Zašto je važno nanositi kremu za sunčanje?

8.7.2020.

Sunčani i dugi dani su pred nama i svi se tome veselimo. No koliko dobrog nam sunce i toplina nosi, toliko može biti i štetno, a jedan od štetnih utjecaja možemo primijetiti i na našoj koži - to su UV zrake, od kojih kožu valja zaštiti. Dokazano je da boravak na suncu, a time i razgrađeni vitamin D, djeluje na povećanje energije, sudjeluje u izgradnji kostiju, a novija istraživanja tvrde da ublažava i znakove depresije. Međutim, prekomjerno izlaganje suncu može biti i štetno, naročito za našu kožu. Koža lica, vrata i dekoltea najviše je izložena, stoga je od neizmjerne važnosti pravilno je zaštititi. Jedno od pravila je ne boraviti na najjačem suncu, a to je između 11:00 i 17:00 sati, zaštiti glavu kapom ili šeširom i redoviti nanositi kreme za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, a osobe s osjetljivom kožom i djeca posebno moraju obratiti pozornost na primjerenu zaštitu.
 
Koja su moguća oštećenja kože?
 
Prekomjerno izlaganje UVA sunčevim zrakama može imati ozbiljnijih posljedica, naročito za kožu lica koja je svakodnevno izložena suncu. Tako naša koža uslijed utjecaja UVA zraka prije vremena stari jer zrake prodiru u dublje slojeve kože i trajno je oštećuju, potiču nastajanje hiperpigmentacije, a može doći i do karcinoma kože. UVB zrake prodiru do epidermisa, a to je gornji sloj kože, te potiču kožu na tamnjenje. No osobe s manjkom melanina brzo pocrvene, kao i oni među nama koji se vole sunčati, pa pretjeraju - kod jednih i drugih mogu nastati opekline - stoga se valja oprezno sunčati. 
Skupina američkih znanstvenika sprovela je istraživanje na jednojajčanim blizancima. Cilj istog bio je utvrditi čimbenike koji utječu na preuranjeno starenje kože, a jedan od glavnih bio je pretjerano izlaganje sunčevim zrakama. Rezultati koje su dobili zaista su nevjerojatni. Dobivene rezultate možemo vidjeti na sljedećim prikazima.
Na slici ispod prikazane su blizanke (61 godina) koje su se različito dugo izlagale suncu - jedna više, a druga manje. Blizanka B, desno, prosječno je 10 sati tjedno bila dulje izložena suncu od blizanke A, prikazana lijevo. Blizanka B nije koristila kreme sa zaštitnim faktorom i kod nje su hiperpigmentacijske mrlje i bore daleko jače izražene. Znanstvenici su izračunali i razliku u godinama prema izgledu i stanju kože: jedna je blizanka prema tome 11,25 godina starija od druge.
 
 
 Izvor: Guyuron, B., Rowe, D. J., Weinfeld, A. B., Eshraghi, Y., Fathi, A., & Iamphongsai, S., 2009, Factors Contributing to the Facial Aging of Identical Twins, Plastic and Reconstructive Surgery, 123(4), 1321–1331.
 
 
Posljedice pretjeranog izlaganja suncu možemo vidjeti na još jednom primjeru.
 
 
 
 
 Izvor: Guyuron, B., Rowe, D. J., Weinfeld, A. B., Eshraghi, Y., Fathi, A., & Iamphongsai, S., 2009, Factors Contributing to the Facial Aging of Identical Twins, Plastic and Reconstructive Surgery, 123(4), 1321–1331.
 
 
Na slici su prikazane blizanke u dobi od 69 godina. Blizanka A, osoba lijevo, bila je u prosjeku 19 sati tjedno dulje izložena UV zrakama od svoje sestre. Kod nje možemo uočiti izraženije bore na čelu, oko nosa i usta. Navedena oštećenja nastaju u dermisu kože, a posljedica su prekomjernog izlaganja UVA zrakama. Sudeći po izgledu lica i stanju kože, razlika u godinama između osobe A i B je 3,37 godina.
 
Utjecaj UVA zračenja nije trenutačan, a promjene na koži nisu odmah uočljive, ali ako se ne zaštitimo od UVA zraka, dugoročno su posljedice itekako vidljive.

 
 
Kreme za sunčanje s mineralnim filterima
 
Nakon što smo utvrdili i dokazali da je nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom neizmjerno važno za zdravlje i izgled naše kože, kako možemo znati koja krema nam odgovara? Kreme sa zaštitnim faktorom podijeljene su u dvije skupine obzirom na njihov sastav: mineralne i kemijske. Kreme s kemijskim filterima ne sprečavaju prodor UV zraka u kožu, već ih apsorbiraju i kemijskom reakcijom pretvaraju u toplinu; za tu reakciju zaslužna su najmanje dva ili tri kemijski aktivna sastojka. No neki od tih sastojaka remete hormonalnu ravnotežu u organizmu, primjerice oksibenzon ili etilheksil metoksicinamat, a mogu uzrokovati i alergijske reakcije na koži. Također, takva vrsta zaštite može povećati broj postojećih mrlja na koži te dodatno začepiti pore kod masnog tipa kože. Kremu je potrebno nanijeti 30 minuta prije izlaganja suncu kako bi imala učinak. 
 
Kreme s mineralnim filterima stvaraju barijeru na koži reflektirajući UV zrake poput zrcala. Najčešće ih čine dva aktivna sastojka koji se u kemiji nazivaju "mineralni dvojac" –  riječ je o cinkovom oksidu i titanijevom dioksidu. Neke kreme s mineralnim filterima sadrže samo jedan od navedenih sastojaka, a neke oba. Filteri djeluju kao blokatori, a to znači da ih upijaju samo površinski slojevi kože i tako odbijaju ili raspršuju štetne sunčeve zrake. Kreme s mineralnim filterima nije potrebno nanijeti prije izlaganja suncu jer djeluju trenutno. Obzirom na njihova prirodna svojstva, kreme s mineralnim filterima preporučuju se i za osjetljivu kožu poput one u djece i dojenčadi, a pogoduju i okolišu - morskoj flori i fauni.
 
 krema za sunčanje s mineralnim filterima
 
 
 
 
Biosolis ekološka linija zaštite od sunca
 
Biosolis su 100% ekološke kreme za sunčanje na bazi mineralnih filtera. Ovu liniju odlikuju blagotvorni sastojci pogodni za svaki tip kože, jer ne začepljuju pore i hidratiziraju kožu. Kreme su bogate Aloe verom i prirodnim uljima kao što su karanja ulje, ulje mrkve, ulje suncokreta, avokada, jojobe i brojnim drugim hranjivim uljima, a rezultat je zdrava i sjajna koža.Važno je istaknuti da Biosolis proizvodi ne sadrže nano čestice, paraben, parafin i sintetske mirise. Nemasne su teksture, lako se nanose i ne ostavljaju bijeli trag na koži.Svi su proizvodi sukladni s pravilnicima za kozmetiku za zaštitu od sunca koje su izdali Cosmetics Europe i američki FDA, imaju Ecocert, Greenlife i Cosmebio ekološke certifikate, a SPF i UVA razinu zaštite kontrolira neovisni laboratorij.Biosolis, osim što brine za našu kožu, brine i za okoliš. Sastojci, ambalaža i boja na istoj biorazgradivi su i ni u kojoj mjeri na štete zraku i moru. Kao društveno odgovoran brand, Biosolis je član međunarodne organizacije „1% for the Planet" te  izdvaja 1% godišnjeg prihoda za očuvanje okoliša.Biosolis 100% ekološke kreme za sunčanje možete pronaći u našem web shopu, u specijaliziranim trgovinama i ljekarnama u cijeloj Hrvatskoj.


 
Kako bismo vam maksimalno olakšali u odabiru najboljeg Biosolis proizvoda za vaš tip kože, izradili smo tablicu za lakše snalaženje. Pronađite svoj i osigurajte najdraži Biosolis proizvod ovdje.

 
 
 
Izvori:
 
Guyuron, B., Rowe, D. J., Weinfeld, A. B., Eshraghi, Y., Fathi, A., & Iamphongsai, S., 2009, Factors Contributing to the Facial Aging of Identical Twins, Plastic and Reconstructive Surgery, 123(4), 1321–1331.

Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Znakovi da vašem tijelu smeta gluten

Intolerancija na gluten se javlja kod sve većeg broja ljudi. Gluten je proteinska komponenta i vezivno tkivo u većini brašna koja se svakodnevno koriste. Postoji nekoliko znakova koji mo

Dan planeta Zemlje 2021.

Dan planeta Zemlje 2021.

22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje. Tada se ukazuje na utjecaj koji je čovjek imao kroz prošlost, te kako naše današnje ponašanje

Kako prirodno obojati pisanice?

Kako prirodno obojati pisanice?

Kako bi vam planeta ovog Uskrsa bila zahvalna, obojite pisanice prirodnim bojama. Najpoznatija tehnika jest bojanje jaja kuhajući ih s korom od luka. Ako vas zanima kako postići i druge prirodne boje, p

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se