Zašto ljubav i čokolada idu zajedno?

8.2.2023.

Veljača uvjerljivo dobiva bitku kao mjesec u kojem se kupuju najveće količine čokolade i proizvoda koji ju sadrže. Ona je definitvno jedan od najpopularnijih poklona za naše 'bolje polovice', kojim pokazujemo pažnju i privrženost. Sigurni smo kako nismo jedini kojima je na pamet palo pitanje – kada i zašto je uopće nastala ova poveznica?
Da bi odgovorili na ovo pitanje, moramo se zagledati u daleku povijest, točnije, vremena kada je čokolada otkrivena, proširena i dovedena do današnje razine popularnosti. Naime, čokolada je porijeklom zapravo iz južne amerike, gdje su njene prve oblike koristili ondašnji starosjedioci.
Porijeklo i prve upotrebe čokoade
Riječ koju koristimo za opisivanje današnjeg omiljenog slatkiša u prošlosti je predstavljala potpuno drugačiji 'proizvod'. Najvažniji, i najcjenjeniji dio čokolade oduvijek je bio postotak kakaa koji sadrži, a ujedno je i sastojak koji čokoladi diže kvalitetu. Više kakaa znači kvalitetnija (ali i gorkija) čokolada.
Prva popularizacija kakao zrna počela je među davnim narodima središnje amerike (Maje i Azteci). Kakao zrna smatrala su se vrijednim dobrom te se koristili kao valuta za razmjenu dobara (umjesto novca), ali i u medicinske i ritualne svrhe. Neki od običaja koji su uključivali razmjenu kakao zrna i ukazivali na njihovu važnost su bila vjenčanja. Mladenci bi međusobno razmijenili kakao zrna u znak pristanka na brak, slično kao što se danas koristi vjenčano prstenje. Sve ovo kakao može zahvaliti svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, koja su razlog zašto se koristio u medicinske i ritualne svrhe. On se smatrao i hranom bogova.
Prema predaji, vladar Azteka pio je kakao napitak u velikim količinama, i imao oko sebe uvijek velik broj žena, što je (vjerojatno) razlog zašto se kakao smatra afrodizijakom. Španjolci su u vrijeme osvajanja na području današnjeg Meksika došli do područja azteka, te uvidjeli važnost kakaa u njihovoj kulturi. Kakao zrna su upravo preko njih došla na područje europe, gdje se vijest o ovoj vrijednoj namirnici proširila brzinom munje. Na početku je kakao bio rezerviran kao napitak za imućne, vjerojatno zahvaljujući činjenici da je u kulturi iz koje potječe bio toliko cijenjen. 
U originalan kakao napitak (kojeg su pripremale žene starosjediačkih naroda južne i srednje amerike) dodavali su se začini poput kajenskog papra, i napitak se radio s vodom. Dodavanje šećera i ostalih skupljih začina u kakao napitak počelo je u Europi, gdje se gorčina nije cijenila jednako kao slatkoća.
Čokolada kao poklon za Valentinovo
Popularizacija čokolade naglo je počela kada su se u nju dodali šećer, mlijeko i začini (cimet) ili drugi dodaci (npr. orašasti plodovi). S razblaživanjem gorčine kakaa, a uz prijenos vjerovanja da je čokolada afrodizijak i saznanja kako je ona bila prvotno namirnica imućnih, čokolada kakvu danas poznajemo brzo je postala jedna od omiljenih poslastica u svijetu. Poklanjanje čokolade iz tih je razloga postalo popularno, kako bi osobi kojoj ju poklanjamo pokazali da nam je važna. Njena direktna poveznica s Valentinovim nastala je 1868.godine, kada je britanski proizvođač čokolade Cadbury, u vrijeme valentinova, svoje čokolade omotao omotom u obliku srca. Od tada je čokolada postala omiljen proizvod za valentinovski poklon
Još jedna činjenica vezana uz čokoladu čini ju vrijednim poklonom – a to su svi benefiti za zdravlje koje kakao prah posjeduje. Čokolada dokazano popravlja raspoloženje, dijelom zbog šećera, ali i dijelom zbog kakao praha. Isto tako, sama tekstura čokolade čini ju izazovnom za konzumacij, ali i zabavnom, posebice ako se radi o hrskavom vanjskom i mekšem (ili tekućem) unutrašnjem sloju. Ipak, jedna stvar koja slovi da je istinita za čokoladu i kakao prah još nije stoposto dokazana, a to je vjerovanje da je čokolada afrodizijak. 
Unatoč tome, znamo da popravlja raspoloženje, a što više može pokazati našem partneru da nam je stalo od želje da budu dobro raspoloženi? Ukoliko ovog valentinova želite svojeg partnera/partnericu iznenaditi ukusnom i zdravom čokoladnom slasticom, preporučamo doručak u krevet i svježe voće,  Nocciolata prirodni čokoladni namaz i palačinke. Sretno Valentinovo! 
Izvori:
https://www.goodfood.com.au/eat-out/news/the-science-of-why-we-love-chocolate-and-strawberries-on-valentines-day-20210211-h1txog
https://wockenfusscandies.com/blog/origins-chocolate-covered-strawberry/
https://www.capsicumcooking.com/the-connection-between-love-and-chocolate
https://www.mic.com/articles/105736/science-reveals-surprising-connection-between-chocolate-and-love
https://www.bustle.com/articles/52523-eating-chocolate-is-linked-to-love-and-romance-according-to-a-delicious-new-scientific-study
https://damecacao.com/why-chocolate-love/
https://chocolateclass.wordpress.com/2020/03/21/chocolate-the-secret-ingredient-for-love-the-history-of-the-relationship-between-chocolate-sex-and-romance/
https://www.10best.com/interests/food-culture/how-chocolate-became-associated-with-romance/


Kako na prirodan način olakšati simptome alergije

Kako na prirodan način olakšati simptome alergije

Počele su šparoge, vrijeme je sve toplije i sunčanije, a za neke nije sve tako bajno jer će ubrzo početi i alergije. Od alergija pati sve veći broj ljudi, a simptomi (iako su bezopasni) mogu utjecati na kvalitetu života. Srećom, priroda je mislila na s
Proljetno čišćenje organizma

Proljetno čišćenje organizma

Proljeće je doba buđenja i promjene, i najčešće se upravo sada većina odluči na potpuni detoks tijela. Proljetno čišćenje organizma može se provesti na mnoge načine, koje smo za vas istražili i opisali u današnjem blogu.
Probavni enzimi ključ su dobre probave

Probavni enzimi ključ su dobre probave

Probava se često karakterizira kao temelj zdravlja, jer se unutar tog procesa odvija apsorpcija hranjivih tvari. Probavni enzimi imaju glavnu ulogu u razgradnji unesene hrane na manje molekule, i time omogućuju njihovu apsorpciju. Dakle, zapravo su ključ kvalitetne probave i jakog imunit

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se