SPF je tvoj BFF!

19.8.2022.

Sun protection factor zaista je naš BFF (best friend forever) – najbolji prijatelj zauvijek! Razlog zašto smo se odlučili tako ga predstaviti je zbog toga što je ljeto bez njega moguće opasno za zdravlje, ali sunčevo zračenje može biti jednako opasno i zimi. Zašto bi uvijek trebali pri ruci imati kremu sa zaštitnim faktorom donosimo u nastavku:

Naime, glavni razlog su opekline. Sigurno se svakome od nas barem jednom u životu dogodilo da smo zaspali na plaži ili se sunčali u vrijeme kada je zračenje najjače, a za ljude osjetljivije puti (svjetlije kože) sunce može biti opasno i nakon 16 sati. 

Opekline se događaju kao reakcija kože na intenzivne sunčeve zrake, a svaki puta kada se one pojave – naša koža pamti. U prijevodu, svaki puta kada izgorimo na suncu naša koža se oštećuje još više (izgorenost se zbraja), a kada opekline nestanu – oštećenje ostaje. Dakle, kremu za sunčanje ne bi trebalo zanemarivati kada smo na plaži. Opekline su moguće i zimi zato što se sunčeve zrake probijaju čak i kroz oblake. Nije neobično da na skijanju izgori koža lica koja je izložena suncu, a što je nadmorska visina veća – to su zrake intenzivnije!

Starenje kože neizbježno je, a oštećenja kože ga ubrzavaju. Koža je naš najveći organ, a izložena je stalnim vanjskim, štetnim utjecajima. Nanošenje zaštitne kreme redovito trebalo bi postati dio naše skin care rutine. Ipak, zaboravimo li nanijeti hidratantnu kremu na lice, ona će biti suha i sklona pucanju. Jednako je sa zaštitinim kremama – koža će brže razviti bore i ostale znakove starenja (poput pigmentacije, diskoloracije itd.).
Melanomi i rak kože nisu produkt mašte. Dokazano je kako zračenje sunčevih zraka može potaknuti razvitak istih, jednako kao što radijacijske zrake mogu potaknuti razvitak drugih tipova karcinoma. Ova pojava nije svakodnevna niti se dešava svakome, ali razlog za brigu je porast u zapisanom broju pojavljivanja ovih stanja. Sunčevo zračenje ovog je ljeta jače nego uobičajeno, a istraživanja govore kako će ono postati novi standard. Dakle, pravo je vrijeme za stvoriti naviku redovite upotrebe i nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom.

Najčešći razlozi zašto izbjegavamo upotrebu zaštitnih krema
Postoje mnogi razlozi zašto većina nas izbjegava upotrebljavati kremu za zaštitu od sunca. Guste su, ljepljive, ostavljaju bijeli trag i potiču pojačano znojenje – samo su neki od najčešćih razloga. U tome ponekad ima istine te ne možemo reći kako ove sumnje nisu opravdane. Neke kreme zaista imaju neka od navedenih svojstava.

Zaštita naše kože i našeg zdravlja trebala bi nam biti ispred estetike, jer ipak, ukoliko ju ne štitimo dugoročno će estetika biti narušena. Evo kako možete izbjeći neugodne posljedice od nanošenja kreme za sunčanje:
  1. Nanosite kremu u tankom sloju - Zaštita nije povećana ukoliko je sloj nanesene kreme deblji. Ona će možda dulje ostati na koži, ali niti to nije zagarantirano. Za optimalnu zaštitu, potrebno je nanositi kremu redovito (posebice nakon kupanja ili pojačanog znojenja) u tanjem sloju – jer je SPF postojan u svakoj kapljici kreme za sunčanje.
  2. Izbjegavajte nanositi kremu na znojnu kožu - Znojenje je neizbježna pojava ljeti, posebice na plaži. Neke kreme za sunčanje ljepljive su same po sebi, ali ukoliko ih nanosimo na znojnu kožu, osjećaj ljepljivosti biti će poduplan. Ukoliko je moguće, brzinski se otuširajte s hladnom vodom kako bi uklonili znoj, ili prođite po koži vlažnim ručnikom prije nanošenja kreme za sunčanje. Svakako prije nanošenja izbjegavajte piling kože, zato što skidanje prvog sloja kože ostavlja kožu izloženijom oštećenjima od sunčevih zraka.3.  Pažljivo izaberite svoju kremu za sunčanje - Ukoliko je kvaliteta kreme za sunčanje lošija, niti jedan trik neće pomoći kod izbjegavanja njenih karakteristika. Kako bi bili sigurni da od kreme za sunčanje nećete imati bijele tragove ili ljepljiv osjećaj na koži – izaberite kremu visoke kvalitete. Ne samo da će zaštita biti bolja, već će i osjećaj na koži biti ugodniji. Kreme za sunčanje Biosolis proizvedene su na prirodan način, te su rađene upravo s namjerom da potaknu korisnike da ju nanose – baš s izbjegavanjem svih loših karakteristika konvencionalnih krema za sunčanje. Korištenje Biosolis proizvoda za zaštitu od sunca razbiti će sve predrasude o kremama za sunčanje i pružiti visoku zaštitu od opeklina i ostalih oštećenja kože uzrokovanih sunčevim zračenjem. 
Izvori:
  • https://www.delmerion.hr/mineralna-spf-krema
  • https://ehe.health/blog/always-wear-sunscreen/
  • https://mahoneydermatology.com/5-important-reasons-to-wear-sunscreen-daily/
  • https://eminenceorganics.com/ca/blog/2020/11/20/benefits-sunscreen-why-do-i-need-wear-spf-every-day
  • https://www.laroche-posay.com.au/blog/why-you-need-to-wear-sunscreen-every-day.html


Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Mindfulness tehnika je meditiranja kada se želimo prizemljiti – podsjetiti (usredotočiti) se na jednostavne i upravo prisutne stvari u životu da bi se lakše nosili s izazovima i umirili nemiran um. Ovu smo tehniku već spominjali, ali danas smo za vas istražili detalje i navel
Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Kućna ljekarna nešto je što svako kućanstvo ima, a najčešće se radi o ljekovima protiv glavobolje i temperature i sličnim preparatima. Prirodna kućna ljekarna može se osnovati od namirnica koje većinom već imate kod kuće, kao što su čajevi, med i začini. Pročitajte kako vam svakodneve namirnice mogu
Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Velik broj novogodišnjih odluka revolvira oko započinjanja novih navika, odbacivanja starih i štetnih, počinjanja novih projekata itd. Motivacija je ključ uspjeha u svakom od ovih aspekata, ali ju je često teško 'pronaći' i zadržati. U današnjem blogu malo smo podrobnije istr

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se