Zašto je važno njegovati svoju i dječju kreativnost

23.12.2022.

Prvo moramo razbiti jednu uobičajenu iluziju i generalno mišljenje - kreativnost nije urođena, već se razvija! Talenti (darovi), poput onog za sviranje klavira, slikanje ili matematiku su nešto s čime se rodimo i pružaju nam predispoziciju za uspjeh u nekom polju tj. brže i lakše shvaćanje njegovih koncepata, ali kreativnost je potrebno vježbati i osloboditi.
Dakle, kako se točno "vježba” kreativnost?
Od malih nogu razvijamo svoje ‘čulo’ za kreativnost i tražimo kanale i načine kroz koje ju možemo izražavati. Djeca nerijetko u svojim crtežima ili recitacijama dodaju nešto svoje, što je drugačije od uobičajenog. Ukoliko se u takvim situacijama djeci kaže ne i naglasi kako je to krivo ili nedopustivo - direktno smo napali njihov kreativni dio koji se nakon takve reakcije najčešće poželi samo povući i sakriti, kako se takve situacije i frustracije ne bi ponavljale. Djeci su njihovi roditelji glavni uzor, što njih najčešće čini i našim ogledalima. Kada dijete osjeti da vas je razočaralo, naljutilo ili nešto slično, poželi promijeniti svoje ponašanje kako bi vi bili zadovoljni.
Djeca su vesela, znatiželjna i vole istraživati, a kreativnost će se u njima razviti ako im se dopušta da rade upravo ono što im dolazi prirodno - istražuju i eksperimentiraju. Date li im bojice u ruke, nikada ne znate kakvo će umjetničko djelo nastati. Isto je i sa instrumentima, knjigama i pričama itd. Također, u ovoj bitan je još jedan aspekt modernog načina života na kojega se moramo osvrnuti - tehnologija.
Iako neki roditelji strepe od same pomisli na to da njihova djeca u rukama drže mobitel ili tablet, druga je krajnost da se djeci u ruke guraju takvi aparati kako bi se umirila i izgubila vrijeme. Krajnosti nikada nisu dobre! Tehnologija u rukama djece može itekako potaknuti ili ugušiti njihovu kreativnost, ovisno o tome u što gledaju. Crtići nisu nužno loši, zato što su često puni apstraktnih likova i oblika koji mogu i samu djecu poticati da stvaraju svoje neobične likove. Nadalje, aplikacije za crtanje, pisanje ili čitanje priča mogu isto pozitivno utjecati na razvijanje i golicanje njihove mašte. Nemojte se bojati djeci dati tablet, već osigurajte da ne provode na njemu previše vremena i kontrolirajte sadržaj s kojim dolaze u doticaj. Vanjski svijet, šetnje, igra i svjež zrak jednako su važni za razvijanje njihove osobnosti i kreativnosti, ali i otkrivanje urođenih talenata.
U slučaju odraslih i razvijanju kreativnosti u zrelim godinama, začuđujuće i nema puno razlike! Nemojte se brinuti ili osjećati loše ukoliko dosada već nemate neki kreativan hobi s kojim si ispunjavate vrijeme, nikada nije kasno da ga otkrijete. Isprobajte razne stvari, od crtanja i slikanja do fotografiranja, oslikavanja tkanine ili zidova, pletenja, keramike, izrade nakita itd. Izbora je beskonačno mnogo, a dok tražite ne zaboravite vježbati kreativnost. Način na koji to radimo je da si uzmemo vremena i pokušamo razmišljati izvan okvira kolektivnog mišljenja, učinite nešto malo drugačije nego što norma to nalaže. Hobiji ne moraju nužno biti skupi i općeprihvaćeni, već je samo važno da vas ispunjavaju i pružaju vam svojevrstan bijeg od svakodnevnih briga.
Kreativnost nije rezervirana samo za umjetničke izražaje; ona se može izraziti i kroz sva područja koje se inače smatraju logičnima ili mehaničkim, npr. u matematici, šahu, plesu (treningu), ali i planiranju dnevnih obaveza ili kreiranju planova u svakom drugom smilu.
Kreativnost i stres
Vjerovali ili ne, postoji direktna poveznica između ove dvije stvari, koja isto tako ide i u oba smjera - stres blokira kreativnost i kreativan izražaj olakšava osjećaj stresa. Dokazano je kako svakodnevno bavljenje nečim kreativnim, barem 15-ak minuta, značajno doprinosi smanjenju razine stresa i tjeskobe. Također, osjećaj koji nas obuzme nakon što završimo neko svoje kreativno djelo nezamjenjiv je i ispunjava nas s puno pozitivnih emocija i ljubavi prema sebi. 
Stres je nešto što je često izazvano negativnim utjecajima iz okoline, ili ružnim mislima za koje mislimo kako ih ne možemo kontrolirati. Nemogućnost opuštanja i skretanja misli s negativnih aspekata današnjice dugoročno uzrokuju disbalans u umu, kronično nezadovoljstvo, otežavaju nam da se osjećamo sretno i ispunjeno, ali može imati i utjecaja na naše fizičko zdravlje.Kada zaposlimo ruke nečim kreativnim, automatski nam mozak prestane biti fokusiran na sve ono loše i postane usredotočen na ono što radimo. Kreativan izražaj u svemu tome pruža nam osjećaj zadovoljstva i ponosa kada u rukama držimo rezultat, ali i bijeg od crnih misli jer se mozak okupira i razmišlja o nečem drugom.
Dakle, ukoliko već nemate cijelu kuću ili bor ukrašen, uzmite svoju djecu pod ruke i bacite se u izradu ukrasa i osmišljavanje kako želite ukrasiti svoj dom ovih blagdana. Zapamtite - granice i norme ne postoje.
A1 All Natural tim želi vam sretne blagdane!

Izvori:
https://modernoroditeljstvo.com/djeca/kako-pobuditi-kreativnost-u-vasem-djetetu/
https://miss7mama.24sata.hr/skolarci/razvoj-od-sedme-do-cetrnaeste-godine/cetiri-greske-kojima-ubijamo-djecju-kreativnost-2371
https://www.womeninadria.com/kreativnost-pod-stresom/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zivotni-stil/put-ka-sreci/kako-se-jednom-zauvijek-rijesiti-stresa
https://www.24sata.hr/lifestyle/kreativni-hobiji-koji-vam-mogu-pomoci-da-zaboravite-na-stres-799963
https://www.kakosi.hr/2022/06/24/kreativnost-i-psihicko-zdravlje/


Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Zašto svaki dan vježbati mindfulness?

Mindfulness tehnika je meditiranja kada se želimo prizemljiti – podsjetiti (usredotočiti) se na jednostavne i upravo prisutne stvari u životu da bi se lakše nosili s izazovima i umirili nemiran um. Ovu smo tehniku već spominjali, ali danas smo za vas istražili detalje i navel
Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Osnujte svoju prirodnu kućnu ljekarnu

Kućna ljekarna nešto je što svako kućanstvo ima, a najčešće se radi o ljekovima protiv glavobolje i temperature i sličnim preparatima. Prirodna kućna ljekarna može se osnovati od namirnica koje većinom već imate kod kuće, kao što su čajevi, med i začini. Pročitajte kako vam svakodneve namirnice mogu
Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Ove godine pronađite (i zadržite) svoju motivaciju

Velik broj novogodišnjih odluka revolvira oko započinjanja novih navika, odbacivanja starih i štetnih, počinjanja novih projekata itd. Motivacija je ključ uspjeha u svakom od ovih aspekata, ali ju je često teško 'pronaći' i zadržati. U današnjem blogu malo smo podrobnije istr

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se