Zašto ljubav i čokolada idu zajedno?

8.2.2023.

Veljača uvjerljivo dobiva bitku kao mjesec u kojem se kupuju najveće količine čokolade i proizvoda koji ju sadrže. Ona je definitvno jedan od najpopularnijih poklona za naše 'bolje polovice', kojim pokazujemo pažnju i privrženost. Sigurni smo kako nismo jedini kojima je na pamet palo pitanje – kada i zašto je uopće nastala ova poveznica?
Da bi odgovorili na ovo pitanje, moramo se zagledati u daleku povijest, točnije, vremena kada je čokolada otkrivena, proširena i dovedena do današnje razine popularnosti. Naime, čokolada je porijeklom zapravo iz južne amerike, gdje su njene prve oblike koristili ondašnji starosjedioci.
Porijeklo i prve upotrebe čokoade
Riječ koju koristimo za opisivanje današnjeg omiljenog slatkiša u prošlosti je predstavljala potpuno drugačiji 'proizvod'. Najvažniji, i najcjenjeniji dio čokolade oduvijek je bio postotak kakaa koji sadrži, a ujedno je i sastojak koji čokoladi diže kvalitetu. Više kakaa znači kvalitetnija (ali i gorkija) čokolada.
Prva popularizacija kakao zrna počela je među davnim narodima središnje amerike (Maje i Azteci). Kakao zrna smatrala su se vrijednim dobrom te se koristili kao valuta za razmjenu dobara (umjesto novca), ali i u medicinske i ritualne svrhe. Neki od običaja koji su uključivali razmjenu kakao zrna i ukazivali na njihovu važnost su bila vjenčanja. Mladenci bi međusobno razmijenili kakao zrna u znak pristanka na brak, slično kao što se danas koristi vjenčano prstenje. Sve ovo kakao može zahvaliti svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, koja su razlog zašto se koristio u medicinske i ritualne svrhe. On se smatrao i hranom bogova.
Prema predaji, vladar Azteka pio je kakao napitak u velikim količinama, i imao oko sebe uvijek velik broj žena, što je (vjerojatno) razlog zašto se kakao smatra afrodizijakom. Španjolci su u vrijeme osvajanja na području današnjeg Meksika došli do područja azteka, te uvidjeli važnost kakaa u njihovoj kulturi. Kakao zrna su upravo preko njih došla na područje europe, gdje se vijest o ovoj vrijednoj namirnici proširila brzinom munje. Na početku je kakao bio rezerviran kao napitak za imućne, vjerojatno zahvaljujući činjenici da je u kulturi iz koje potječe bio toliko cijenjen. 
U originalan kakao napitak (kojeg su pripremale žene starosjediačkih naroda južne i srednje amerike) dodavali su se začini poput kajenskog papra, i napitak se radio s vodom. Dodavanje šećera i ostalih skupljih začina u kakao napitak počelo je u Europi, gdje se gorčina nije cijenila jednako kao slatkoća.
Čokolada kao poklon za Valentinovo
Popularizacija čokolade naglo je počela kada su se u nju dodali šećer, mlijeko i začini (cimet) ili drugi dodaci (npr. orašasti plodovi). S razblaživanjem gorčine kakaa, a uz prijenos vjerovanja da je čokolada afrodizijak i saznanja kako je ona bila prvotno namirnica imućnih, čokolada kakvu danas poznajemo brzo je postala jedna od omiljenih poslastica u svijetu. Poklanjanje čokolade iz tih je razloga postalo popularno, kako bi osobi kojoj ju poklanjamo pokazali da nam je važna. Njena direktna poveznica s Valentinovim nastala je 1868.godine, kada je britanski proizvođač čokolade Cadbury, u vrijeme valentinova, svoje čokolade omotao omotom u obliku srca. Od tada je čokolada postala omiljen proizvod za valentinovski poklon
Još jedna činjenica vezana uz čokoladu čini ju vrijednim poklonom – a to su svi benefiti za zdravlje koje kakao prah posjeduje. Čokolada dokazano popravlja raspoloženje, dijelom zbog šećera, ali i dijelom zbog kakao praha. Isto tako, sama tekstura čokolade čini ju izazovnom za konzumacij, ali i zabavnom, posebice ako se radi o hrskavom vanjskom i mekšem (ili tekućem) unutrašnjem sloju. Ipak, jedna stvar koja slovi da je istinita za čokoladu i kakao prah još nije stoposto dokazana, a to je vjerovanje da je čokolada afrodizijak. 
Unatoč tome, znamo da popravlja raspoloženje, a što više može pokazati našem partneru da nam je stalo od želje da budu dobro raspoloženi? Ukoliko ovog valentinova želite svojeg partnera/partnericu iznenaditi ukusnom i zdravom čokoladnom slasticom, preporučamo doručak u krevet i svježe voće,  Nocciolata prirodni čokoladni namaz i palačinke. Sretno Valentinovo! 
Izvori:
https://www.goodfood.com.au/eat-out/news/the-science-of-why-we-love-chocolate-and-strawberries-on-valentines-day-20210211-h1txog
https://wockenfusscandies.com/blog/origins-chocolate-covered-strawberry/
https://www.capsicumcooking.com/the-connection-between-love-and-chocolate
https://www.mic.com/articles/105736/science-reveals-surprising-connection-between-chocolate-and-love
https://www.bustle.com/articles/52523-eating-chocolate-is-linked-to-love-and-romance-according-to-a-delicious-new-scientific-study
https://damecacao.com/why-chocolate-love/
https://chocolateclass.wordpress.com/2020/03/21/chocolate-the-secret-ingredient-for-love-the-history-of-the-relationship-between-chocolate-sex-and-romance/
https://www.10best.com/interests/food-culture/how-chocolate-became-associated-with-romance/


Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

Eko-prijateljski DIY projekti za dom: Kako napraviti vlastitu kozmetiku

U današnjem svijetu gdje su sastojci često teški za izgovoriti, a kemijski dodaci neizbježni, sve se više okrećemo prirodnim rješenjima za njegu kože. Izrada vlastite kozmetike postaje sve češća i zagovaranija opcija, ponajviše zato jer nam omogućuje kontrolu nad onim što stavljamo na našu kožu. U o
Zašto odabrati ekološku hranu?

Zašto odabrati ekološku hranu?

Svakodnevno povećanje svijesti o važnosti zdravlja i okoliša doprinosi rastućoj popularnosti ekološke hrane. Ljudi su postali sve osviješteniji o važnosti kvalitete hrane koju konzumiraju i njenom utjecaju na njihovo zdravlje, ali i na okoliš u kojem žive. Stoga, sve veći broj ljudi sada biraju ekol
Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

Ovog proljeća isprobajte Shinrin Yoku – šumsku kupku

U današnjem svijetu koji obiluje stresom i brzim ritmom života, japanska praksa Shinrin-Yoku, poznata kao "šumska kupka", nudi osvježavajuću perspektivu. Ova praksa potiče ljude da se povežu s prirodom na dubokoj razini, koristeći sva svoja osjetila kako bi potpuno doživjeli okolinu. U ovom tekstu i

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više