Spriječite pad energije usred dana!

20.6.2023.

Koliko puta ste osjetili nagli pad energije usred dana? Kada se osjećamo umorno i bezvoljno, teško je obavljati svoje svakodnevne zadatke i ostati produktivni. Srećom, postoje neki jednostavni načini kako spriječiti (preduhitriti) pad energije i održati svoju vitalnost tijekom dana. No, prije nego što posegnemo za nezdravim čokoladicama ili brzim šećerima koji nam donose samo privremeni poticaj, pogledajmo neke zdravije alternative koje nam mogu pomoći da dugoročno ostanemo energizirani.
Pravilna (raznovrsna) prehrana
Prva točka na našem popisu je pravilna prehrana. Umjesto da se oslanjamo na brze šećere koji izazivaju nagli skok i pad energije, važno je hraniti se uravnoteženim obrocima koji sadrže složene ugljikohidrate, proteine i zdrave masti. Uključite cjelovite žitarice, svježe voće i povrće, nemasne izvore proteina poput piletine ili ribe, te zdrave masti poput orašastih plodova ili avokada. Takva hrana pružit će vam dugotrajnu energiju bez izazivanja naglih fluktuacija razine šećera u krvi.
Redoviti i manji obroci
Druga točka na našem popisu je održavanje redovitih obroka. Preskakanje obroka može dovesti do pada razine šećera u krvi i osjećaja umora, a čim više vremena prođe između obroka tim će nam on teže pasti. Pokušajte jesti manje, ali češće obroke tijekom dana. Na taj način održavate stalnu razinu energije. Uživajte u zdravim užinama između obroka, poput orašastih plodova, svježeg voća ili jogurta, kako biste održali stabilnost razine šećera u krvi.
Kada vas uhvati glad, izbalansirane užine između glavnih obroka mogu vam povratiti energiju i na zdrav način utažiti glad. Užine poput Raw Bite sirovih pločica (koje sadrže orašaste plodove i sušeno voće) ili Handful liofiliziranog voća upravo će takav efekt imati na vaš organizam.
Hidratacija
Voda je ključni faktor za održavanje energije. Često zaboravljamo koliko je važno ostati hidratiziran tijekom dana. Dehidracija može uzrokovati umor i smanjenu koncentraciju. Stoga, uvijek nosite sa sobom bocu vode i redovito pijte tijekom dana. Pokušajte izbjegavati previše kofeina i gaziranih pića, jer oni mogu izazvati privremeni energetski poticaj, ali i brzi pad energije. Isto tako, gazirana pića nerijetko sadrže velike količine šećera i soli, dok pretjerivanje s kofeinom može dovesti do glavobolja, problema s probavom itd.
Fizička aktivnost
Iako se može činiti kontraintuitivno, fizička aktivnost zapravo pomaže u održavanju energije tijekom dana. Redovita tjelovježba poboljšava cirkulaciju, povećava protok kisika u tijelu i oslobađa endorfine, koji nas pune osjećajem energiziranosti. Pokušajte uključiti kratke šetnje ili vježbe tijekom radnog dana kako biste osvježili um i tijelo. Ukoliko morate raditi ili zbog nekog drugog razloga puno sjediti, svako toliko ustanite i napravite pauzu za šetnju i istezanje od 15-ak minuta kako bi vam se tijelo razbudilo.
Također, redovita fizička aktivnost u vidu treninga može pomoći. Redovito treniranje puni nam stanice energijom i čini nas izdržljivijima, s jačim imunitetom i većom otpornošću, ali i uvelike pomaže smanjiti razine stresa. Nakon dugog dana u uredu, lakši trening koji uključuje puno istezanja može biti upravo ono što vam treba da bi se opet osjećali dobro!
Dobar san
Posljednja, ali jednako važna točka, je osiguranti dovoljno sna – svaku noć. Kvalitetan san ključan je za obnovu naših energetskih rezervi. Pokušajte održavati redovit raspored spavanja i stvoriti optimalno okruženje za odmor. Izbjegavajte kofein i elektroničke uređaje neposredno prije spavanja. Pokušajte se opustiti prije odlaska na spavanje, možda s toplim tušem ili opuštajućim ritualima poput čitanja knjige ili kraće meditacije. Kvalitetan san pružiti će vam energiju koja vam je potrebna za produktivan dan.
Kada se osjećamo umorno i iscrpljeno, prirodno je posegnuti za brzim šećerima i kavom kako bismo dobili trenutni poticaj energije. Međutim, takva hrana samo nam privremeno pomaže, a zatim dolazi do naglog pada energije. Umjesto toga, važno je usredotočiti se na dugoročne strategije održavanja energije, poput pravilne prehrane, redovitih obroka, hidratacije, fizičke aktivnosti i kvalitetnog sna. Time ćete održati stabilnu razinu energije tijekom dana i ostati produktivni i puni snage.

Izvori:
https://www.supradyn.hr/energija/savjeti-za-pojacavanje-energije-i-smanjenje-umora-uzrokovanog-stilom-zivota
https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/stalno-ste-umorni-i-iscrpljeni-sasvim-je-normalno-ako-zamijetite-manjak-energije-i-kada-ne-radite-nista-20200430/print
https://www.tportal.hr/lifestyle/clanak/zasto-vam-se-tijekom-dana-tako-jako-spava-20130129
https://www.vasezdravlje.com/umor-11-najboljih-pojacivaca-energije
https://www.dietpharm.com/blog/proljetni-umor-i-nedostatak-energije-5-savjeta-za-podizanje-energije/


Osvježavajući ljetni recepti: Ovog ljeta prioritizirajte zdravu hranu!

Osvježavajući ljetni recepti: Ovog ljeta prioritizirajte zdravu hranu!

Ljetni smoothieji i salatepružaju nam osvježenje tijekom ovih toplih dana, a ujedno su i bogati esencijalnim nutrijentima koji pomažu u održavanju optimalnog zdravlja i energije. Vlakna, vitamin i minerali ono su što će vam ovog ljeta olakšati podnošenje vrućina i pomoći ojačati imunitet. Pripremite
Kako se zaštititi od sunca na prirodan i ekološki prihvatljiv način

Kako se zaštititi od sunca na prirodan i ekološki prihvatljiv način

Ljeto je, barem za većinu, vrijeme uživanja i opuštanja te vrijeme kada odlazimo na zasluženi godišnji. Ipak, u svom tom uživanju ne smijemo zaboraviti na važnost ispravne zaštite i njege kože. Korištenje prirodnih i ekološki prihvatljivih metoda i proizvoda ne samo da čuva naše zdravlje već i dopri
Ljetna veganska proteinska prehrana

Ljetna veganska proteinska prehrana

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja kod veganske prehrane jest kako osigurati dovoljan unos proteina. Ukoliko ste se ikada pitali isto pitanje, smatrali kako veganska prehrana ne može pružiti dovoljno proteina ili čak bili znatiželjni u vezi hrane koju vegani ljetu – trenutna sezona i današnji

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više