Zašto je važno njegovati svoju i dječju kreativnost

23.12.2022.

Prvo moramo razbiti jednu uobičajenu iluziju i generalno mišljenje - kreativnost nije urođena, već se razvija! Talenti (darovi), poput onog za sviranje klavira, slikanje ili matematiku su nešto s čime se rodimo i pružaju nam predispoziciju za uspjeh u nekom polju tj. brže i lakše shvaćanje njegovih koncepata, ali kreativnost je potrebno vježbati i osloboditi.
Dakle, kako se točno "vježba” kreativnost?
Od malih nogu razvijamo svoje ‘čulo’ za kreativnost i tražimo kanale i načine kroz koje ju možemo izražavati. Djeca nerijetko u svojim crtežima ili recitacijama dodaju nešto svoje, što je drugačije od uobičajenog. Ukoliko se u takvim situacijama djeci kaže ne i naglasi kako je to krivo ili nedopustivo - direktno smo napali njihov kreativni dio koji se nakon takve reakcije najčešće poželi samo povući i sakriti, kako se takve situacije i frustracije ne bi ponavljale. Djeci su njihovi roditelji glavni uzor, što njih najčešće čini i našim ogledalima. Kada dijete osjeti da vas je razočaralo, naljutilo ili nešto slično, poželi promijeniti svoje ponašanje kako bi vi bili zadovoljni.
Djeca su vesela, znatiželjna i vole istraživati, a kreativnost će se u njima razviti ako im se dopušta da rade upravo ono što im dolazi prirodno - istražuju i eksperimentiraju. Date li im bojice u ruke, nikada ne znate kakvo će umjetničko djelo nastati. Isto je i sa instrumentima, knjigama i pričama itd. Također, u ovoj bitan je još jedan aspekt modernog načina života na kojega se moramo osvrnuti - tehnologija.
Iako neki roditelji strepe od same pomisli na to da njihova djeca u rukama drže mobitel ili tablet, druga je krajnost da se djeci u ruke guraju takvi aparati kako bi se umirila i izgubila vrijeme. Krajnosti nikada nisu dobre! Tehnologija u rukama djece može itekako potaknuti ili ugušiti njihovu kreativnost, ovisno o tome u što gledaju. Crtići nisu nužno loši, zato što su često puni apstraktnih likova i oblika koji mogu i samu djecu poticati da stvaraju svoje neobične likove. Nadalje, aplikacije za crtanje, pisanje ili čitanje priča mogu isto pozitivno utjecati na razvijanje i golicanje njihove mašte. Nemojte se bojati djeci dati tablet, već osigurajte da ne provode na njemu previše vremena i kontrolirajte sadržaj s kojim dolaze u doticaj. Vanjski svijet, šetnje, igra i svjež zrak jednako su važni za razvijanje njihove osobnosti i kreativnosti, ali i otkrivanje urođenih talenata.
U slučaju odraslih i razvijanju kreativnosti u zrelim godinama, začuđujuće i nema puno razlike! Nemojte se brinuti ili osjećati loše ukoliko dosada već nemate neki kreativan hobi s kojim si ispunjavate vrijeme, nikada nije kasno da ga otkrijete. Isprobajte razne stvari, od crtanja i slikanja do fotografiranja, oslikavanja tkanine ili zidova, pletenja, keramike, izrade nakita itd. Izbora je beskonačno mnogo, a dok tražite ne zaboravite vježbati kreativnost. Način na koji to radimo je da si uzmemo vremena i pokušamo razmišljati izvan okvira kolektivnog mišljenja, učinite nešto malo drugačije nego što norma to nalaže. Hobiji ne moraju nužno biti skupi i općeprihvaćeni, već je samo važno da vas ispunjavaju i pružaju vam svojevrstan bijeg od svakodnevnih briga.
Kreativnost nije rezervirana samo za umjetničke izražaje; ona se može izraziti i kroz sva područja koje se inače smatraju logičnima ili mehaničkim, npr. u matematici, šahu, plesu (treningu), ali i planiranju dnevnih obaveza ili kreiranju planova u svakom drugom smilu.
Kreativnost i stres
Vjerovali ili ne, postoji direktna poveznica između ove dvije stvari, koja isto tako ide i u oba smjera - stres blokira kreativnost i kreativan izražaj olakšava osjećaj stresa. Dokazano je kako svakodnevno bavljenje nečim kreativnim, barem 15-ak minuta, značajno doprinosi smanjenju razine stresa i tjeskobe. Također, osjećaj koji nas obuzme nakon što završimo neko svoje kreativno djelo nezamjenjiv je i ispunjava nas s puno pozitivnih emocija i ljubavi prema sebi. 
Stres je nešto što je često izazvano negativnim utjecajima iz okoline, ili ružnim mislima za koje mislimo kako ih ne možemo kontrolirati. Nemogućnost opuštanja i skretanja misli s negativnih aspekata današnjice dugoročno uzrokuju disbalans u umu, kronično nezadovoljstvo, otežavaju nam da se osjećamo sretno i ispunjeno, ali može imati i utjecaja na naše fizičko zdravlje.Kada zaposlimo ruke nečim kreativnim, automatski nam mozak prestane biti fokusiran na sve ono loše i postane usredotočen na ono što radimo. Kreativan izražaj u svemu tome pruža nam osjećaj zadovoljstva i ponosa kada u rukama držimo rezultat, ali i bijeg od crnih misli jer se mozak okupira i razmišlja o nečem drugom.
Dakle, ukoliko već nemate cijelu kuću ili bor ukrašen, uzmite svoju djecu pod ruke i bacite se u izradu ukrasa i osmišljavanje kako želite ukrasiti svoj dom ovih blagdana. Zapamtite - granice i norme ne postoje.
A1 All Natural tim želi vam sretne blagdane!

Izvori:
https://modernoroditeljstvo.com/djeca/kako-pobuditi-kreativnost-u-vasem-djetetu/
https://miss7mama.24sata.hr/skolarci/razvoj-od-sedme-do-cetrnaeste-godine/cetiri-greske-kojima-ubijamo-djecju-kreativnost-2371
https://www.womeninadria.com/kreativnost-pod-stresom/
https://krenizdravo.dnevnik.hr/zivotni-stil/put-ka-sreci/kako-se-jednom-zauvijek-rijesiti-stresa
https://www.24sata.hr/lifestyle/kreativni-hobiji-koji-vam-mogu-pomoci-da-zaboravite-na-stres-799963
https://www.kakosi.hr/2022/06/24/kreativnost-i-psihicko-zdravlje/


Na što pripaziti kada boravite u prirodi

Na što pripaziti kada boravite u prirodi

Toplije vrijeme napokon je stiglo, a s njime su i izleti u prirodu postali sve češći za većinu. Priroda ima mnoge dobre utjecaje na nas, fizičke jednako koliko i psihičke. Ipak, ne smije nas ponijeti lijepa atmosfera toliko da zaboravimo kako smo ipak u prirodi koja često ima svoja pravila i krije n
3, 2, 1 – ljeto!

3, 2, 1 – ljeto!

Jeste li spremni za ljeto? Sezona kupaćih kostima sve je bliže, a to za većinu znači ozbiljniju posvećenost treninzima i zdravoj/niskokaloričnoj prehrani. Kako se ove pripreme ne bi loše odrazile na zdravlje ili uzrokovale jojo efekt s kilogramima, donosimo nekoliko savjeta uz koje možet
Kako vi možete pomoći osobama s celijakijom?

Kako vi možete pomoći osobama s celijakijom?

Svibanj je mnogima drag mjesec zbog dolaska pravog proljeća, a oboljelima od celijakije on je važan zbog još jednog razloga. Naime, svibanj se diljem svijeta obilježava kao mjesec celijakije. Što je celijakija, kako se liječi i koja je važnost zajedništva i edukacije u vezi ove bolesti –

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se