Savjeti: Kako ojačati imunitet prirodnim putem

6.4.2020.

Briga o zdravlju trenutno je najvažnija tema i mnogi se pitaju kako izbjeći infekcije i zaraze, kako se prirodno od istih zaštiti, što konzumirati, a što izbjegavati. No, kako bismo ispravno postupili, trebamo biti informirani i znati što nam savjetuju epidemiolozi.  Infekcije najčešće napadaju osobe s jednoličnom prehranom, osobe starije životne dobi i djecu.
 
Jedan od glavnih razloga je oslabljeni imunitet, koji je posljedica nedovoljnog unosa hranjivih tvari u organizam. Imunosni sustav sastoji se od organa (koštana srž, timus i limfni čvorovi) razmještenih po čitavom tijelu i stanica koje sudjeluju u imunosnim reakcijama. Kako bi sustav pravilno funkcionirao, nužni su sklad i ravnoteža. Pravilna i kvalitetna prehrana jedan je od najlakših načina jačanja imuniteta; ako organizam opskrbimo  potrebnim hranjivim tvarima, možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, a u slučaju da bolest ipak nastupi, možemo ubrzati oporavak. Neki od hranjivih tvari i namirnica koje pomažu ojačati imunitet su vitamini C i D, cink, omega-3 i tamna čokolada.
 
Vitamin C
 
Neizostavan i ključan u jačanju imuniteta, a ima i niz drugih prednosti: odgovoran je u sintezi kolagena, pomaže u apsorpciji željeza, a samim time i formiranju crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, djeluje kao antihistaminik te na taj način pomaže u olakšavanju simptoma alergija. Ovaj se vitamin još uvijek istražuje i nastoje se otkriti sva njegova ljekovita svojstva.         
 
 
Vitamin D
 
Dobro je poznat kao 'sunčani vitamin' jer se sintetizira pod utjecajem sunca; riječ je o esencijalnom  mikronutrijentu koji pomaže u jačanju imunosnog, endokrinog, kardiovaskularnog i neurološkog sustava. Vitamin D je u očuvanju zdravlja kostiju podjednako bitan kao i kalcij. Izvrstan izvor vitamina D su losos, sardine i mlijeko.  
 
Cink

Cink je esencijalni mineral prisutan u svim organima i tkivima. Najveće koncentracije cinka nalaze se u mišićima i kostima. Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Cink utječe i na stvaranje i aktivaciju bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju bijelih krvnih stanica, a samim time i na imunitet.Najbogatiji izvori ovog minerala su morski plodovi i riba, zatim crveno meso i meso peradi, orašasto voće, mahunarke, sjemenke, jaja te mlijeko i mliječni proizvodi. Međutim, ako potrebnu količinu cinka ne možemo dobiti iz prehrane, plazmolizirani biljni kvasac sadrži ovaj važan mineral za jačanje imuniteta. Iza ovog naizgled složenog imena stoji proizvod jednostavnog sastava – Strath. Potpuno prirodan nudi se u obliku sirupa i tableta, a cijelu ponudu  pronađite ovdje.          
 
Omega-3 masne kiseline
 
I masnoće doprinose imunitetu i općem zdravlju. Naravno,  potrebno je ograničiti unos zasićenih masti i trans masti koje uglavnom nalazimo u prerađevinama mesa te hidrogeniranih masti prisutnih u margarinu i keksima na primjer. No, uz navedena korisna svojstva, masti mogu također uzrokovati i upalna stanja i ugroziti zdravlje srca. Međutim, povećate li unos dobrih masti iz biljnih izvora (laneno i maslinovo ulje, orasi, bademi, bademovo mlijeko) u kombinaciji s plavom ribom (skuša, srdela, inćuni),  omogućit ćete tim tvarima da djeluju protuupalno na organizam što rezultira jačim imunitetom.         
 
Tamna čokolada
 
Jeste li znali da i tamna čokolada pomaže u jačanju imuniteta? Zaista, jer sadrži antioksidans teobromin koji pomaže u jačanju imunosnog sustava tako što štiti tjelesne stanice od slobodnih radikala. Slobodni radikali su molekule koje tijelo proizvodi kada razgrađuje hranu ili dođe u kontakt sa zagađivačima, koji mogu oštetiti stanice i tako pridonijeti bolesti. Valja imati na umu da je tamna čokolada visoko kalorična te je važno konzumirati je umjereno. Nutricionisti napominju da tamna čokolada mora sadržavati barem 70% kakaa kako bi imala povoljne učinke na zdravlje. Provjerite naš web shop za najbolje ekološke tamne čokolade. 
 
 
 
Što još možemo poduzeti kako bismo ojačali imunosni sustav?      
  • često prozračivati prostorije u kojima boravimo         
  • redovito vježbati i održavati tjelesnu kondiciju         
  • izbjegavati alkohol i cigarete        
  • spavati minimalno sedam sati dnevno          
  • izbjegavati zaraze (npr. čestim pranjem ruku i temeljitom termičkom obradom namirnica – mesa)        
  • pokušati smanjiti stres koliko god je moguće. 
 
Ugrožene skupine
 
Održavanje zdravog imunosnog sustava važno je za sve nas, međutim, neke su skupine ipak ugroženije od ostalih. U prvom redu to su osobe starije životne dobi i djeca.Kako starimo, imunosna reakcija tijela slabi, što posljedično rezultira većim brojem infekcija i većom pojavom malignih oboljenja. Iako neki ljudi zdravo stare, zaključak mnogih studija je da, u usporedbi s mlađim ljudima, stariji imaju veću vjerojatnost obolijevanja od zaraznih bolesti, kao i veću vjerojatnost od smrtnog ishoda kao posljedica istih. Infekcije respiratornog sustava, gripa, a osobito upala pluća, vodeći su uzrok smrti kod osoba starijih od 65 godina.Djeca su često izbirljiva, što znači da obroci ne samo da moraju biti zdravi, već trebaju imati privlačan miris i okus. Hrana bi trebala pružiti zadovoljstvo te privlačiti različitim okusima, teksturama i bojama. Jednolična, nezdrava prehrana kod djece vrlo često rezultira oslabljenim imunitetom. Korisna nadopuna svakodnevnoj prehrani, osobito u vrijeme povećanih zahtjeva, primjerice tijekom faza rasta ili za vrijeme virusa i infekcija,  je plazmolizirani biljni kvasac pod jedinstvenim imenom - Strath. U više od 30 znanstvenih studija dokazana je njegova djelotvornost. Osim što uvelike podržava imunosni sustav, Strath održava i ravnotežu istog. 
 

Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Intolerancija na gluten se javlja kod sve većeg broja ljudi. Gluten je proteinska komponenta i vezivno tkivo u većini brašna koja se svakodnevno koriste. Postoji nekoliko znakova koji mo

Dan planeta Zemlje 2021.

Dan planeta Zemlje 2021.

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Tada se ukazuje na utjecaj koji je čovjek imao kroz prošlost, te kako naše današnje ponašanje

Kako prirodno obojati pisanice?

Kako prirodno obojati pisanice?

Kako bi vam planeta ovog Uskrsa bila zahvalna, obojite pisanice prirodnim bojama. Najpoznatija tehnika jest bojanje jaja kuhajući ih s korom od luka. Ako vas zanima kako postići i druge prirodne boje, p

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se