Povezanost prehrane i mentalnog zdravlja

4.1.2023.

Početak nove godine vrijeme je kada većina nas želi krenuti s novim zdravim navikama, ili povratiti stari „režim" kvalitetnog životnog stila. Kako bi vam u tome pomogli, odlučili smo dublje istražiti jedan aspekt koji odražava kvalitetu našeg životnog stila – a to je mentalno zdravlje. Naime, ono će biti narušeno ukoliko je životni stil nekvalitetan. Naravno da se mentalno zdravlje može narušiti i zbog nepovoljnih okolišnih faktora, ali baš će nam tada kvalitetna prehrana i aktivan životni stil biti od velike koristi.
Započnimo s baznim stupom životnog stila koji čini našu svakodnevicu – hrana.
Hrana koju jedemo čini našu prehranu dobrom ili lošom, a znati ćemo kakva je ako sagledamo cjelokupnu sliku našeg fizičkog i psihičkog stanja.
Najveći problemi u prehrani su rafinirani šećeri i zasićene (prerađene) masti, koji se kriju u velikom broju namirnica. Rafinirani šećeri nalaze se u slatkišima, toliko nam je svima poznato. Ipak, to nije jedina hrana gdje se oni kriju – postoji mnogo namirnica koje sadrže dodane šećere kako bi im se pojačao okus, produžio vijek trajanja itd. Zato nutricionisti uvijek naglašavaju koliko je važno čitati deklaracije proizvoda, jer čak i naizgled zdravi proizvodi mogu u sebi imati dodane šećere. Što se tiče prerađenih masti, one su najprisutnije u grickalicama (čipsevi, štapići i slično) i brzoj hrani, ali i mesnim prerađevinama, konzerviranoj hrani, instant jelima... 

Zašto su oni za nas 'loši'?
Za sada ćemo samo naglasiti njihov utjecaj na mentalno zdravlje. Rafinirani šećeri dokazano mogu biti poticaj poremećajima poput depresije i tjeskobe, makar nam se čini da nam pomažu kada npr. pojedemo nešto slatko kada smo tužni i prividno se osjećamo bolje. Istina je kako će nam šećer pružiti kratkotrajno olakšanje, ali će dugoročno imati negativne posljedice – posebno zato što se o šećeru razvija jednako jaka ovisnost kao i o drogi. Šećer narušava crijevnu mikrofloru na način da hrani 'loše' bakterije, te može doći do probavnih smetnji (proljev/zatvor), grčeva i žgaravice. Serotonin, hormon koji je zadužen za prijenos informacija između neurona, u najvećem se dijelu proizvodi u crijevima te je to jedan od glavnih pokazatelja povezanosti probave i živčanog sustava. U crijevima se proizvodi i dopamin, hormon zadužen za osjećaj zadovoljstva. Kod poremećene probave, remeti se i proizvodnja navedenih hormona, te se na taj način može potaknuti pogoršavanje mentalne slike. 
Rafinirane masti uvelike potiču rast lošeg kolesterola i teško su probavljive, te time izazivaju osjećaj umora i iscrpljenosti. Posljedično se mi osjećamo neproduktivno i nemotivirano, što se negativno odražava na naše mentalno stanje. 

Hrana i namirnice koje pozitivno utječu na naše mentalno stanje
Cilj današnjeg bloga je pružiti motivaciju za poboljšanje prehrambenih navika, stoga smo odluili završiti u pozitivnom tonu. U nastavku donosimo popis namirnica koje su za naše mentalno stanje dobre, i razloge zašto bi i trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Cjelovite žitarice
U ovu skupinu spada i kruh od bilo kojeg brašna osim bijelog. Cjelovite žitarice, poput prosa, heljde, kvinoje ili integralne riže bogate su dobrim ugljikohidratima koji se u tijelu probavom sporo oslobađaju te time predstavljaju izvor stabilne energije i ne uzrokuju nagle skokove razine glukoze u krvi. 
Povrće
Nizak udio kalorija, a visok sadržaj vitamina i minerala razlog je zašto nam se svakodnevno na tanjuru mora naći porcija povrća. Vitamini i minerali potiču sve procese u tijelu da se pravilno odvijaju, a najviše potiču naš imunološki sustav. Vitamini B skupine i vitamin D jedni su od najvažnijih za naše mentalno zdravlje, zato što smiruju napet živčani sustav i potiču osjećaj sreće i zadovoljstva. Minerali poput magnezija imaju jednak utjecaj. Povrće je još bogato i vlaknima, koji potiču pravilan rad probave.
Voće
Uz povrće neizbježno je naglasiti važnost voća. U voću nalazi se pregršt prirodnih šećera, koji su mnogo zdraviji izbor od rafiniranih, ali ni sa njima ne treba pretjerivati. Isto tako, obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima, koji nam uz prirodno prisutne šećere pružaju potreban „boost" energije koja će nam pomoći da dovršimo sve dnevne obaveze.
Mahunarke
U veganskoj i vegetarijanskoj, ali i mediteranskoj prehrani, mahunarke su definitivno baza. Najviše ih se cijeni zbog visoke prisutnosti proteina, ali i vitamina B skupine, kao i mnogih drugih aktivnih spojeva zbog kojih se doslovno osjećamo bolje i energičnije. 
Ulja i riba
Već i ptice na grani znaju koliko je važno unositi dovoljno omega-3 masnih kiselina, koje čuvaju naš krvožilni sustav, a najviše ih ima u ribi i biljnim uljima poput maslinovog.

Umjerenost je ključ
Za kraj, željeli bismo naglasiti još nešto, što uvelike utječe na naše mentalno stanje. Umjerenost u količinama i učestalosti obroka od jednake je važnosti kao i kvaliteta namirnica. Previše ili premalo dovesti će do disbalansa jednako kao i nekvalitetna prehrana, samo u drugačijem pogledu. Opsjedanje oko kvalitete hrane, kao i pretjerivanje u unošenju nekih nutrijenata (npr. sportaši i proteini) može dovesti do pomanjkanja nekih drugih nutrijenata u organizmu i time uzrokovati disbalans.
Isto tako, uskraćivanje dovoljne količine hrane stavlja naš organizam pod konstantno stanje stresa, što se dugoročno može manifestirati kroz zgrčenost mišića vrata i ramena (prirodna reakcija tijela na stres), razvoj kroničnih bolesti i mentalnih stanja itd. Umjerenost i realizam u prehrani ključ su uspjeha i postizanja dugoročnog osjećaja zadovoljstva. 
U sklopu toga, preporučamo da bacite pogled na naš web shop, gdje su trenutno na popustu razni zdravi proizvodi koji će vašem tijelu pružiti sve potrebno, a bez skrivenih šećera i masti. Za započeti zdravu rutinu, naša je preporuka Biotta Wellness paket, gdje dobijete sve potrebno za jačanje organizma – ekološke sokove, lanene sjemenke, čaj i sol za kupku, koja će pomoći pri opuštanju i otpuštanju stresa.
Izvori:
https://mentalnozdravlje.hr/blog/povezanost-prehrane-i-mentalnog-zdravlja/
https://www.psiholoskapomoc.hr/strucno-misljenje/mentalno-zdravlje-i-prehrana-kako-prehranom-mozemo-ocuvati-i-poboljsati-mentalno-zdravlje/
https://www.udruga-institut.hr/utjecaj-prehrane-na-mentalno-zdravlje/
 https://dnevno.me/Kalendar%20zdravlja/-/konzumiranje-secera-utice-i-na-fizicko-i-na-mentalno-zdravlje-12-11-2022-23-31-35
https://vitamini.hr/znanost-industrija/znanost/promjenama-prehrani-do-boljeg-mentalnog-zdravlja-15376/
https://zdravaprehrana.info/mozemo-li-sami-unaprijediti-mentalno-zdravlje/
https://www.building-body.com/utjecaj-treninga-mentalno-zdravlje/
https://www.mladi.hr/vjezbanje-i-mentalno-zdravlje/
Ljetni beauty trikovi: 3 načina da vaša koža ovog ljeta bude besprijekorna!

Ljetni beauty trikovi: 3 načina da vaša koža ovog ljeta bude besprijekorna!

Ljeto je već stiglo, a visoke temperature i sunčeve zrake donose posebne izazove za našu kožu i kosu. U ovom blogu otkrivamo 3 ključna ljetna beauty trika koji će vam pomoći da zablistate tijekom cijele sezone. Naučite kako se učinkovito zaštititi od sunca, održati kožu hidratiziranom i svježom te k
Iskoristite lijepo vrijeme i pomognite okolišu!

Iskoristite lijepo vrijeme i pomognite okolišu!

Svake godine, 5. lipnja, obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode i poticanja ekološki odgovornog ponašanja. Ljeto je pravo vrijeme za provođenje ekoloških inicijativa, jer su dani dulji i topliji, što omogućuje niz aktivnosti na otvorenom. U
5 ideja za zdrave bezglutenske snackove

5 ideja za zdrave bezglutenske snackove

U svibnju, mjesecu celijakije, podižemo svijest o celijakiji i bezglutenskoj prehrani. Celijakija je ozbiljna autoimuna bolest koja zahtijeva strogo izbjegavanje glutena. Unatoč izazovima, bezglutenska prehrana može biti raznolika i ukusna. U ovom blogu donosimo ideje za zdrave bezglutenske snackove

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više