Kako se temperatura vani polako spušta i obaveze se 'gomilaju', vjerujemo kako sve češće pokušavate pronaći načine da se zagrijete i opustite. Jesen donosi prekrasne promjene u prirodi, ali i u načinu kako se brinemo o svom tijelu. Promjena je jedina konstanta, a jesen nam dokazuje upravo to, ali i kako promjena nije nužno negativna! Prelazimo s rashlađujućih prirodnih limunada na tople napitke, koji će mnogima postati nezaobilazan dio dnevnog rituala. Oni ne samo da nas stvarno zagriju iznutra, već su i prilika da unesemo raznovrsne, ukusne i korisne sastojke u svoju prehranu.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_2.jpg)
Ovisno o izboru sastojaka, napitci kojima se ujesen grijemo mogu biti i dobar
boost za jačanje vitalnosti i prirodno podići energiju (posebice ukoliko osjećate da vas je uhvatio poznati jesenski umor). Upoznati ćemo vas s nekoliko nama omiljenih recepata za jesenske napitke koji su prikladni za različite ukuse i potrebe. Bez obzira jeste li zaljubljenik u kurkumu, obožavatelj tople čokolade ili ljubitelj mirisnog chaija, obećajemo kako će svatko pronaći nešto za sebe u ovom vodiču!
Krenimo s predstavljanjem najučestalijih začina u jesenskim toplim napicima:
Cimet (Cejlonski)
Začin najpoznatiji zbog svog prepoznatljivog mirisa omiljen je dodatak jesenskim i božićnim slasticama. Ipak, cimet ima i mnoge pozitivne učinke na zdravlje zbog kojih bi ga trebalo cijeniti, a to su:
Protuupalno djelovanje - Cimet sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva. To može pomoći u smanjenju upala u tijelu i olakšavanju simptoma različitih bolesti.
Regulacija razine šećera u krvi - Studije su pokazale da cimet može pomoći u poboljšanju osjetljivosti na inzulin, što je korisno za osobe s dijabetesom tipa 2. Također može smanjiti razine šećera u krvi nakon obroka.
Antioksidativna svojstva - Cimet je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i oštećenja stanica. To može doprinijeti usporavanju starenja i smanjenju rizika od određenih bolesti.
Poticanje probave - Cimet može poboljšati probavu i smanjiti nelagodu uzrokovanu nadutostima i plinovima. Također se koristi kao sredstvo za olakšavanje simptoma želučanih tegoba.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_3.jpg)
Kurkuma
Poznata i kao „zlatni začin", na organizam ima sljedeće djelovanje:
Protuupalna svojstva - Kurkumin, glavni aktivni spoj u kurkumi, ima snažna protuupalna svojstva. To ga čini korisnim u ublažavanju upalnih stanja u tijelu i smanjenju simptoma bolesti poput artritisa i upalnih bolesti crijeva.
Antioksidativna svojstva - Kurkuma je bogata antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oštećenja stanica. Ovo može doprinijeti zaštiti organizma od oksidativnog stresa i raznih bolesti.
Poboljšava probavu - Kurkuma potiče proizvodnju želučane kiseline, što može pomoći u boljoj probavi. Također se koristi za ublažavanje želučanih tegoba poput nadutosti i gorušice.
Podržava zdravlje jetre - Kurkuma podržava funkciju jetre i pomaže u detoksikaciji organizma. To može biti korisno za održavanje cjelokupnog zdravlja.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_4.jpg)
Med (organski, prirodan ili iz domaće proizvodnje)
Prirodni zaslađivač - Med je ukusan i prirodan zaslađivač koji se može koristiti kao alternativa šećeru u različitim receptima. Ima niži glikemijski indeks od bijelog šećera, što znači da ne uzrokuje toliko nagle skokove razine šećera u krvi.
Antioksidativna svojstva - Med sadrži antioksidanse koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oštećenja stanica. To može doprinijeti smanjenju rizika od različitih bolesti, ali i ojačati imunitet.
Pomaže kod kašlja i grlobolje - Med se tradicionalno koristi kao prirodni lijek za ublažavanje kašlja i grlobolje. Dodavanjem meda u toplo mlijeko ili čaj možete smiriti iritaciju grla, a ima i vrlo blagotvoran učinak na pluća.
Potpora probavi - Med može pomoći u regulaciji probave i smanjenju problema poput zatvora. Također djeluje kao probiotik i potiče rast korisnih bakterija u crijevima.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_5.jpg)
Kakao (sirovi kakao prah)
Sirovi kakao prah, dobiven iz sirovih kakaovih zrna, ima mnoge potencijalne zdravstvene koristi zbog bogatstva hranjivim tvarima i antioksidansima. Važno je napomenuti da većina ovih dobrobiti odnosi se na sirovi kakao prah, a ne na visoko obrađeni kakao s dodanim šećerima i maslacem kakaa.
Visok sadržaj antioksidansa - Sirovi kakao prah je iznimno bogat antioksidansima, uključujući flavonole i polifenole. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.
Poboljšava kardiovaskularno zdravlje - Redovita konzumacija sirovog kakaa može pomoći u poboljšanju zdravlja srca. Antioksidansi u kakau mogu pridonijeti snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju cirkulacije i smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Stimulira raspoloženje - Kakao sadrži spoj poznat kao feniletilamin, koji može poticati osjećaj sreće i euforije. Također može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.
Bogat mineralima - Sirovi kakao prah sadrži različite minerale poput magnezija, kalija, željeza, cinka i mangana, koji su važni za opće zdravlje i dobrobit organizma.
Poboljšava izdržljivost - Kofein prisutan u kakau može poboljšati izdržljivost i fizičku performansu, što ga čini popularnim izborom među sportašima.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_6.jpg)
Sada kada smo istražili sve benefite navedenih začina, i dokazali kako su oni zaista pravi izbor za svakoga tko se ove jeseni želi osjećati dobro i zdravo, krenimo na današnjju glavnu temu – a to su zdravi topli napici s ovim sastojcima!
1. Kurkuma Latte
Kurkuma latte postaje sve popularniji napitak zbog svojih brojnih zdravstvenih blagodati. Kurkuma je bogata kurkuminom, snažnim antioksidansom i protuupalnim spojem. Osim toga, kurkuma može pomoći u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probave. Da biste napravili kurkuma latte, trebat će vam:
- 1 šalica mlijeka (možete koristiti biljno mlijeko)
- 1/2 žličice kurkume u prahu
- Prstohvat crnog papra
- Med za slatkoću (ili nerafinirani smeđi šećer)
- Prstohvat cimeta za dodatnu aromu
Zagrijte mlijeko, dodajte kurkumu, crni papar i med, i miješajte dok se sve dobro ne sjedini. Posipajte cimetom prije posluživanja.
![](https://www.a-1.hr/upload/napici_7.jpg)
2. Zdrava Topla Čokolada
Vjerujemo kako bi se svačije raspoloženje znatno popravilo nakon okrepljujuće šalice tople čokolade. Recept za ukusnu, kremastu i zdravu toplu čokoladu s vama smo podijelili prošle godine, a možete ga pronaći
ovdje.
3. Chai Latte s cimetom
Chai latte izvor je aromatičnog zadovoljstva, jer je pun raznovrsnih začina i okusa. Cimet, koji je jedan od glavnih začina u ovom napitku, poznat je po svojoj sposobnosti zagrijavanja organizma. Evo kako pripremiti chai latte:
- 1 šalica crnog čaja
- 1/2 šalice mlijeka (kravljeg ili biljnog)
- 1/2 žličice cimeta
- 1/4 žličice đumbira u prahu
- 1/4 žličice kardamoma
- 1/4 žličice klinčića
- 1 žličica meda (po želji)
Napravite jak čaj od crnog čaja i zatim ga pomiješajte s mlijekom i začinima. Zasladite medom prema vlastitom ukusu.
Izvori:
https://www.coolinarika.com/recept/chai-latte-masala-chai-ab404546-6487-11eb-8ced-0242ac12007a
https://www.tvornicazdravehrane.com/recepti/kurkuma-latte-najzdraviji-napitak-koji-je-postao-hit-u-svijetu-54553/
https://www.all-natural.hr/hr/zdrava_vruca_cokolada/607/33
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/kakao
https://krenizdravo.dnevnik.hr/prehrana/cimet-kao-lijek
https://www.a-1.hr/hr/zlatna_namirnica_koja_cuva_zdravlje/281/8
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/alternativna-medicina/biljna-ljekarna/kurkuma-kao-lijek-ljekovita-svojstva-nuspojave-i-recepti