Što nutricionisti zamjeraju gumenim bombonima?

23.10.2025.

Zašto volimo gumene bombone?

Gumeni bomboni omiljeni su među djecom i odraslima zbog svoje šarene boje, slatkog okusa i zabavne teksture. Ipak, nutricionisti nerijetko upozoravaju na njihov negativan učinak na zdravlje. Iako su mali i primamljivi, redovita konzumacija može imati ozbiljne posljedice, osobito zbog visokog sadržaja šećera, umjetnih bojila i konzervansa.
 

Sporni sadržaj šećera

Najveći razlog za kritiku jest šećer. Naime, gumeni bomboni sadrže velike količine saharoze, glukoze i//ili glukoznog sirupa zbog čega uzrokuju nagle skokove glukoze u krvi i pad energije, a redovita konzumacija povećava rizik od pretilosti, karijesa i ostalih problema sa zubima.
 

Umjetna bojila i aditivi

Šarene boje bombona dolaze od umjetnih bojila i konzervansa, koji mogu izazvati alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, a u nekim slučajevima utjecati na koncentraciju kod djece. Osim toga, u sastavu nekih gumenih bombona mogu se naći umjetna bojila čiji se unos sve češće povezuje s povećanom hiperaktivnošću i drugim poremećajima ponašanja u djece. Iako još uvijek ne postoji konačan odgovor znanstvenika o utjecaju umjetnih prehrambenih bojila na poremećaje u ponašanju, Food Standards Agency (FSA) 2019. godine je izdala preporuke u kojima navodi kako određena umjetna bojila mogu povećati hiperaktivnost kod neke djece.
 
Preporuka se odnosi na sljedeća bojila: sunset yellow FCF (E110), quinoline yellow (E104), carmoisine (E122), allura red (E129), tartrazine (E102) i ponceau 4R (E124).
Stoga nutricionisti savjetuju da pažljivo čitate deklaracije, te da prednost date onim proizvodima koji sadrže prirodna bojila i minimalni udio aditiva.
 

Siromašna nutritivna vrijednost

Gumeni bomboni uglavnom ne sadrže vitamine, minerale ni vlakna. To znači da pružaju samo prazne kalorije, a tijelu ne daju hranjive tvari potrebne za energiju i zdravlje.
 

Kako uživati bez krivnje?

Možemo reći da nije zabranjeno povremeno uživati u gumenim bombonima, no svakako se savjetuje sljedeće: 
  • konzumirajte ih rijetko i u manjim količinama
  • birajte verzije s prirodnim bojama i bez dodanog šećera
  • kombinirajte ih s obrokom bogatim proteinima ili vlaknima kako bi se smanjio nagli skok šećera u krvi

Umjerenost je ključ

Gumeni bomboni nisu "zločin” sami po sebi, ali nutricionisti upozoravaju na njihov negativan učinak ako ih konzumiramo prečesto. Visok udio šećera, umjetni aditivi i mala nutritivna vrijednost razlog su za umjerenost i poticanje zdravijih slatkih alternativa poput voća, orašastih plodova ili prirodnih slastica.

Datulje – prirodni slatkiš bogat vitaminima i mineralima

Datulje – prirodni slatkiš bogat vitaminima i mineralima

Datulje su jedan od najstarijih poznatih prirodnih slatkiša i prava mala riznica hranjivih tvari. Njihov prirodan sladak okus i mekana tekstura čine ih savršenom alternativom industrijskim slatkišima. Osim što zadovoljavanje želje za slatkim, datulje pružaju tijelu važne vitamine, minerale i vla
5 pravila za bolju koncentraciju koja može primijeniti svatko - od djece do odraslih

5 pravila za bolju koncentraciju koja može primijeniti svatko - od djece do odraslih

Nova školska godina već je ozbiljno ušla u našu dnevnu rutinu, a s njom su stigle i brojne obaveze – od školskih zadataka i učenja, do poslovnih projekata i kućnih briga. U takvom ritmu, gdje nas s ekrana i iz svakodnevnih aktivnosti neprestano zasipaju informacije, održati dobru kon
Tihi stres: kako prepoznati kad ste iscrpljeni, a toga niste svjesni

Tihi stres: kako prepoznati kad ste iscrpljeni, a toga niste svjesni

Naizgled ste dobro. Dolazite na posao na vrijeme, jedete koliko-toliko uravnoteženo, odgovarate na poruke, održavate društveni život i čak se ponekad nasmijete u prolazu. Funkcionirate. Ali negdje ispod površine, osjećate težinu koju ne znate objasniti. Kao da ste stalno na rubu – i

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više