Zagrijte organizam s ova 3 ukusna napitka

4.10.2023.

Kako se temperatura vani polako spušta i obaveze se 'gomilaju', vjerujemo kako sve češće pokušavate pronaći načine da se zagrijete i opustite. Jesen donosi prekrasne promjene u prirodi, ali i u načinu kako se brinemo o svom tijelu. Promjena je jedina konstanta, a jesen nam dokazuje upravo to, ali i kako promjena nije nužno negativna! Prelazimo s rashlađujućih prirodnih limunada na tople napitke, koji će mnogima postati nezaobilazan dio dnevnog rituala. Oni ne samo da nas stvarno zagriju iznutra, već su i prilika da unesemo raznovrsne, ukusne i korisne sastojke u svoju prehranu.
Ovisno o izboru sastojaka, napitci kojima se ujesen grijemo mogu biti i dobar boost za jačanje vitalnosti i prirodno podići energiju (posebice ukoliko osjećate da vas je uhvatio poznati jesenski umor). Upoznati ćemo vas s nekoliko nama omiljenih recepata za jesenske napitke koji su prikladni za različite ukuse i potrebe. Bez obzira jeste li zaljubljenik u kurkumu, obožavatelj tople čokolade ili ljubitelj mirisnog chaija, obećajemo kako će svatko pronaći nešto za sebe u ovom vodiču!
Krenimo s predstavljanjem najučestalijih začina u jesenskim toplim napicima:

Cimet (Cejlonski)
Začin najpoznatiji zbog svog prepoznatljivog mirisa omiljen je dodatak jesenskim i božićnim slasticama. Ipak, cimet ima i mnoge pozitivne učinke na zdravlje zbog kojih bi ga trebalo cijeniti, a to su:
Protuupalno djelovanje - Cimet sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva. To može pomoći u smanjenju upala u tijelu i olakšavanju simptoma različitih bolesti.
Regulacija razine šećera u krvi - Studije su pokazale da cimet može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2. Također može smanjiti razine šećera u krvi nakon obroka.
Antioksidativna svojstva - Cimet je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja stanica. To može doprinijeti usporavanju starenja i smanjenju rizika od određenih bolesti.
Poticanje probave - Cimet može poboljšati probavu i smanjiti nelagodu uzrokovanu nadutostima i plinovima. Također se koristi kao sredstvo za olakšavanje simptoma želučanih tegoba.
Kurkuma
Poznata i kao „zlatni začin", na organizam ima sljedeće djelovanje:
Protuupalna svojstva - Kurkumin, glavni aktivni spoj u kurkumi, ima snažna protuupalna svojstva. To ga čini korisnim u ublažavanju upalnih stanja u tijelu i smanjenju simptoma bolesti poput artritisa i upalnih bolesti crijeva.
Antioksidativna svojstva - Kurkuma je bogata antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oštećenja stanica. Ovo može doprinijeti zaštiti organizma od oksidativnog stresa i raznih bolesti.
Poboljšava probavu - Kurkuma potiče proizvodnju želučane kiseline, što može pomoći u boljoj probavi. Također se koristi za ublažavanje želučanih tegoba poput nadutosti i gorušice.
Podržava zdravlje jetre - Kurkuma podržava funkciju jetre i pomaže u detoksikaciji organizma. To može biti korisno za održavanje cjelokupnog zdravlja.
Med (organski, prirodan ili iz domaće proizvodnje)
Još jedan začin kojem se pripisuje epitet „zlatni" već je davno zaslužio titulu jedne od najzdravijih namirnica svijeta. Razloga tome ima više:
Prirodni zaslađivač - Med je ukusan i prirodan zaslađivač koji se može koristiti kao alternativa šećeru u različitim receptima. Ima niži glikemijski indeks od bijelog šećera, što znači da ne uzrokuje toliko nagle skokove razine šećera u krvi.
Antioksidativna svojstva - Med sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oštećenja stanica. To može doprinijeti smanjenju rizika od različitih bolesti, ali i ojačati imunitet.
Pomaže kod kašlja i grlobolje - Med se tradicionalno koristi kao prirodni lijek za ublažavanje kašlja i grlobolje. Dodavanjem meda u toplo mlijeko ili čaj možete smiriti iritaciju grla, a ima i vrlo blagotvoran učinak na pluća.
Potpora probavi - Med može pomoći u regulaciji probave i smanjenju problema poput zatvora. Također djeluje kao probiotik i potiče rast korisnih bakterija u crijevima.
Kakao (sirovi kakao prah)
Sirovi kakao prah, dobiven iz sirovih kakaovih zrna, ima mnoge potencijalne zdravstvene koristi zbog bogatstva hranjivim tvarima i antioksidansima. Važno je napomenuti da većina ovih dobrobiti odnosi se na sirovi kakao prah, a ne na visoko obrađeni kakao s dodanim šećerima i maslacem kakaa.
Visok sadržaj antioksidansa - Sirovi kakao prah je iznimno bogat antioksidansima, uključujući flavonole i polifenole. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje - Redovita konzumacija sirovog kakaa može pomoći u poboljšanju zdravlja srca. Antioksidansi u kakau mogu pridonijeti snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju cirkulacije i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Stimulira raspoloženje - Kakao sadrži spoj poznat kao feniletilamin, koji može poticati osjećaj sreće i euforije. Također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
Bogat mineralima - Sirovi kakao prah sadrži različite minerale poput magnezija, kalija, željeza, cinka i mangana, koji su važni za opće zdravlje i dobrobit organizma.
Poboljšava izdržljivost - Kofein prisutan u kakau može poboljšati izdržljivost i fizičku performansu, što ga čini popularnim izborom među sportašima.
Sada kada smo istražili sve benefite navedenih začina, i dokazali kako su oni zaista pravi izbor za svakoga tko se ove jeseni želi osjećati dobro i zdravo, krenimo na današnjju glavnu temu – a to su zdravi topli napici s ovim sastojcima!

1. Kurkuma Latte
Kurkuma latte postaje sve popularniji napitak zbog svojih brojnih zdravstvenih blagodati. Kurkuma je bogata kurkuminom, snažnim antioksidansom i protuupalnim spojem. Osim toga, kurkuma može pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave. Da biste napravili kurkuma latte, trebat će vam:
  • 1 šalica mlijeka (možete koristiti biljno mlijeko)
  • 1/2 žličice kurkume u prahu
  • Prstohvat crnog papra
  • Med za slatkoću (ili nerafinirani smeđi šećer)
  • Prstohvat cimeta za dodatnu aromu
Zagrijte mlijeko, dodajte kurkumu, crni papar i med, i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Posipajte cimetom prije posluživanja.
2. Zdrava Topla Čokolada
Vjerujemo kako bi se svačije raspoloženje znatno popravilo nakon okrepljujuće šalice tople čokolade. Recept za ukusnu, kremastu i zdravu toplu čokoladu s vama smo podijelili prošle godine, a možete ga pronaći ovdje.

3. Chai Latte s cimetom
Chai latte izvor je aromatičnog zadovoljstva, jer je pun raznovrsnih začina i okusa. Cimet, koji je jedan od glavnih začina u ovom napitku, poznat je po svojoj sposobnosti zagrijavanja organizma. Evo kako pripremiti chai latte:

  • 1 šalica crnog čaja
  • 1/2 šalice mlijeka (kravljeg ili biljnog)
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/4 žličice đumbira u prahu
  • 1/4 žličice kardamoma
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1 žličica meda (po želji)
Napravite jak čaj od crnog čaja i zatim ga pomiješajte s mlijekom i začinima. Zasladite medom prema vlastitom ukusu.

Izvori:
https://www.coolinarika.com/recept/chai-latte-masala-chai-ab404546-6487-11eb-8ced-0242ac12007a
https://www.tvornicazdravehrane.com/recepti/kurkuma-latte-najzdraviji-napitak-koji-je-postao-hit-u-svijetu-54553/
https://www.all-natural.hr/hr/zdrava_vruca_cokolada/607/33
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kakao
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/cimet-kao-lijek
https://www.a-1.hr/hr/zlatna_namirnica_koja_cuva_zdravlje/281/8
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/biljna-ljekarna/kurkuma-kao-lijek-ljekovita-svojstva-nuspojave-i-recepti

Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i
Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

Lokalna superhrana – 5 najzdravijih namirnica s našeg područja

U današnjem svijetu, dok se fokus često stavlja na globalne trendove u prehrani, lako je zaboraviti bogatstvo zdravih i hranjivih namirnica koje rastu upravo u našem okruženju. Dok chia sjemenke i razne alge dominiraju naslovima kao superhrana, naše lokalne namirnice često ostaju nepravedno zanemare

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više