Što ovog Božića sebi ne smijete zaboraviti pokloniti?

20.12.2023.

Blagdansko razdoblje, unatoč svojoj čaroliji, nerijetko donosi i određenu dozu stresa. Uz užurbano kupovanje i pakiranje poklona, planiranje obroka, pečenje kolača i ostale pripreme, može se lako izgubiti osjećaj mira i spokoja. Ovaj pritisak često proizlazi iz želje da stvorimo savršeno iskustvo za svoje najbliže, ali u svoj toj gužvi zaboravimo na važnost vlastitog blagostanja.

Važnost meditacije u hektičnim trenutcima
Umjesto da nas blagdanske obveze potpuno preplave, vrijeme je da stavimo sebe na prvo mjesto, ne zanemarujući pritom obiteljske i društvene odgovornosti. Božićna meditacija postaje iznimno vrijedan alat u ovom kontekstu, pružajući nam prostor za opuštanje i refleksiju usred Božićne hektične atmosfere.
Meditacija nam u bilo koje doba može poslužiti u postizanju ravnoteže između obaveza i osobnog vremena. Ovaj trenutak tišine i introspekcije omogućava nam da se nosimo s izazovima blagdanskih priprema s većom lakoćom. Fokusiranje na sadašnji trenutak oslobađa nas tereta prošlosti i budućnosti, pružajući nam priliku da cijenimo radosti sadašnjeg trenutka.
Važno je shvatiti da briga o sebi nije sebičnost, već nužnost, potreba i odgovornost prema samome sebi. Kroz Božićnu meditaciju, ne samo da jačamo vlastiti unutarnji mir, već i postajemo resurs podrške za druge. Tako se stvaraju trajni temelji za obiteljsku sreću, koliko tijekom blagdana toliko i izvan njih. U konačnici, stvaranje ravnoteže između brige za sebe i brige za druge donosi pravu čaroliju blagdana – onu iskrenu radost dijeljenja ljubavi, pažnje i mira.
Razumijevanje izazova blagdana
Prvi korak prema mirnijem božićnom razdoblju jest razumijevanje izazova s kojima se suočavamo – i prije nego nas oni stignu! Uz planiranje obroka, kupovinu poklona i organizaciju okupljanja, stvaranje savršenog božićnog ozračja može postati izvor stresa. Kako bi si smanjili razinu stresa, krenite planirati na vrijeme, ali isto tako je i važno prepoznati da je savršenstvo nedostižno te da je sasvim prihvatljivo dopustiti si da neke stvari budu jednostavne ili pogrešne.

Postavljanje granica
Kako biste očuvali svoj unutarnji mir, važno je postaviti granice. Razmislite o tome što zaista morate napraviti i što je važno za vas i vašu obitelj. Nije nužno sudjelovati u svakom događaju, ispeći nekoliko vrsta kolača, samostalno prirediti cijeli ručak ili imati savršeno ukrašen dom. Postavljanje granica ne znači zanemarivanje obitelji, već priznavanje vlastitih ograničenja (jer nitko ne može sve sam) i prioritetiziranje onoga što je zaista važno.
Prioritiziranje sebe
Božićna meditacija može biti vaša tajna za očuvanje mentalnog zdravlja tijekom blagdana. Dnevna praksa meditacije pruža vam vrijeme da se povežete s vlastitim mislima, osjećajima i potrebama. Ovaj trenutak posvećen sebi može biti izuzetno učinkovit način da se oslobodite stresa i umirite usred blagdanske groznice.

Prilagodljivost i prihvaćanje
Uzimajući u obzir dinamiku obiteljskih okupljanja i planiranje, važno je biti prilagodljiv. Prihvatite da neke stvari neće ići prema planu i da to nije tragedija. Prilagodljivost vam omogućuje da se nosite s neočekivanim situacijama bez gubitka unutarnje ravnoteže. Isto tako, ispadanje iz ravnoteže, kašnjenja i obiteljsko ludilo mogu bit izvor smijeha i šale, a ne stresa i frustracije.

Zahvalnost
Često se zapetljamo u nitima prebukiranih dnevnih rasporeda i zaboravimo na jednu jako jednostavnu, a moćnu stvar. Radi se o zahvalnosti. Kako bi si ovog Božića srce ispunili pozitivnim vibracijama, vježbajte upravo to.
Svakodnevno (i više puta na dan) se prisjećajte trenutaka radosti, ljubavi i smijeha. Prisjetite se osoba koje vam život ispunjavaju veseljem, svojih hobija kroz koje se izražavate i svojih malih pobjeda kojima se ponosite. Biti zahvalan na 'malim' stvarima vam može promijeniti perspektivu i pomoći da više cijenite ljepote i čarolije blagdanskog razdoblja.

Raspodjela zadataka
Nemojte se ustručavati tražiti pomoć i podijeliti zadatke. Božić je vrijeme obiteljskih druženja i zajedništva, pa uključite obitelj i prijatelje u pripreme. Djeljenje odgovornosti s drugima oslobađa vas pritiska i omogućuje vam više vremena za opuštanje, a istovremeno se mogu i pretvoriti u lijepa druženja.

Vrijeme za sebe
Konačno, važno je pronaći vrijeme samo za sebe, gdje ćete biti sami i u tome uživati. Bilo da je to šetnja prirodom, čitanje omiljene knjige ili mirna večer uz čaj, posvetite vrijeme sebi kako biste obnovili energiju i održali unutarnji mir.
Božićna meditacija nije samo tehnika opuštanja; to je i način postizanja ravnoteže između brige za druge i brige za sebe. Pronađite mir u malim trenucima, postavite granice koje su potrebne, i ne zaboravite staviti sebe na prvo mjesto kako biste uživali u pravom blagdanskom duhu.
Osim meditacije, postoje i prirodni načini da se kemijski vaš živčani sustav smiri, a to je uz pomoć hrane. Magnezij je jedan od najboljih minerala koji djeluje protiv stresa tj.smiruje naš živčani sustav, a kroz naš Strath dodatak prehrani s magnezijem unijeti ćete sve nutrijente za jačanje imuniteta, ali i magnezij s pomoću kojega ćete kvalitetnije spavati i biti smireniji.

Izvori:
https://www.huffpost.com/entry/how-to-meditate_b_4470063
https://theconversation.com/stressful-christmas-how-meditation-can-and-cant-help-you-through-a-nightmare-lunch-170872
https://www.bemodernmeditation.com/post/how-mindfulness-and-meditation-can-save-your-christmas-3-hacks-to-a-clear-head-this-festive-season
https://findanexpert.unimelb.edu.au/news/36206-stressful-christmas%3F-how-meditation-can-(and-can't)-help-you-through-a-nightmare-lunch
https://meditationtrust.com/how-meditation-can-help-you-cope-with-christmas/

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ljubavlju prema zdravoj prehrani 'izgurajte' zimsku depresiju

Ono smo što jedemo! U borbi protiv zimske depresije i poboljšanju kvalitete ljubavnog života, ljubav prema zdravoj prehrani može biti izvanredno sredstvo. Osim što pruža nutrijente koji podržavaju mentalno zdravlje, zdrava prehrana daje energiju, potiče zdrav libido te omogućava zajednič
Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Aktivnost bez teretane: Kako održavati formu kod kuće

Cilj fizičke aktivnosti nije samo stvaranje mišića ili gubitak kilograma. Ona je ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog. No, s obavezama koje nam nameće svakodnevica, ponekad se čini kao da nemamo dovoljno vremena ili resursa za redovite posjete teretani. Ali, ne
Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Vegansko Valentinovo – Pokažite ljubav!

Najslađi dan u godini, Valentinovo, je stiglo! U vrijeme kada ljubav i pažnja zavladaju, što bi moglo bolje to prikazati od zdravih i ukusnih veganskih delicija koje odišu duhom Valentinova? Bez obzira jeste li sami ili u paru, ovi recepti su savršeni način da proslavite ljub

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više