepa atmosfera toliko da zaboravimo kako smo ipak u prirodi koja često ima svoja pravila i krije n
3, 2, 1 – ljeto!

3, 2, 1 – ljeto!

Jeste li spremni za ljeto? Sezona kupaćih kostima sve je bliže, a to za većinu znači ozbiljniju posvećenost treninzima i zdravoj/niskokaloričnoj prehrani. Kako se ove pripreme ne bi loše odrazile na zdravlje ili uzrokovale jojo efekt s kilogramima, donosimo nekoliko savjeta uz koje možet
Kako vi možete pomoći osobama s celijakijom?

Kako vi možete pomoći osobama s celijakijom?

Svibanj je mnogima drag mjesec zbog dolaska pravog proljeća, a oboljelima od celijakije on je važan zbog još jednog razloga. Naime, svibanj se diljem svijeta obilježava kao mjesec celijakije. Što je celijakija, kako se liječi i koja je važnost zajedništva i edukacije u vezi ove bolesti –

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se